"Vi skal følge opp politikernes løfter"
- Vi har merket oss hva de forskjellige politiske partiene har lovet, og vi skal følge opp.
Det sier Øyvind Togstad, styreleder i Håndballregion Nord på spørsmål om hva han forventer seg av politikerne når kommune- og fylkestingsvalg er unnagjort og eventuelt valgflesk servert. Sentralt står anleggsutbygging og bruken av anlegg.
Trondheim er naturligvis sentrum i håndballrikets største region. Kommende sesong er drøyt 400 lag påmeldt til seriespill i tillegg til rundt 330 lag i mini- og 10-årsserie.
(ARKIVFOTO: Tore Sæther)
I en spørsmålsrunde gjort av Adresseavisens nettsted (adressa.no) med ordfører Rita Ottervik (Ap) og Høyres ordførerkandidat, Ingrid Skjøtskift, fikk de to blant annet spørsmål om hvor mange bydelshaller de vil bygge.
Ottervik svarte at Ap går til valg på én ishall, seks flerbrukshaller og åtte kunstgressflater i bydelene. Skjøtskift hadde ingen konkrete «løfter», men svarte at Høyre mener alle unger skal kunne trene i egne bydeler, ute å bli kjørt i bil, og at behovet er ca. 38 flater. Men antallet hallflater må sees i sammenheng med bygging av andre nærmiljøanlegg.
- Hvordan opplever håndballen situasjonen?
- God hallkapasitet er helt avgjørende for videre vekst. I Trondheim har utviklingen de siste årene vært bra, men det er ennå langt igjen til vi har en situasjon hvor vi kan ta imot alle som vil spille håndball og gi dem et godt sportslig tilbud, sier Togstad og legger til:
- Trondheim kommune har vært og er en foregangskommune når det gjelder gratis anleggsleie. Det er i realiteten en uvurderlig sponsorpakke som også antyder at politikerne har forstått at driften av idrettslagene ikke utelukkende kan basere seg på dugnadsarbeid.
I partiprogrammet til «ordfører-partiet» foran det forestående kommunevalget ser vi at Ap har skjønt dette; «Arbeiderpartiet vil sikre fortsatt gratis hall- og baneleie for de kommunale idrettshallene», heter det.
Her er det heller ingen partipolitisk uenighet.
Sist søndag deltok representanter for de politiske partiene i et «før-kampen-arrangement» på Ranheim Stadion. Der var det lagt opp til to paneldebatter – én for fylkespolitikere og én for trondheimspolitikerne.
- Det var veldig god oppslutning fra politikernes side, og det var det ingen som flagget motstand mot gratis anleggsleie, oppsummerer Kjell Bjarne Helland, Trøndelag Idrettskrets sin daglige leder (bildet over). Han styrte debattene sammen med tidligere sportskommentator i Adresseavisen, Kjetil Kroksæter.
- Vi i idretten arbeider for at gratis anleggsleie skal gjelde barn og unge som brukere både av innendørs- og utendørsanlegg. Her har vi tydeligvis partiene med oss. Alle «flagget» ja på spørsmålet om gratis bruk av offentlig eide anlegg. Og så må vi jobbe for å få til gode avtaler med driftstilskudd for privateide anlegg, sier Helland.
Samarbeid kommuner og idretten
Idretten selv mener at bygging av idrettsanlegg er et offentlig ansvar; så er det opp til idretten å fylle anleggene med god aktivitet – ikke minst for barn og unge. Men idretten må vel bidra utover det å fylle anlegg med trening og konkurranser?
- Absolutt. Idretten må være med på et vis, få gode samarbeidsavtaler med kommunen når det gjelder drift av anlegg på ettermiddags- og kveldstid og også bidra i etablering av anlegg.
- Før valg er det lettere enn ellers å få politikere til å love saker og ting. Når dagene går og valgløfter kanskje blekner, hva da, Øyvind Togstad?
- Jeg kan love at vi har merket oss hva de forskjellige partiene har lovet, skrevet i sine program og gitt uttrykk for i debatter. Vi lover også å følge opp dersom det blir med løftene og det ikke skjer noe konkret. Så håper vi at politikerne innfrir løftene sine – i Trondheim at de ikke minst går inn for å bygge de hardt tiltrengte flerbrukshallene – både med og uten bidrag fra klubbene – og at ordningen med gratis anleggsleie blir videreført.