Annonse
2024 Ny landslagsdrakt

Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

2024 Kristiansund kommune HB 1.jpg
Foto: Rune Edøy - Tidens Krav

Dialog om høyere priser for idretten i Kristiansund

Kristiansund HK betaler i 2024 nesten én million kroner for å leie treningstid til sine 25 lag.

Mandag 11. november 2024 møtte representanter fra Norges Håndballforbund (NHF RN), Kristiansund Håndballklubb (KHK), Møre og Romsdal Idrettskrets og Kristiansund Idrettsråd ordfører Kjell Neerggård, kommunedirektør Arne Ingebrigtsen og kultursjef Toril Skram, for å diskutere hvorfor treningskostnadene for idretten bør reduseres. I tillegg stilte avdelingsleder i Atlanterhavsbadet Siv-Grete Sponås Konsulent Per Inge Storvik fra Kristiansund kommune.

Ingen lovnader om prisnedsettelse
Til tross for engasjementet fra idrettsrepresentantene, ble det ikke gitt noen konkrete løfter om prisreduksjon i Kristiansund kommune. Tvert imot, kommunens budsjettforslag for 2025, fremmet av kommunedirektør Arne Ingebrigtsen, innebærer en prisøkning på 4,1 % for leie av kommunale idrettsanlegg, som følge av indeksregulering.

Kostnadene tårner seg opp for KHK
Daglig leder Svein Olav Øie og anleggskonsulent Runar Nervik i Region Nord, hadde tatt turen fra Trondheim for å belyse hvordan de høye treningskostnadene påvirker idretten. KHK betaler i 2024 nesten én million kroner for å leie treningstid til sine 25 lag, som inkluderer spillere mellom 13 og 19 år. Pengene går til å leie både Braatthallen og Idrettshallen for å gi ungdommene nødvendig treningstid.

Norges Håndballforbund jobber for gratis halleie
NHF Region Nord har i flere år jobbet for at klubber skal slippe å betale anleggsleie når barn og ungdom trener. I dag slipper hele 56 av de 92 kommunene i NHF RN sitt område å ta betalt for trening i sine idrettsanlegg. Kristiansund er blant de 36 kommunene som krever betaling for halleie. På Nordmøre er det kun Sunndal som står som "grønn" på listen over kommuner som ikke tar betalt for anleggsleie.

Høy kostnad for idretten på Nordmøre
I Kristiansund brukes det årlig 35 millioner kroner på idretten, ifølge kommunedirektør Arne Ingebrigtsen. Pengene går blant annet til lån på anlegg, driftstilskudd og støtte til kultur- og idrettsprosjekter. Kultursjef Toril Skram påpeker at Kristiansund skiller seg ut fra mange andre kommuner på grunn av antallet private idrettsanlegg, som Freihallen, Braatthallen og Arena Nordvest, som ikke eies av kommunen.

2024 Kristiansund kommune 1.jpg
Foto: Rune Edøy - Tidens Krav

Hvordan kan kostnadene reduseres?
– I Trondheim er det gratis å leie i kommunale haller, og i tillegg gis det driftstilskudd til private haller. Det handler om å få ned kostnadene for halleie, sier Runar Nervik.

Han er realistisk i sine forventninger til møtet, og mente at det ikke ville komme noen løfter om kutt i prisene. Likevel understreker han viktigheten av dialog mellom kommunen og idretten for å legge til rette for et aktivt og godt idrettsmiljø i byen.

Bekymring for at flere faller utenfor
Idrettsfaglig rådgiver i Møre og Romsdal Idrettskrets Kjetil Håve, er bekymret for at stadig flere barn og unge faller utenfor idretten fordi det blir for dyrt å delta. – Hele 10 % av unge mennesker har i dag ikke betalingsevne, og tallet er dessverre økende, sier Håve.

Han oppfordrer Kristiansund kommune til å gjøre alt de kan for å holde prisene på et nivå som gjør det mulig for alle å delta i idrett.

Gratis trening for barn under 12 år i KHK
Kristiansund Håndballklubb har vært heldige og fått på plass en sponsor som dekker treningsavgiftene for spillere under 12 år, noe som gjør at de kan tilby gratis trening for denne aldersgruppen.

Målet er at det skal bli gratis for alle, men NHF RN fikk ingen konkrete løfter om dette fra ordfører Kjell Neergaard.

Viktige fremtidige investeringer i idrettsanleggene
Selv om det ikke er gitt noen løfter om lavere priser på halleie, er det enighet om at Kristiansund har mange flotte idrettsanlegg. Det neste store løftet for kommunen er å gjøre noe med den nedslitte Idrettshallen. Arne Ingebrigtsen har i budsjettet for 2025 funnet midler til et forprosjekt som skal vurdere hvordan vedlikeholdet av hallen kan forbedres. Det er imidlertid lite sannsynlig at det vil bli bevilget penger til å bygge en helt ny hall de neste tre til fire årene, men forprosjektet er et signal om at noe vil skje.

Vedlikehold er en viktig del av helheten
– Vi har mange flotte anlegg i byen, men vi må erkjenne at vi har et vedlikeholdsetterslep, sier Arne Ingebrigtsen.

Ordfører Kjell Neergaard understreker at det er viktig å se på helheten når man diskuterer priser på kommunale haller. – Vi må ta både kommunale og private anlegg i betraktning. Heldigvis har vi et godt samarbeid med idrettsrådet, og det vil vi fortsette med, avslutter ordføreren.