Annonse
Samarbeidet med Gjensidige

Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Arve og Simen

Rutiner og organisering

Her finner du kort informasjon om de ulike rutinene rundt dommerutviklerrollen i region sør. Her går vi kort igjennom hvordan vi er organisert, forventninger og krav til kvalitet.

Å være dommerutvikler i region sør er en utrolig viktig rolle for å skape utvikling og ikke minst få dommerne til å fortsette lengre. For at du i din rolle som dommerutvikler skal bruke din tid på mest mulig praktiske oppgaver, har vi her samlet informasjon om viktige rutiner og plikter som du må være kjent med.

På denne siden finner du kort informasjon om:

1) Retningslinjer Dommerutvikler

2) Organisering av utviklingsarbeidet vårt

3) Kamptildeling

4) Forventninger til rollen

5) Rutiner for utfylling av skjema

6) Dommerutbetaling 

7) Videreutdanning

8) Tips til faglig oppdatering

Vi har delt opp utviklingsarbeidet i to hovedretninger, utviklingsgrupper og ordinære dommere. Alle som er dommerutviklere er med å veilede gruppen med ordinære dommere. Dette er dommere som holder til på alle nivåer men som ikke er en aktiv del i våre utviklingsgrupper. 

For å være dommerutvikler i våre utviklingsgrupper vil det blir foretatt en oppnevnelse av dette i forkant av hver sesong. Dette er en faglig vurdering som administrasjonen gjør, er du interessert i å bidra rundt disse miljøene? Så ta kontakt med Bjørn. 

Rundt de ordinære dommerne forsøker vi å gi oppfølging på riktige nivå og riktig antall kamper, noe som vil variere mellom det enkelte dommerpar. Da noen er rutinerte på nivå og andre er i en utviklingsfase av karrieren. 

Mer informasjon om våre utviklingsgrupper, hvem som er med og samlingsplan finner du her: Utviklingsgrupper

Organisering av kamptilbudet rundt våre ordinære dommere er per nå som følger:

Hver mandag/tirsdag blir det sendt ut en liste med aktuelle dommerutviklingsoppdrag for kommende uke/periode. Her har dommerutvikleren over helgen på seg til å se på listen og egen timeplan, deretter melde tilbake til Herman på epost.

Fordelingen skjer gjennom uken , og varsles på epost igjennom TA.

Har du andre oppdrag som du ønsker å bidra rundt eller du ser behovet for kamper med oppfølging? Melder du dette også tilbake Bjørn forløpende.

Å være dommerutvikler på regionale serier har forventninger fra flere parter, fra administrasjonen til dommerparet. Det å inneha denne rollen gir en enorm mulighet til å være med å påvirke dommerparet, til å oppleve utvikling og mestring. 

Det forventes at en dommerutvikler under enhver sammenheng opptrer og oppfører seg i henhold til våre verdier og organisasjonsnormer. Da vi ønsker at det å få en dommerutvikler på en kamp, skal være en positiv greie for alle parter. 

Det forventes at en dommerutvikler skaper gode arenaer for utvikling og forståelse blant alle de ulike aktørene i håndballkampen. Slik at kampene blir gjennomført med trygge rammer og med fokus på fair play. Her er det også ønskelig at dommersamtalen i etterkant gjennomføres i et fellesområde, slik at prosessen er åpen for omgivelsene. 

 

Vi har noen rutiner og retningslinjer på hvordan vi ønsker at våre dommerutviklere skal fylle ut veileder eller observasjonsskjema. Slik at nytteverdien for alle blir best mulig, enten du er dommer, administrasjon eller annen dommerutvikler som skal følge opp dommerparet.

1) Det er veldig viktig at dommersamtalen og skjemaet gjenspeiler hverandre på en god måte. Dette gjør at de momentene som ble tatt opp i samtalen i etterkant av kampen, er de samme momentene som står skriftlig. Momenter du ikke har fått fortalt bør ikke fremkomme i skjemaet i etterkant. 

2) Skjemaet skal være fylt ut på et en måte som gjør at administrasjonen kan vurdere nivået på dommerparet. Er prestasjonen under, på nivå eller over det som er forventet på det aktuelle nivået. Dette er spesielt viktig mtp å få et tilpasset kamptilbud til det enkelte dommerpar.

3a) Arbeidsoppgaver (Forslag til forbedringer) er selve kjernen i en tilbakemelding i skjemaform. Her er det viktig at oppgavene er konkrete og skrevet forståelig slik at dommerparet klarer å ta i bruk veiledningen.

       3b) En god tankerekke for å få frem arbeidsoppgavene på en god måte               er:

               Hva er arbeidsoppgaven?

               Hvordan skal de jobbe med oppgaven?

               Hvorfor skal de jobbe med oppgaven?

Når du bruker denne tankerekken i din jobb for å få frem oppgavene og konkretisere på en god måte, vil det være en god mulighet for at dommerparet får en utvikling av det.

4) Vi ønsker at skjema og regning i Visma blir levert å så kort tid etter oppdraget som mulig, og helst innen 3 virkedager. Slik at vi får justert kampoppsett, utbetalt honorar og justert evt. rangering osv. på bakgrunn av tilbakemeldingene vi får.

Alle observasjoner som blir gjennomført i regionale serier er det Region Sør som betaler for. Her er det viktig at du har kontroll på følgende:

1) Observasjon og samtale må være gjennomført med dommerparet

2) Veileder eller observasjonsskjema må være levert på en god måte i TA.

3) Regning leveres i Visma når alt annet er gjort.

4) Regningen blir utbetalt når både observasjon og regning er godkjent.

Mer informasjon utbetaling finner du her: Utbetaling

Igjennom utdanningsløpet som vi tilbyr finnes det mulighet er for videreutdanning når du har gjennomført og praktisert som dommerutvikler 1. For å få mulighet til å ta dommerutvikler 2 er det ønskelig at du min. har vært aktiv som dommerutvikler i en sesong. Slik at når du skal ta steget videre så har du en del erfaringer og samtaler i erfaringsregisteret ditt.

Dommerutvikler 2 blir gjennomført annenhver sesong - neste er høsten 24/25 sesongen, så fremst ikke det skjer noe uforutsett mtp behovet.

Dommerutvikler 3 er den høyeste utdanningen vår og gjennomføres i samarbeid med NHF. 

Se mer om våre utdanninger her: Dommerutviklerutdanning