Annonse
2024 Ny landslagsdrakt

Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

20201201_Kampanjeillustrasjon-#Stopp_640x360web.jpg

"Din j**la idiot - er du dum eller!?"

I år har vi dessverre sett en økning i antall rapporter på dårlig oppførsel fra trenere, spillere og publikum.

Denne saken er eldre enn ett år, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se for deg at du kommer på jobb, du har gledet deg. Du skal gjøre noe du synes er gøy og som du bruker mye tid på. Du kommer på jobb, alle hilser og smiler. Du starter arbeidsdagen din, plutselig hører du noen rope på deg «er du helt blind, eller?», «er du dum»? Du snur deg rundt og ser at det er en voksen mann som roper på deg. Du ønsker ikke å gjøre en stor sak ut av det så du fortsetter arbeidsdagen din, du gjør ditt beste med de forutsetninger du har. Så hører du noen andre rope. Denne gangen er det en ungdom «hva du gjør her, du som er mørk i huden? Du kan ingenting!». Dette treffer deg hardt, ingen før har kommentert hudfargen din, eller satt spørsmålstegn ved at hudfarge har en sammenheng med hvordan du utfører jobben din. Du blir lei deg og trist, men også forbannet. Dette finner du deg ikke i! Du sier fra at slik snakker vi ikke med hverandre på arbeidsplassen. Vedkommende bare ler og går sin vei.  

Hadde du tenkt at dette var en god opplevelse, og greit når du kommer på jobb? Ville du fortsatt i jobben? For veldig mange håndballdommere er dette hverdagen. De blir kjeftet på, ropt etter, kalt navn, hører diskriminerende og rasistiske uttalelser. Fra trenere, spillere og foresatte på tribunen. I år har vi sett en økning i antall rapporter på dårlig oppførsel fra trenere, spillere og publikum. Om vi ikke får snudd denne trenden kan det hende du ikke får dommer på kamp. Da må foreldre, foresatte eller trenere dømme. Ønsker du det?  

Men diskriminering, rasisme og kjeftbruk oppleves ikke bare av dommere. Spillere, sekretariat og trenere opplever også dette, og mange spillere kan oppleve utestengelse fra treningsgruppen og laget, bevisst og ubevisst. 

I Region Nord, håndballen og idretten generelt, ønsker vi en trygg arena for alle utøvere. Dette gjelder uansett legning, etnisitet, funksjonsevne, kjønn, alder osv. Som forbund fronter vi verdiene Fair play, Innsatsvilje, Begeistring og Respekt. Vi jobber hele tiden for at alle skal føle seg velkommen og trygg i en håndballhall. Veldig mange av våre klubber jobber med det samme og er sitt ansvar bevisst, fortsett med det!

Region Nord oppfordrer alle til å etterleve NHF sine verdier og å si fra om noe ikke er greit. Vær bevisst på det du sier og gjør, vis respekt for alle i og utenfor håndhallen. Sammen utgjør vi en viktig forskjell.