
Å bruke protokoll
Er bruk av protokoll viktig for oss dommere? Hvordan kan vi bruke denne smartere?
I serien fagartikler innenfor dommergjerningen, har vi nå kommet til tema protokoll. Her skal vi kikke litt på utfordringer og viktige poenger som en dommer må være klar over rundt bruken av protokoll.
Hva er egentlig å bruke protokoll?
Å bruke en protokoll eller å protokollere mellom dommere er et virkemiddel og et arbeidsverktøy som er viktig for dommere på alle nivåer å beherske. En protokoll er rett og slett å stoppe tiden med time-out, og snakke sammen. For å komme til en felles beslutning.
Protokoll:
Å stoppe tiden og snakke sammen som dommerpar, for å bli enige om en felles beslutning rundt en situasjon. Jfr spilleregel 2.8D
I hvilke situasjoner bør vi bruke protokoll?
Du bør alltid bruke protokoll i situasjoner der en forseelse ligger i gråsonen mellom 2.minutter eller diskvalifikasjon. Der du opplever at det er klokt å snakke sammen, bruke kriterier og lande på en felles beslutning.
Protokoll bør også brukes hvis situasjonen ligger i gråsonen mellom diskvalifikasjon og diskvalifikasjon med rapport. Slik at kriteriene for disse også blir gjennomgått
Til slutt er protokoll lurt å bruke i situasjoner der du som dommer er usikker på en regel som omfavner situasjonen. Her bør dere som dommere snakke sammen, for å lande på en så korrekt avgjørelse som mulig som er innenfor regelverket.
Hva bør vi snakke om i en protokoll?
Når en situasjon som krever protokoll oppstår bør dere hurtig komme sammen som dommerpar for å snakke sammen om hva dere har sett. Når det gjelder innholdet i hva dere bør snakke om - bør det være kort og faglig. Fokuset bør være deres vurdering av selve forseelsen som har oppstått. Du skal bruke vurderingskriteriene som du finner i 8.3, som bakgrunn for deres protokoll:
- Plasseringen til den som begår regelbruddet (Forfra, siden eller bakfra)
- Kroppsdelen som den ulovlige handlingen rettes mot (Kropp,skuddarm osv.)
- Dynamikken ved den ulovlige handlingen (hvor høy kroppskontaktens intensivtet var, og/eller et regelbrudd hvor motspilleren beveger seg i stor fart)
- Virkningen av den ulovlige handlingen
- Konsekvensene for kropp og ballkontroll
- I hvilken grad evnen til å bevege seg reduseres eller hindres
- Hindring av fortsatt spill
Hvis skillet på situasjonen ligger mellom diskvalifikasjon og diskvalifikasjon med rapport bør også følgende kriterier være diskutert i samtalen:
- En spesielt uansvarlig eller særlig farlig handling
- En forsettelig eller ondsinnet handling som ikke har tilknytning til kampsituasjonen
Er bruken av protokoll synlig for mange?
Ja den er synlig for mange og bør brukes klokt. Gjentatt bruk av protokoll i løpet av en kamp kan fort fremstå rotete. Ha klare rutiner i dommerparet på hvilke situasjoner dere skal snakke sammen om.
En protokoll kan også fremstå forebyggende og avvæpnende. Igjennom at du viser til alle omgivelser rundt deg at denne situasjonen er så alvorlig at her må vi snakke sammen. Dette gjør at spillere og ledere oppfatter situasjonen som alvorlig selv om du ender opp på en 2.minutters bestrafning som resultat. Viktig at du da kan forklare hvorfor du ender opp på denne avgjørelsen.
Har tidsbruken på protokollen noe å si?
Ja, en slik samtale må aldri ta for lang tid. Da kan fort omgivelsene bli usikre på dere eller at salget av avgjørelsen i etterkant bli dårligere. Viktig at innholdet i samtalen blir presist og godt, slik at tidsbruken ikke blir for stor.
Plassering av dommerparet under protokollen?
Å være bevisst på hvor dere plasserer dere på banen under samtalen er viktig. Sørg for å trekke dere tilbake til en posisjon som dere kan ha blikket inn mot banen og spillerne. Det er et farlig tegn hvis begge dommerne ser bort fra spillerne samtidig når temperaturen er høy.
Trekk dere litt tilbake slik at dere får ha samtalen mellom dere og ikke alle andre. Dere bør søke en posisjon som ikke er ved siden av benkene eller rett ved publikum. Ved å rygge tilbake får dere også overblikk over spillerne og lederne på benken.
En bør alltid ha blikket på spilleren som har gjort forseelsen, spilleren kan fort forsvinne i mengden hvis vi ikke holder blikket på han eller henne. Hvis dette ikke er mulig husk nr på drakta, sko eller annet som gjør at du helt sikkert kan identifisere spilleren i etterkant.
Hvor finner jeg andre fagartikler eller fagstoff?
På våre lokalesider dommer i sør finner du artikler om :
- Hvordan situasjoner bør løses; Med videoforedrag av Per Morten Sødal fra skjærgårdslekene. Der han går igjennom hvordan NHF ønsker at situasjoner skal løses.
- Fysisk trening; Under vår egen tema side fysisk trening, finner du artikler på hvordan du bør trene som dommer. Kanskje du finner inspirasjon og tips for å trene enda mer effektivt?
- Ta utdanning!; I region sør har vi mange utdanningsmuligheter innenfor dommergjerningen. Enten du ønsker å bli dommer, dommerutvikler eller rett og slett ønsker faglig påfyll. Se våre utdanningsmuligheter under temasiden dommerkurs i region sør
- Bli med på samlinger og fagtreff; Vi arrangerer flere ganger i løpet av en håndballsesong ulike fagtreff. Bli med på disse og du vil få mange nyttige tips og innspill som du kan ta med deg som dommer eller dommerutvikler.