Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

IMG_1646.jpg
Det var vanskelig å få "firkløveren" til å stå stille på samme sted, men vi fikk nøyet oss med et bilde av tre av de. Fra venstre: Andreas Nordbotten, Iver Solhjem og Janne Kristine Rødli. Geir Arne Larsen var ikke til stede da bildet ble tatt.

«Arena-firkløveren» – frivillig i ukevis

Dag inn og dag ut, fra portene åpnes til de lukkes, finner vi frivillige farte rundt i Spektrum.

Denne saken er eldre enn ett år, og kan inneholde utdatert informasjon.

Anledningen er for en eneste stor happening: Håndball-EM på hjemmebane. Det store nedtellingsuret, som i en lang periode har vist opp til tresifret antall dager som gjenstår, har plutselig begynt telle ned antall timer og minutter. Nå er det ikke lenge igjen før det første avkastet tas i nye Trondheim Spektrum.

På tallblokken til frivilligansvarlig Kjetil Reinskou finner vi et totalt antall på 537 frivillige. Enkelte av disse er i gang lenge før det hele starter.

- Ja, jeg gikk vel på min første vakt på fredagen (3. januar), og skal være her daglig frem til neste torsdag. Det vil si i nesten i to uker det.

Det sa Janne Kristine Rødli. I godt humør, men nokså sliten, da vi tok en prat etter en 14-timers vakt i Trondheim Spektrum dagen før dagen. Sammen med det vi kanskje kan kalle «Arena-firkløveren» jobber hun på spreng for å få hallen godkjent ut ifra de (ganske mange) retningslinjene et slik arrangement krever.

Janne Kristine Rødli, Iver Solhjem, Geir Arne Larsen og Andreas Nordbotten er fire av de 199 frivillige som er å finne under arena-lederen Lisbet Måøy Gjervan sitt område. Siden den lokale organisasjonskomiteen (LOC) fikk tilgang til hallen 3. januar har disse fire stort sett vært å finne på farten, med svetteperler i panna, en lang «to do-list» og ett eller flere verktøy i hånden:

- Det er så mange forskjellige oppgaver som må gjøres i arenaen. Alt fra stoler, bord, flagg og bannere til lys, lyd, mål og sekretariat. Det er utrolig hvor mye som faktisk må være på plass før vi i det hele tatt kan tenke på å sette i gang dette mesterskapet, sier de.

IMG_1651.JPG
Det er ikke noe som er umulig for arena-gjengen. Her i full gang med litt stripsing. Foto: Monica Ibsen

Forvandlingen fra tomt til ferdig motiverer

- Det er noe spesielt med det å være en del av opplevelsen helt fra starten av. Det å kunne se overgangen fra en helt tom flerbrukshall til det her.

Janne snur seg og viser frem hallen med armene. A-hallen er kledd opp i sin fineste drakt med blåfarge, nasjonenes flagg som henger pent og pyntelig i taket, og ordene "Dream. Win. Remember." så langt øynene kan se.

- Når fløyten blåses i for første gang.. Det kommer til å bli så godt det, legger hun til.

I 2008 bodde Janne i Porgrunn, men overnattet hos en venninne for å kunne være med som frivillig sist vi arrangerte håndball-EM på hjemmebane. Den dag i dag har hun blitt «trønder» på heltid, og så det nesten på som obligatorisk å sende inn en frivilligsøknad.

- Men hva skiller seg fra EURO 08 og nå?

- Jeg satt et øyeblikk og tenkte på det tidligere i dag faktisk, at det virker større. Tror det er den nye A-hallen som gjør det.

- Ja, det virker mer profesjonelt ut nå, legger Iver til.

Iver Solhjem (17) var ikke gamle gutten for 12 år siden, men for årets mesterskap var det også for han en selvfølge at det måtte søkes om en plass i frivillighetsapparatet:

- Jeg har vært en del av trøndersk håndball i 10 av mine 17 år, så det var ingen tvil når håndballens største lag på herresiden skulle komme til Trondheim. Jeg ville bidra!

IMG_1650.JPG
Arenaen er snart klar til åpningskampen mellom Tyskland og Nederland. I bakgrunnen har Bosnia Hercegovina trening.

Arena-leder Lisbet, også en person som er ganske på farta, bekrefter at hun er godt fornøyd med arbeidet som er gjort hittil av sine frivillige.

- Det er et lagspill, og jeg føler vi er flinke til å hjelpe hverandre. Denne gjengen har lagt ned en kjempeinnsats, og fikset ting jeg ikke engang har peiling på hva er for noe. Det er så mange ukjente oppgaver og navn på ting, men de tar alt på strak arm, sier hun.

I snitt har de frivillige som nå er samlet i Trondheim 12 års erfaring med arrangement tidligere, der ett arrangement tilsier ett års erfaring. Vi kan vel si at håndball-EM er i gode hender, hvis alle de frivillige gjør så godt de kan.

Det har i alle fall disse fire gjort, og det kommer de nok til å fortsette med de neste ukene også.

Nøkkeltall
Antall frivillige under håndball-EM:
537
Antall frivillige på vakt torsdag 9. januar: 226
Kvinner: 65% av de frivillige er kvinner. Snittalder på 39 år.
Menn: 35% av de frivillige er menn. Snittalder på 46 år.
Erfaring: I snitt har de frivillige 12 års erfaring med arrangement fra før. Ett arrangement er ett års erfaring.

IMG_1653.jpg
Det er ikke lenge igjen nå.. VIP Norway er rigget og klart til å ta imot gjester.

IMG_1652.JPG
Alltid med et smil på lur.