Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Einehallen-eksteriør-1.jpeg
FOTO: Bergsøy IL Handball

Einehallen - ny hall på "håndballøya"

Alle bebodde øyer i sunnmørskommunen Herøy er knyttet sammen med broer – og håndball...?

Denne saken er eldre enn ett år, og kan inneholde utdatert informasjon.

Herøy består i sin helhet av øyer. Alle øyer i kommunen hvor det bor folk er forbundet med hverandre med broer. Det kan virke som håndballen er et annet «lim» i kommunen. Nå har Herøy fått en ny flerbrukshall – Einehallen.

Sportslig leder i håndballavdelingen i Bergsøy IL, Roar Aasen, forteller om stor interesse for håndball i kommunen:

- Allerede før vi fikk Herøyhallen i 1978, var det både et herre- og damelag her som spilte utendørshåndball. Med hallen kom vi i gang også med håndball for barn og unge. Selv var jeg 11 år den gang, smiler Aasen og forteller om et stort håndballengasjement med mange entusiastiske foreldre.

- Det er rett og slett mange som bryr seg, og når man er mange som tar et tak er det ikke så sårbart som om det var bare én eller få ildsjeler. Vi har mange håndball-ildsjeler i Bergsøy.

 

Einehallen-1.jpeg

Dette engasjementet har også gitt seg utslag i et langvarig og «hardnakket» arbeid for å få bygd en ny hall. Med rundt 200 aktive spillere og et 50talls minispillere har det vært knapt med treningstid i hall. Aasen sier:

- Selv om vi i håndballen har vært heldig og har kunnet disponere det aller meste av timene i Herøyhallen, har vi vært nødt til å legge trening for de minste i gymsal. Flere lag har trent samtidig på hver sin halvdel av spilleflaten og så videre. Nå kan vi gi alle lagene treningstid i hall, og ikke minst kan vi sette opp treningstid på bedre tidspunkt. Syv-åtteåringer skal ikke starte trening etter klokken syv om kvelden, ikke sant.

- Med nok en hall til disposisjon for kommunens rundt 9000 innbyggere, håper Aasen og de andre håndball-lederne i Bergsøy at det vil være en spore til ytterligere rekruttering – og nå har de anledning til å ta imot flere – og gi dem et godt treningstilbud.

I 10-15 har klubben jobbet med planer om å få bygd hall. Da man i fjor høst endelig fikk satt spaden i jorda, gikk det fort. Mindre enn ett år senere sto hallen klar til bruk.

Einehallen-2.jpeg

Betydningen av slik arenaer i en kommune vises også i det faktum at kommunen lar barn og unge få trene gratis i de to kommunale hallene. Dessuten er den nye hallen til drøyt 30 millioner kroner et stort spleiselag mellom kommune, næringsliv og klubb.

- Næringslivet har lenge vist i form av sponsor-virksomhet at man synes det er viktig at kommunen har arenaer ikke minst for barn og ungdoms aktivitet. Da differensiert arbeidsgiveravgift ble avviklet av Stortinget, ble det innført en regional differensiert avgift (RDA) for å kompensere for avgiftsøkning. Næringslivet fikk disponere betydelige beløp som skulle brukes til gode formål. Vi fikk ni millioner kroner som vi kunne bruke i hallprosjektet, forteller Aasen og er svært godt fornøyd med nyhallen som ikke minst gir barn og unge gode treningsforhold. For som Bergsøy-håndballens sportslige leder understreker: «Jeg er sportslig leder for bredden. Det er den som er viktigst.

Men idrettslaget som har lag i 2. divisjon både dame- og herresiden har også «lånt bort» to spillere til eliteserielag; Emil Raknes i Kolstad og Markus Buchardt i Runar. Se ikke bort fra at to haller og god breddesatsning fører til at det kommer nye eliteseriespillere fra Bergsøy...

TEKST: Tore Sæther
FOTOS: Bergsøy IL Håndball


FAKTA
EINEHALLEN  

Kommune: Herøy 
Ferdigstilt: høsten 2020 
Eier: Herøy kommune 
Kostnad: ca. 33 millioner kroner 
Spillemidler/momsrefusjon: 
10 millioner kroner 
Antall spilleflater: 1 
Fasiliteter (styrkerom/klubbrom etc.) 
Styrkerom, 4 garderober og 2 dommergarderober 
Publikumskapasitet: 140 
Annet/merknad: 
Hallen er bygget som et spleiselag mellom Herøy kommune, næringslivet og Bergsøy IL Håndball