Impulssamling
Mandag 20.mars gjestet Valery Putans Mathopenhallen hvor han holdt impulskurs for over 90 trenere fra regionen vår.
Impulskurset i Mathopenhallen var rettet mot trenere for lag i barnehåndball, og her var det mange nyttige tips å plukke opp.
Valery Putans har en lang fartstid bak seg som trener for ulike lag på toppnivå, og vi kjenner han kanskje best for å ha ledet Byåsen sitt damelag i til sammen 16 år. I dag er han engasjert i Kolstad Håndball senior og trener også et guttelag i Melhus født i 2006. Han er i tillegg tilknyttet fagavdelingen i Norges Håndballforbund hvor han bl.a. jobber med et prosjekt tilknyttet barnehåndball. Laget hans fra Melhus er utøvere i dette prosjektet. Resultatet finner vi i form av mange videoer gjort tilgjengelig på barnehåndballsiden på handball.no. Flere videoer vil bli lagt ut til sommeren.
Første del av impulskurset var en teoriøkt hvor vi ble presentert for hvordan en 60 minutters treningsøkt kan bygges opp. 15-30-15 er en god rettesnor. De første 15 minuttene bør være lek, deretter 30 minutter med øvelser med fokus på læring gjerne organsisert som stasjonstrening, og de siste 15 minuttene med småspill (4 spillere eller mindre på hvert lag) i ulike varianter.
Valery understreket fordelen med at det er flere trenere/hjelpetrenere/foreldre som kan bidra under treningene slik at en bedre kan veilede og følge opp barna. Anbefalt er 1:5, altså en person for hvert 5 barn.
Valery vektla også at det i de tidlige årene er svært viktig å innarbeide en god kastteknikk. Kastøvelser i ulike varianter bør i stor grad prioriteres, helst med bruk av flere ulike kastredskap som tennisballer, streetballer, mykballer, vanlige håndballer m.fl., alle med det til felles at de er så små at barna kan gripe godt dem. Det er helt avgjørende for å innarbeide en god kastteknikk at ballen ikke er for stor og pumpet for hardt med for mye luft i. En feillært automatisert bevegelse er vanskelig å korrigere i ungdomsårene.
Deltakerne fikk gjennom teori og praksisøkt med Mathopen sitt jenter- og gutter 10-årslag som utøverapparat, mange andre nyttige tips til innhold, øvelser og organsiering. Det var god stemning blandt deltakerne, og vi tror at svært mange fikk med seg noe tilbake som de kan bruke i sin treningshverdag.
Vi anbefaler alle barnehåndballtrenere å studere videoene som er tilgjengelige på barnehåndballsiden.