"Ikke tatt ut - ingen krise"
Å få være med på regionale samlinger, by- og regionslag, er mange håndballspilleres store mål.
Men hva om de ikke blir tatt ut?
For noen kan det være starten på slutten med håndball, men heldigvis er det veldig mange – som Dina Salih (t.h.) og Anna Sivertsen – som vil la en eventuelt negativ beskjed fra regiontrenerne gi dem ny motivasjon.
For ett år siden startet Håndballregionen et løp for 04-modellene, et løp som skal fungere både til inspirasjon, som referanse, påvirkning og også som kartleggingsarena opp mot regionlag og etterhvert yngreslandslags-aktiviteter.
Første etappe besto av fylkessamlinger på fem forskjellige arenaer i Region Nord. I de tre nordligste fylkene ble det arrangert to helgesamlinger med tre økter på hver samling. Spillere fra de søndre og midtre delene av regionen ble innkalt til tre kveldssamlinger.
- Vi fulgte opp dette med den årvisse talentsamlingen i Orkanger i juni, med 100 jenter og 75 gutter. Utover høsten i fjor ble det gjennomført både fylkessamlinger og regionale landslagssamlinger (RLM), sier Geir Nicolaysen, (bildet) ansvarlig for spillerutvikling og spillerutviklere i Håndballregion Nord.
Bylagshelg i Stavanger
I desember ble det så innkalt 40 gutter og 40 jenter fra hele regionen til bylagssamling i Trondheim. Det regionale «04-løpet» går i mål i Stavanger i slutten av februar med en såkalt bylagshelg bestående av både kamper og trening. Da er gruppen spillere redusert til 28 av hvert kjønn fordelt på to gutte- og to jentelag.
- Vi ønsker å sette sammen lag som er noenlunde jevne, sier Nicolaysen og understreker at for dem som ikke blir uttatt i denne omgang, kommer det flere sjanser:
- I mars skal det holdes landslagssamlinger for denne årgangen, og regionalt vil vi også ha samlinger. Der vil det åpne seg mulighet også for spillere som ikke ble uttatt til Stavanger-aktiviteten i februar. I starten på mars vil vi ha fylkessamlinger med rundt 200 spillere, spillere som kommer i tillegg til de 56 som fikk sjansen til å vise seg frem i løpet av Stavanger-helgen.
Var med på alt – nesten...
Sør i håndballriket bor en utflyttet trondhjemmer som vet alt om det å ikke bli tatt ut på lag. Marte Smistad (28) var med på alle samlinger både til bylag som 15-åring og regionlag to år senere, men da laguttakene ble gjort, var det ikke plass til Marte:
- Selvsagt var jeg skuffet, spesielt fordi jeg var så nære begge gangene. Samtidig følte jeg at jeg var heldig som hadde fått være med i et fint miljø i tillegg til klubben min, Trond og etterhvert Utleira.
Marte vendte slett ikke håndballen ryggen. Hun gjorde så stor fremgang at hun som 19-åring debuterte for Byåsen og i tillegg juniorlandslaget (bildet under). 11 Norge-kamper ble det inklusive en debutkamp, mot Frankrike, hvor hun scoret åtte:
- Men da det skulle tas ut lag til juniormesterskap, da var jeg ikke med da heller. Selvsagt var det skuffende.
«Vi tenker på alle»
I dag jobber Marte i Norges Håndballforbund, i en delt stilling som beachhåndball-ansvarlig og som utviklingskonsulent med oppgaver rundt trener 1 og 2-arbeid i Region Sør. Akkurat nå er hun også trener for bylag «Tønsberg». Da husker hun sikkert godt hvordan det var å være spiller som spent venter på uttak...?
- Jeg forstår at det er mange som føler at dette er «min sjanse», og ikke bare det, men min siste sjanse. Det er det jo selvsagt ikke. Som trener for disse 15-16-åringene er det viktig å fortelle dem at vi har trua på dem alle, også de som vi er nødt til å velge bort. Vi bryr oss om dem alle. Og så skal de unge spillerne også tenke på at om de ikke når så langt som de hadde ambisjoner om som spiller, så har håndballen mange andre ting å tilby; trener, dommer, leder, for å nevne noen andre roller enn spillerrollen, sier Marte Smistad.
Trener Marte og trenerkollega Alexander Christiansen sammen med kandidater til sitt bylag "Tønsberg" (FOTO: Privat)
Kantspiller og målvakt
Tilbake der vi startet denne saken, til Dina og Anna. Dina er kantspiller på Tiller i Trondheim og har spilt håndball helt siden hun var seks år:
- I klubb spiller jeg både bak på banen og på kanten. Her på samlingen er jeg tatt ut som kantspiller. Jeg har tidligere vært med på to RLM-samlinger, en éndagssamling og talentsamlingen i Orkanger.
For Anna ble det håndball først da hun var 10 år. Inntil da hadde hun drevet med drill. Nå er det håndball og målvaktspill som gjelder for den 172 centimeter lange ballstopperen i Tromsø HK:
- Jeg har stått i mål hele tiden. Det gir meg sjansen til å få god mestringsfølelse, lære nye ting; å være keeper er rett og slett kult, sier Anna. Hun har som Dina deltatt på RLM og Orkanger-talentsamlingen, og som Dina har hun unngått alvorlige skader.
- Jeg har riktignok brukket ei tå og en tommel, men ingen av delene i forbindelse med håndball.
Nå er det bare noen dager til uttakene til bylagshelgen i Stavanger. Hvordan vil de to jentene ta det om de ikke blir uttatt?
Dina: «Jeg håper selvsagt jeg blir tatt ut. Det er viktig for meg. Men om jeg ikke kommer med, så er det ingen krise. Vi er unge, og det er ikke nå det er som viktigst å bli tatt ut. Det er ikke over, liksom. Jeg har ambisjoner om å nå så langt jeg kan og er beredt på å trene mye for å nå målene mine.»
Anna: «Å bli tatt ut, er som en drøm som går i oppfyllelse. Om jeg ikke blir med til Stavanger, vil det føles kjipt. Å være med på disse samlingene oppleves som motiverende – å få prøve seg og bli utfordret av mange gode spillere. Blir jeg ikke tatt ut, er det bare å stå på videre – til neste uttak.»
Kjekt å vite, godt å huske
For alle de som ikke blir tatt ut «på lag» i første forsøk, men som fortsatt har ambisjoner med sin håndball: William Aar er én av dem som har gått den lange løypa.
Kolstad-spilleren kom aldri med på noen talent- eller kretslagssamling. Han ble som ungdomsspiller ikke uttatt på bylag, regionslag eller yngreslandslag. Men i april i fjor debuterte han på A-landslaget, og for ei snau uke siden sto han med EM-bronsemedalje rundt halsen...
PS!
Troppene til Stavanger-aktiviteten i slutten av februar blir offentliggjort i starten av neste uke.