Annonse
Samarbeidet med Gjensidige

Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

2024 Stjørdal kommune HB.JPG
Foto: Lars Sørnes - bladet.no

Høy anleggsleie og for liten treningstid

NHF RN har vært på besøk til Stjørdal kommune som har utfordringer med anleggsleie og treningstid.

I november, i forbindelse med kommunebudsjettprosessen, besøkte representanter fra NHF Region Nord (NHF RN) tre kommuner som har utfordringer med anleggsleie og treningstid for ungdom (13–19 år).

Møtet med Stjørdal kommune, som har høy anleggsleie og for liten treningstid ifht. til hva som er anbefalt per påmeldte lag, for de lokale håndballklubbene, var spesielt viktig.

Møtet hadde følgende Agenda

  • Presentasjon av NHF Region Nord
  • Trøndelag Idrettskrets` tanker vedrørende anlegg
  • Idrettsrådet i Stjørdal kommune - idretten i kommunen.
  • Klubbens utfordringer i hverdagen – Stjørdal HK og IL Stjørdals-Blink
  • Stjørdal kommunes tanker rundt anleggssituasjonen i kommunen

Møtets hovedpunkter:

Anleggsleie og treningstid:
I Stjørdal betaler håndballklubbene årlig over 430 000 kroner for treningstimer, men får bare 48 minutter per uke per lag, som er langt under det ønskede nivået på 120 minutter per uke.

Kommunen tilbyr ikke gratis anleggsleie, men er åpne for å diskutere smartere utnyttelse av tilgjengelig halltid og økonomiske løsninger.

Idrettsfaglig rådgiver i Trøndelag Idrettskrets, Tryggve Duun, delte bekymringer om de høye kostnadene ved anleggsleie, som kan føre til høyere treningsavgifter for barna. Dette kan ekskludere barn og unge fra idretten, noe som igjen kan føre til "utenforskap" – en farlig utvikling som kan medføre både helsemessige utfordringer for individene og økte samfunnskostnader. Duun understreket at deltakelse i idretten er en viktig forebyggende strategi mot utenforskap, da idretten bidrar til å bygge fellesskap, mestring og personlig utvikling. Han advarte om at dyrere c vil kunne føre til at mange ikke har råd til å delta, og at dette kan ha langtidsvirkninger på både individer og samfunnet.

Stjørdal Håndballklubb og Stjørdals Blink IL ønsket å finne løsninger på utfordringene:

  • Bedre utnyttelse av halltiden: Det ble diskutert hvordan hallene kan brukes mer effektivt, for eksempel ved å tilby mer fleksible treningstider Dette kan gi flere lag tilgang til nødvendige treningstimer.
  • Bruk av gymsaler for yngre spillere: En løsning som ble foreslått, er at skolenes gymnastikksaler kan benyttes til trening for de yngste, som ikke trenger store idrettshaller. Dette kan bidra til å redusere presset på de større hallene og gi yngre utøvere flere muligheter til å trene.
  • Redusere anleggsleien: En annen viktig løsning er å redusere anleggsleien for frivillige idrettslag, spesielt for ungdomsaktiviteter. Dette vil lette den økonomiske byrden for klubbene og samtidig sikre at midlene går tilbake til idretten, for eksempel til utvikling og utstyr.

Kommunens rolle og mulige tiltak:
Stjørdal kommune signaliserte at de ikke vil kunne tilby gratis anleggsleie, men de er åpne for å diskutere bedre utnyttelse av anleggene og mulige økonomiske løsninger. Kommunen har allerede hatt en forbedret dialog med idrettslagene, i eget møte, og flere forslag ble diskutert, som fleksible treningstider, bedre organisering av hallbruk og muligheten for å bruke skolenes gymsaler for yngre spillere.

2024 Stjørdal kommune.JPG
Idrettsfaglig rådgiver Tryggve Duun og Kommunedirektør Tor Jakob Reitan
Foto: Lars Sørnes - bladet.no

Idretten i Stjørdal kommune
Idretten er en viktig del av samfunnslivet i Stjørdal, og ved å gjøre justeringer som bedre utnyttelse av anleggene og reduserte anleggsleien, kan kommunen bidra til å styrke ungdomsidretten.

Dette vil både redusere de økonomiske byrdene for klubbene og øke tilgangen til idrett for flere barn og unge.

Gjennom samarbeid mellom kommunen, idrettslagene og lokale skoler kan Stjørdal finne løsninger som fremmer en sunn og aktiv fremtid for ungdommen.

På Stjørdal var følgende personer med i møte: Kommunedirektør Tor Jakob Reitan, Leder av utvalg kultur og levekår Rune Larsen. Sektorleder bydrift og infrastruktur, Bjørn Bremseth og Enhetsleder Jørgen Tellefsen.

Fra idretten møtte Stjørdals-Blinks leder Anne Merethe Fossum Hernes, leder av Stjørdal Arve Veglo, Sonekontakt Stjørdal Kjersti Hasfjord, Idrettsfaglig rådgiver Trøndelag Idrettskrets Tryggve Duun, Daglig leder NHF RN Svein Olav Øie og Anleggskonsulent i NHF RN Rune Nervik

Dessverre var Idrettsrådet, som skal være et samlingspkt. mellom all idrett og kommune, forhindret fra å møte.