Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Dommer_Gruppeledere_Jenssen_Krosby.jpg

Strålende fornøyde gruppeledere

Mathea Jenssen og Ingrid Krosby ble denne sesongen gruppeledere for både Utviklingsgruppe 1 og 2.

Her kan du se hvordan de oppsummerer sin første sesong som gruppeledere for Utviklingsgruppe 1 og Utviklingsgruppe 2.

Hvordan har den første sesongen som nye gruppeledere vært?

Vi synes den første sesongen som gruppeledere har vært utrolig lærerik og motiverende. Det har vært inspirerende å begi seg ut på en ny rolle, og samarbeidet oss to imellom har gjort at rollen har blitt enda mer spennende samtidig som det gjør det mer overkommelig å løse utfordringene. En slik rolle byr naturligvis på både gleder, men også utfordringer som vi har vært nødt til å løse sammen, og det har vært med på å gjøre sesongen så givende. 

Denne sesongen har gitt oss mange gode opplevelser, og det beste har vært å være med på å forme grupper som består av så motiverte og flinke dommere og utviklere. Å jobbe med grupper med så mange engasjerte og dyktige mennesker har bidratt til et høyt faglig engasjement både innad gruppene og for oss som gruppeledere.  

Hva har vært deres kjernesaker for gruppene denne sesongen? 

Et av våre overordnede mål har vært å skape grupper bestående av dommere og utviklere med gode holdninger, dommerfaglige ferdigheter og engasjement. For å få til dette har vi satt sammen et team av faglig dyktige og støttende dommerutviklere som legger til rette for utvikling hos dommerne.

Et annet viktig mål har vært å gi dommerne innsikt i de forskjellige hovedtemaene fra fagplanen som forbundet har utarbeidet til begge gruppene og å gjøre de kjent med formelle krav for gruppene. Dette har vi også samarbeidet om mellom gruppene for å skape en tydelig rød tråd og vise hvordan man kan ta nye steg for hvert trinn dommerne tar.  Forbundet sentralt utarbeidet en fagplan som gjelder for alle Utviklingsgruppe 1 og 2 i Norge, og der har det vært fem hovedtemaer som går igjen; teknisk dømming, regler, bestrafning, kampledelse og kommunikasjon, og forberedelse og evaluering. Disse temaene har vært kjernetemaer på alle samlinger denne sesongen, og dommerne har utarbeidet oppgaver ut fra disse temaene.

Vi har vært opptatt av å bevisstgjøre dommerne både på faglige mål, men også formelle forventninger som ligger til grunn for å være med i gruppene. Det krever en del av dommerne å være med i utviklingsgruppene fordi vi skal forberede dem på å ta steg på nasjonalt nivå, og derfor er det viktig for oss at det vi gjør gir mening og at dommerne synes det er givende faglig, men også sosialt. Innholdsrike samlinger og tilrettelegging for å trene på faglige og fysiske aspekter ved dommergjerningen har vært en inngangsport til å få til dette.

Utviklingsgruppe 1 skal være siste steg før de tas opp på nasjonalt nivå, så fagplanen har stått i sterkt fokus både på regionale og interregionale samlinger. I tillegg har det vært viktig å tydeliggjøre de formelle kravene som gjelder for gruppen slik at dommerne får en forsmak på hva som gjelder på nasjonalt nivå og at de gradvis kan ta nye steg for å nærme seg målene sine.

I Utviklingsgruppe 2 har det vært viktig å løfte opp talenter fra Boblene for å skape en gruppe bestående av engasjerte dommere som ønsker å bruke ekstra tid på dømming og potensielt ta steg videre oppover. Et godt samarbeid med boblesjefene har bidratt til at vi har en stor utviklingsgruppe med mange motiverte par. Fagplanen har også vært viktig for Utviklingsgruppe 2 for at de allerede her forstår den røde tråden i arbeidet.

Hva kjennetegner parene som kommer opp fra Boblene?

Parene fra Boblene i år har vært veldig sultne på å utvikle seg. Det er mange par med mange gode tanker om hva som skal til for god kampledelse og selvutvikling. Det er også stor forskjell på ambisjonsnivået til parene, men det er veldig positivt for gruppene. Noen par har blitt tidlig inspirert til å ta steg som dommere, og andre vil bruke mer tid og utvikler seg over lengre tid, og det gjør at gruppene blir dynamiske mens det fremdeles opprettholder det faglige trykket i gruppene.

Si noe om hvilken god jobb som legges ned i Boblene?

Vi ser at det jobbes utrolig godt med grunnleggende dommerferdigheter og hvordan de skal bli gode kampledere. Samtidig jobbes det systematisk og godt med å skape trygghet hos dommerne, og det er veldig viktig og gjør det lettere for oss å bygge videre på når de blir tatt opp i Utviklingsgruppe 2 og senere Utviklingsgruppe 1. Dette gjør at de står bedre rustet i møtet med utfordringene som møter dem gjennom hele dommerkarrieren.

Hvor mange par som har kommet opp fra Boblene den siste sesongen?

I år har det kommet opp 15 par fra Boblene til gruppe 2, og av disse har også 2 par rykket opp til gruppe 1. Alle parene har kommet opp i løpet av sesongen fra august til april. De fleste parene ble tatt opp på Sharebus cup, som er en arena vi bruker for å se på par fra Boblene. Vi har også dialog fortløpende med Boblesjefene når de ønsker at vi skal se på parene som er aktuelle for opprykk.

Hvordan ser fremtiden ut for dommerne i utviklingsgruppene?

Nå har vi mange par i utviklingsgruppene, og det er veldig positivt. Dette gjør at det faglige og sosiale miljøet i gruppene øker, og vi ser at mange er engasjerte og får mye ut av hverandre. Det er også mange som er sultne på å utvikle seg og ta stegene oppover, og det lover veldig godt for årene fremover. Dette forteller også mye om den gode innsatsen som legges ned i boblene for å skape et godt grunnlag som vi senere kan bygge videre på.