I Tana betaler klubben spillerlisensen
I Tana Ballklubb har man bestemt at manglende kroner ikke skal hindre noen i å spille håndball.
- Derfor har klubben en ordning hvor vi betaler lisensen for spillerne, forteller Siv Anita Biti-Helander, leder i klubbens håndballavdeling.
- Jeg har aldri opplevd noe lignende i min tid som klubbrådgiver i Håndballregionen, kommenterer Eirik Engelsen, klubbrådgiver i Troms og Finnmark og legger til:
- Jeg er imponert over hvordan man driver i Tana. De har en fin sosial profil med måten de driver på, som har som mål at ingen skal falle utenfor fordi det koster for mye. Meg bekjent er det bare en egenandel på borteturene som spillerne må betale.
Tre sentrale kvinner i Tana-håndballen, f.v. Line Vian, Siv Anita Biti-Helander og Anja Christensen. Line og Anja startet opp med håndball i Tana BK for fem år siden. I dag trener de to mix 10-lag. Anja trener også J14 sammen med Julie Arntzen, ex Vardø. Siv Anita er både leder i håndballavdelingen og lagleder for J14 og for øvrig "potet" i klubben, som hun selv sier.
Håndballen er ganske så ny i Tana. Riktignok var det et damelag i drift for mange år siden i den store kommunen med bare 3000 innbyggere fikk en flerbrukshall for 12 år siden. Og med egen hall ble håndballen gjeninnført i Tana, men det tok syv år før Anja Christensen og Line Vian dro i gang håndballaktivitet for barn. De to er begge fortsatt trenere i klubben:
- Og det er også to spillere som var i den første gruppen med små gutter og jenter og som i dag er med på J14-laget vårt. I dag har vi bare ett lag i seriespill, jenter 14, men på det laget er det flere yngre jenter, sier håndball-leder Siv Anita og blir supplert av klubbrådgiver Eirik:
- Jeg kjørte en treningsøkt med spillerne da jeg var på klubb-besøk i Tana. Det var ganske utfordrende fordi det var jenter der i fire årsklasser, noe som viser hvilke utfordringer små miljøer i utkantstrøk er stilt overfor. Til tross for dette drives det imponerende godt med håndballen i Tana. Det er tydeligvis mange frivillige som legger ting til rette for de unge utøverne. Mange gode ideer fødes også – en slags håndball-SFO, ble jeg blant annet fortalt at man jobber med, forteller klubbrådgiveren.
Fra J14-kamp mot Vadsø Turn. Kampen ble spilt 15. oktober, og det var for begge lag første kamp siden februar! Og i disse korona-tider blir det "takk for kampen" (under) på litt uvanlig vis...
- I Tana kommune har vi seks grunnskoler. Det er ganske langt mellom dem. Faktisk er det slik at de færreste av spillerne bor i kommunens eneste tettsted, Tana bru, og det er spillere som må reise rundt fire mil for å komme til trening og kamper i hallen. Vi er veldig aktive på å rekruttere nye spillere i forskjellige bygder, på tvers av skolekretsene. Vi synes det også er viktig at barn på de forskjellige blir kjent med hverandre. Håndballen kan bidra til det, sier Biti-Helander.
I år kan håndballavdelingen i Tana Ballklubb feire femårsjubileum. For håndball-lederen er det et tegn på at man har klart å stabilisere virksomheten og kommet seg over startkneiken. Ikke bare det:
- Vi har god tilstrømning til mix-lagene våre (for 8- og 10-åringer). Nå har vi også fått med flere gutter, og neste sesong ser det ut til at vi kan stille et rent guttelag, og det er veldig bra.
To håndballpionerer. Sandra Nilsen (t.v.) og Isabel Kristiane Biti-Jessen har spilt håndball helt siden den ble opprettet som del av Tana BK.
Håndball-sjef Siv Anita Biti-Helander har for øvrig enn så lenge et lite problem å baske med:
- Vi har ikke klart å få tak i en trener til det vi regner med nye lag neste sesong. Så, om det er noen som kan tenke seg å flytte til Tana og også trene unge og ivrige håndballgutter, så er det bare å melde ifra, sier håndballsjefen med et smil.
To svært viktige karer for Tana-håndballen, Frode Dolonen og Odd Erik Rønning fra Vadsø Turn. De finner dommere, dømmer for oss og hjelper oss når vi står fast med reglement og andre ting, skryter Siv Antia Biti-Helander.