Makspulstest
I all utholdenhetstrening er det viktig å vite hva du har som makspuls - dette varierer fra person til person. I denne artikkelen vil du finne ut hvordan du enkelt kan måle din egen makspuls - noe som gjør det enklere å bruke intensitetskalaen på en god måte i treningsarbeidet ditt.
Utregning av makspuls
1: Enkel utregning uten makspulstest:
Den internasjonalt mest brukte metoden for å beregne makspuls har vært slik: 220 minus alder. Forskere ved NTNI har utviklet en ny formel som de mener er mye mer nøyaktig. Da tar du utgangspunkt i tallet 211. Så tar du din alder og multipliserer med 0,64, og trekker dette fra 211
Dette er en beregning som har mange flere feilkilder enn ved å gjennomføre en fysisk beregning av makspuls.
2: Slik gjør du en makspulstest:
Ta på pulsklokken og varm opp rolig og kontrollert i 15–20 minutter. Det er viktig at oppvarmingen blir rolig nok. Du skal ikke over melkesyreterskel. Får du melkesyre, vil det ødelegge for testen. Finn en bakke som ikke er brattere enn at du kan løpe den normalt. Her skal du løpe to drag på 3–4 minutter med 1–2 minutter pause mellom.
- Det første draget bør være hardt, men kontrollert.
- Det andre draget starter du kontrollert og avslutter med en spurt siste halvdelen der du får presset deg maksimalt.
Når du får summet deg er det bare å gå inn på pulsklokken og lese av den høyeste registrerte pulsen. Nå har du funnet makspulsen din og pulsklokken din kan regne ut dine individuelle intensitetssoner på grunnlag av den.