Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Hindre utenforskap 2019 _ 640x360.jpg
Foto: Maria Karin Dalsbø

Hindre utenforskap?

Idrett utgjør størsteparten av organiserte fritidsaktiviteter. Likevel er det mange barn som ikke kan delta.

Denne saken er eldre enn ett år, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vi i idretten har mulighet til å bidra å senke terskelen for å delta slik at alle som ønsker kan delta og oppleve idrettsglede. Her er en sjekkliste på 10 punkter som ditt idrettslag kan se nærmere på. Dere kan ikke gape over alt med en gang, men begynn i det små og sett fokus på det deres idrettslag mener er viktig.

Sjekklisten består av en rekke spørsmål som skal få dere til å reflektere over hvordan deres idrettslag arbeider med økonomi, inkludering og utenforskap.

Sjekkliste

  1. Hva koster det å være medlem i vårt idrettslag? Hva gjør vi med økonomiske barrierer i vår klubb? Hvordan løser vi betalingsproblematikk?
  2. Kan vi ha et kostnadstak når det kommer til turneringer, cuper og treningsleirer?
  3. Har vi tydelige regler og rammer som sier noe om hvordan vi skal arbeider med inkludering og økonomisk utenforskap?
  4. Har vi en inkluderingskontaktperson? En eller flere personer som alle eksisterende og nye medlemmer kan henvende seg til.
  5. Har vi sosialt ansvarlig i hvert lag? En eller flere voksne som skal være med å hindre utenforskap hos både barna og de voksne. Må vi stoppe på butikker på vei hjem fra kamp for å kjøpe mat? Blir alle foreldre inkludert på tribunen, eller sitter noen alene?
  6. Hvem samarbeider ditt idrettslag med? Hvem kunne dere samarbeidet med i deres nærområde? (andre idrettslag, andre frivillige organisasjoner som Røde kors, NAV, helsestasjoner, det lokale turlaget, musikkgruppen, ect.)
  7. Hvordan unngår vi at klær og utstyr ekskluderer? Hva gjør vi med brukt utstyr? Har vi et miljørom – bytterom? (Et oppbevaringsrom for brukte klær og utstyr som alle kan ta fra)
  8. Kan vi arrangerer lavterskeltiltak, hvor lek og allsidighet er i fokus? (Kanskje en mødregruppe kan ha trening samtidig som barna)
  9. Hverdagsinkludering: Har vi kjørelister og bytter på hvem vi sitter med? Er vi mobilzombier eller legger vi de vekk når vi er på trening eller kjører til kamp? Sier vi hei til alle på idrettsarenaen, slår vi av en prat selv om vi ikke kjenner dem?
  10. Er vi et idrettslag for alle? Barn, ungdom, voksne, mødre, pensjonister, personer med funksjonsnedsettelser, for ulike kulturer og språk.

Ønsker deres idrettslag å sette fokus på dette arbeid så kan dere bestille AlleMed kveld i deres idrettslag. Bestill hos Klubbutvikler inkludering: Elise Barsnes elise.barsnes@handball.no 

Lykke til med å skape en god fritidsarena for alle som vil!