Oppstart av prosjektet Gutteløftet
19 klubber er påmeldt, men vi har fortsatt plass til flere som engasjerer seg i guttehåndballen.
Gutteløftet er et treårig prosjekt med start sesongen 2023-24. Det overordnede målet med Gutteløftet er å sørge for at flere gutter begynner med håndball, og at flere fortsetter lenger. Les mer om prosjektet her.
For å oppnå målet og skape en varig endring, er vi avhengig av engasjerte personer i klubb. Derfor er det et krav å oppnevne en Guttehåndballansvarlig for å være med. Avgjørelsen å delta i Gutteløftet må også forankres i klubb. Per nå er det 19 klubber med, men vi har plass til flere.
Oppstartsmøte og veien videre
26. september gjennomførte vi et oppstartsmøte på Teams, hvor 17 klubber deltok. Her gikk vi gjennom visjonen for Gutteløftet og fikk gode tilbakemeldinger fra klubbene som omhandlet hva de ønsker med prosjektet, samt hvilke utfordringer de har. Deretter sendte vi ut en spørreundersøkelse for å kartlegge veien videre. Basert på undersøkelsen satt vi opp en møteplan med en møtefrekvens på hver andre måned. I og med at vi er i startgropen av prosjektet, har vi valgt å gjennomføre de tre første møtene fysisk. Vi håper at vi på denne måten kan danne et nettverk mellom klubbene og skape samarbeid og gode diskusjoner på tvers.
Møteplan
Det første møtet vil finne sted i Lillestrøm 13. november fra kl. 18-21. Temaet denne kvelden er: Hvordan skape gode guttemiljøer? Klubbens rolle i å rekruttere nye gutter samt motivere utøverne til å fortsette.
Den første timen vil talentsjef Claus Dalgaard-Hansen snakke om temaet, og i de to siste timene vil vi gjennomføre en workshop.
I 2024 inviteres det til møter følgende datoer:
15. januar kl. 18-21 i Langhus
Tema: Samarbeid mellom klubber
12. mars kl. 18-21 i Oslo
Tema: Rekruttering
Ønsker dere å bli med?
Dersom din klubb ønsker å bli med på Gutteløftet, ta kontakt med oss på nhf.ron@handball.no. Vi presiserer at dette er et treårig prosjekt (2023-2026) som klubben må binde seg til.
Bakgrunnen for prosjektet
Guttehåndballen er i mange klubber i en sårbar situasjon med få spillere, noe som gjør at mange lag går i oppløsning når noen slutter eller bytter klubb. Dette fører til at mange spillere som kunne tenkt seg å fortsette, slutter fordi tilbudet blir dårligere eller borte. I tillegg ser vi en sentralisering av spillere i enkeltklubber som gjør at man etter hvert har få eller ingen å spille mot i nærheten, og får lange reiseavstander for å spille kamper. Ser vi for eksempel på hvor mange klubber som har guttelag før 15 år og fra 15 år til og med junior er det en enorm nedgang. I Oslo går det fra 22 til 8 klubber, i «Akershus» fra 47 til 16 klubber, og i «Østfold» fra 18 til 2 klubber med lag over 15 år.