Oppfordrer til bruk av Fair Play-verter i hall
I midten av februar sendte administrasjonen ut en e-post med et spørreskjema til alle tidligere dommere.
Spørreskjemaet som ble sendt til alle tidligere håndballdommere i Region Nord inneholdt spørsmål som gikk ut på hvorfor man ikke var aktiv dommer innen håndball lengere.
- Bakgrunnen til hvorfor vi sendte ut dette skjemaet var for å prøve å få litt innsikt og statistikk i hvorfor dommere ikke fortsetter med dømming videre. Er det noen spesielle grunner eller har man bare mistet interessen? Det var det vi prøvde å finne ut, sier dommeransvarlig i administrasjonen, Ida Haugstad Stake. E-posten ble sendt ut til mange adresser hvor svarprosenten har vært bra.
- Det har kommet inn ganske mange interessante svar, det er mye vi har vært klar over fra før, men også litt nye tanker og ideer som vi burde fortsette å arbeide med fremover. Siden vi sendte ut e-posten til såpass mange personer så tyder jo det på at vi klarer å utdanne nok dommere her i håndballen, men vi og klubbene må klare å holde på dem, og at dommerne fremdeles ønsker å bidra når de går fra ungdommer til voksne. Dette sier Andreas Remøyholm, som jobber som klubbrådgiver i NHF Region Nord. Han har daglig kommunikasjon med håndballklubber, for utvikling, råd og bistand.
- Det er mange klubber som jobber veldig godt med dommere og det er flere soner som har gode miljøer for dommere. Det må vi sammen prøve å videreutvikle. Vi håper at klubbene som nå jobber godt med dommerarbeidet fortsetter og ser nytteverdien i dette. Også må vi i administrasjonen, sammen med klubbene, legge inn en ekstra innsats der hvor man ikke har lykkes med så god oppdekning av dommere, sier klubbrådgiver Andreas. Dommeransvarlig Ida fortsetter:
- Vi har gjennom de siste sesongene gjort noen tiltak som vi har sett nytteverdien av. Blant annet har vi gjennomført hurtigkurs for voksne som har lyst til å begynne å dømme i egen hall, der det har vært god deltakelse. Samtidig som vi stadig jobber med dommerkurs både for ungdom og voksne slik at de kan utvikle seg videre. Etter denne spørreundersøkelsen vi sendte ut har det også kommet inn mail fra noen som kunne tenke seg å bidra litt igjen som dommer, så til høsten vil vi prøve å få til et oppfriskningskurs for tidligere dommere. Det er også noen som har lyst til å være dommerutviklere og bidra på den måten, det er jo veldig positivt.
Det er vanskelig å gjøre opp en helt entydig konklusjon etter at man har fått inn alle svarene fra undersøkelsen. Mangfoldet er stort i alle typer svar, og alle har sine personlige grunner til hvorfor man ikke lenger er håndballdommer.
- Noe som går igjen ofte er at dommere får mye kjeft fra både publikum, benken og spillere, og det er et gjentakende svar fra de som har gjennomført undersøkelsen. Så vi må bare prøve å jobbe med klubbene og arrangører av håndballkamper til å ha til stede Fair-Play verter med synlige vester. Og toleransen for å si fra burde være lav, det er mange er engasjert både på tribunen og laglederbenkene, det er fint. Men språkbruken og kroppsspråk er noe man burde tenke over egentlig uansett alder på dommeren, men særlig når det er unge dommerpar som dømmer. Etter kampen så takker alle for kampen, og det skal være god stemning. Dersom det er noen lagledere som er veldig frustrerte på dømming så får de eventuelt bare ringe meg å ha en samtale, ler klubbrådgiver Andreas.
Klubber har fått utlevert Fair-Play vester gjennom de to siste sesongene, dersom det er noen klubber som mangler så kan de ta kontakt med klubbrådgiver for sin sone for å få utlevert.
- Vi ønsker at alle på banen skal ha en best mulig opplevelse hver gang. Alle ønsker å bli sett, føle på trygget, oppleve mestring og ikke minst glede i det man driver med. Fair-Play vertene kan spille en veldig viktig rolle i å bidra til at dommerne reiser fra hallen med en god opplevelse, avslutter dommeransvarlig Ida.
NHF Region Nord takker alle som svarte på spørreundersøkelsen. NB! Vinnerne av gavekortene har blitt kontaktet og delt ut.