Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

_A915081.jpg
Foto: Ravnfoto

Bruk av spillere i aldersbestemte klasser

Vi får ofte tilbakemeldinger om at lag vinner med store sifre i barne- og tidlig i ungdomshåndballen.

Denne saken er eldre enn ett år, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vi har i denne sesongen, men også tidligere sesonger, sett at lag vinner kamper med store sifre på B og C nivå. Dette også i de yngste klassene. Vi minner om at dette ikke er intensjonen med nivå B- og C-seriene, og det er viktig å bevare arenaen på disse nivåene for de lagene som hører hjemme der. Jevne kamper, og følelsen av mestring er viktig for utvikling og å beholde spillere i håndballen. At noen lag vinner med store sifre skaper ingen glede eller utvikling, hverken for de som vinner eller de som taper.

Deling av seriene på A, B og C er ment som tilpasset opplæring, hvor utøverne skal kunne oppleve mestring og møte tilnærmet lik motstand ut ifra ferdighetsnivå.

Dette er i tråd med Idrettens barnerettigheter, blant annet punkt 3: 

  1. Mestring
    Barn har rett til å oppleve mestring og lære mange ulike ferdigheter. De skal også ha muligheter for variasjon, øving og samspill med andre.

Barne- og ungdomsidrettsbestemmelser - hva mener NHF?

Norges Håndballforbund har laget et hefte med råd og tips for barnehåndball. Disse er bygget på NIF sine barneidrettsbestemmelser. NHF har også utviklet retningslinjer for ungdomshåndballen.

Det er et voksenansvar at alle får spilletid på laget sitt!
Vi ønsker å presisere at det er klubben og laget som må lage retningslinjer for hvordan spilletid skal fordeles internt i klubben/laget, men vi oppfordrer sterkt til at alle skal få muligheter på laget sitt, og få spilletid. Det er jo nettopp spilletid som skaper glede, samhold og mulighet for mestring. Dette gjelder alle seriene våre, både nivå A, B og C. Det er likevel viktig å poengtere hensikten med nivå B og C, nemlig tanken om utvikling. Disse seriene er ikke en arena der regionen ønsker at «førstelagene» skal drille forsvar, kontring og nye angrepsformasjoner med sine «førstelagsspillere». Enkeltspillere kan få utfordringer på andre måter gjennom for eksempel hospiteringsordninger i klubben. Poenget er å gi de som ikke spiller så mye på «førstelaget» muligheten til å spille, utvikle seg og kanskje blomstre når de først får muligheten til å slippe til. Det er en kjensgjerning at de som får spille lite, også slutter før eller siden. Det er ikke håndball-Norge tjent med – for vi regner med at du er enig i at det er fint å ha et motstanderlag å spille mot!

Forsøk å unngå søkelys på ordet nivåinndeling blant spillerne og foresatte. Som klubb og trener streber dere etter at alle til enhver tid spiller på det nivået de behersker. Selv om bestevennen spiller en annen kamp samme dag, er det viktigste å få spille. Masse.

Det kan være mange interne grunner på et lag til å ta med spillere på en kamp de kanskje ikke burde spilt. Alt fra sosiale årsaker, til skader. Vi oppfordrer trenere og lagledere til å ha respekt, og god dialog med hverandre.

Vi syns det er flott at lag trener godt og blir gode, men hvis du står i en situasjon hvor sifrene er i ferd med å bli veldig store, er det på tide å ta noen grep, av respekt både for sine egne og motstandernes spillere:

  • Dine nest beste og tredje beste burde få mye mer spilletid i en slik kamp
  • Du kan rullere på spilleplasser, slik at spillerne får trene på nye utfordringer
  • Dersom laget ditt er så godt at de vinner alle kampene mye, har du meldt dem på i feil avdeling. La dem spille A-serie, eller spill "opp" en årsklasse for å få riktig nivå til dine spillere

Dette er lagleder og klubb sitt ansvar, la oss alle skape gode holdninger, slik at vi unngår å måtte lage enda flere regler!

Håndball skal være gøy!