Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

2018-barnehandball_verdier640x360.jpg

God stemning!

Alle ønsker god stemning i kampene de spiller. Vi har laget noen gode råd for å bidra til dette.

Denne saken er eldre enn ett år, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norges Håndballforbund har fire sentrale verdier som alle aktører i håndballmiljøet bør etterleve. Vi ønsker rikelig med begeistring, en herlig innsatsvilje, en solid dose respekt og ikke minst en utpreget bruk av fair play i kampene som spilles. Har du tenkt over hvordan du kan bidra til dette i din rolle rundt kampen? 

Foreldre + håndball = sant

Med mor og far på tribunen er alt lagt til rette for en positiv opplevelse rundt et arrangement.
Mange foreldre har ambisjoner på sine barns vegne og ønsker at de skal lykkes i det de holder på med. Engasjement fra foreldre på tribunen er viktig, forutsatt at engasjementet styres i positiv retning for hele laget. Først da blir det til glede for barna og lederne og foreldrene selv.

I alle håndballkamper har vi dommere, eller kamp-veiledere som vi kaller dem når de yngste er i aksjon. Disse har en viktig men vanskelig jobb. Unngå negative tilrop selv om du er uenig, det påvirker både  spillerne og dommerne negativt. Tilrop og forsøk på styring fra tribunen gjør både barn og dommer usikker. Gleden ved å mestre, gleden ved fellesskapet og gleden ved den frie utfoldelsen kan da fort blekne.

Som foreldre/foresatt er det kjempeflott med godt engasjement og positivt liv og røre i hallen. Du kan gjerne lese mer om dette temaet på sidene våre.

Utviklende og positive trenere/rollemodeller

Klubben og laget må lage retningslinjer for hvordan de ønsker at trenerne skal oppføre seg i og rundt kamp. Vi oppfordrer sterkt til at alle må få muligheter og spilletid på laget sitt. Dette er et voksenansvar! Det er jo nettopp spilletid som skaper glede, samhold og mulighet for mestring. 

Det er også viktig at trenere/lagledere går foran som gode rollemodeller når engasjementet i kampen skal fordeles. Et positivt engasjement med fokus på utvikling av egne spillere og eget lag. Dette gjelder overfor både egne og motstanderens spillere, dommere, arrangør og sekretariat. Ofte reflekterer engasjementet fra treneren det som hele laget og foreldregruppen på tribunen også leverer. Sunne og gode kamper, gjerne også jevne er til beste for gleden og mestringsfølelsen hos barna.

Arrangørens tilrettelegging for et godt arrangement

Det er mange gode måter å lage et godt arrangement. Under følger noen råd og tips, men det er på ingen måte en ferdig liste. Her kan hver enkelt arrangør utvikle og lage sine egne varianter for et godt arrangement.

Synlige og hyggelige arrangører er alltid et godt utgangspunkt. I 4'er håndball skal det være en kampvert til stede på hver minihåndballbane. Kampvertene skal være en støtte for kamplederne, og følge opp at lag, trenere og publikum opptrer etter Fair Play-prinsippene.

I tillegg står det i kampreglementet til Region Vest at det skal være en Fair Play vert (ansvarlig) til stede. Fair Play verten skal være tilgjengelig og lett synlig i hallen og ivareta dommere, bortelag og hjemmelag. Dersom uønskede situasjoner oppstår i hallen skal Fair Play verten ta tak i dette. 

Ved alle arrangement der det er ferske dommere, skal klubben stille med dommerutvikler for å «trene»/veilede dommerne.

Andre stikkord som kan være tegn på et godt arrangement kan for eksempel være:

- God stemning i hallen, både på banen og tribunen.
- Hallen ser OK ut (ikke boss/avfall som flyter osv.)
- Er toalettene OK?
- Utvalg og service i kiosken.

Da gleder vi oss til enda flere og underholdende arrangement i regionen, og ønsker alle lykke til med å bidra til en positiv atmosfære i sin hall!