Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Trondheim-Truls og Christian.jpeg
Truls Roaas og Christian Berge leverte i går nyttig faglig påfyll til innpå 200 trenere og ledere. (FOTOS: Tore Sæther)

Populært seminar med Berge og Roaas

Rundt 200 håndballfolk var samlet på Scandic Lerkendal for å høre på Christian Berge og Truls Roaas.

Denne saken er eldre enn ett år, og kan inneholde utdatert informasjon.

Seminaret inngår i Region Nord sitt samarbeid med TrønderEnergi om inspirasjonssamlinger og faglig påfyll til trenere, ledere og spillere.

Truls Roaas, universitetslektor i idrettsvitenskap ved Nord Universitet, innledet gårsdagens seminar. Tema var klubb- og treningskultur. Er vi bevisst dette, spurte Roaas. Hva formidler vi egentlig, spurte han videre og hva er målet med aktiviteten vår.

- I klubbene bør det etableres et verdigrunnlag som rettesnor for å sette klare mål, sa den tidligere toppserietreneren og spilleren.

Universitetslektoren kom ikke til Lerkendal med noen fasit:

- For den er det ingen som har. Men, det finnes mer eller mindre hensiktsmessige måter å drive idrettsaktiviteten på. Blant annet er det viktig å både ha og respektere ulik kunnskap; klubbene har behov for deltagere som drar i samme retning, ikke internkonkurranse som kan føre til «klubb i klubben». Det er et spørsmål om å dra veksler på ulik kunnskap som vi har til disposisjon for å gjøre aktiviteten hensiktsmessig for deltagerne.

- Det er fint med verdier og mål på papiret, men de betyr ingenting dersom de ikke har en funksjon i vårt daglige virke.

Trondheim-Roaas3.jpeg

Håndballtrenere og ledere kan hente nyttig "gammelt" tips - fra Benjamin Franklin, amerikansk vitenskapsmann og oppfinner blant mye annet og som levde på 1700-tallet. Det viste ett av bildene Truls Roaas brukte i sitt foredrag.

 

Roaas pekte også på betydningen av kunnskap om treningsprinsipper for å lage gode håndballøkter. For eksempel spesifisitetsprinsippet som tilsier at du blir god på det du øver på, og variasjonsprinsippet som innebærer at ensidighet rett og slett er drepen.

- Det er ikke så vanskelig å lage håndballøkter som er artige og ferdighetsutviklende, hevder Roaas.

Å finne ut hva som er hensiktsmessig for en gruppe, for en klubb, for et lag, var en annen ting Roaas understreket betydningen av. Det er viktig å definere hvor vi står og hvor vi vil gå.

- For eksempel må vi være klar over at dersom vi skaper et dominerende resultatorientert klima, må vi regne med at frafallet blir stort. Det er svært viktig at man tilrettelegger håndballaktiviteten slik at slik at den er artig og betydningsfull for alle, gjennom mestring og fremgang.

 

Trondheim-Roaas4.jpeg

Ragnhild Høyem, sportslig leder i Sverresborg, benyttet sjansen til å få noen ekstra innspill fra Truls Roaas.

 

Truls Roaas avsluttet med:

- La klubbens verdier vises i målsettinger (som alle bør ha et eierforhold til) som igjen fører til hensiktsmessige handlinger og konsekvenser som klubbens medlemmer er stolte av.

«For mange regler»

Christian Berge innledet sin seanse med å slå fast at etter hans mening lager vi voksne alt for mange regler for barn og unges aktivitet. Det bør være langt større innslag av lek i barneidretten. Eller som han spissformulerer det:

«Hadde det ikke vært for oss voksne, ville ungene hatt det vanvittig moro!»

Før han gikk over til å utdype det, tegnet Håndballguttas trener et bilde av hvordan han ser morgendagens (topp)spiller med blant annet å understreke betydningen av å kunne kaste med begge armer og være drivende god i duellspillet, den helt klart viktigste delen i håndballen, mener Berge.

P8220375.jpeg
Å være trener i barnehåndballen er en 
svært utfordrende oppgave, sa landslags-
trener Berge.


I tillegg til å være landslagstrener er Christian i Elverum også trener for et 30-talls gutter av 2005-årgang. Han legger ikke skjul på at han synes det er meget krevende:

- Det er noe helt annet enn å være voksentrener, for ikke å si landslagstrener. Å lage gode lag, er på mange måter greit. Å lage gode spillere er langt verre.

- Å trene barn betyr at vi møter en situasjon hvor det er store forskjeller i ferdigheter. Da blir det bare så viktig å skape mestringsfølelse for alle. For å få til det, må man differensiere treningene. Det får man som regel forståelse for hos spillerne, mens det kan være verre for foreldrene å akseptere at deres barn driver med mer basistrening – kast og mottak, for eksempel – mens flere av de andre er «kommet lenger».

- Når det er sagt, så er vi i Elverum veldig oppsatt på at alle skal med, på cup for eksempel. Å sette igjen noen, det mener jeg er ren galskap. Om dere trener barnelag, så blir dere vel ikke målt på kampresultatene.
- Det er slett ikke nødvendig å vinne «alle» kamper for å kunne bli en toppspiller som senior. Det finnes ikke viktige kamper for 14-åringer! Selv om det kan være fristende å bruke mest tid på de gode, ikke glem at alle skal sees. I lagidrett må vi huske at ingen blir god alene.


Trondheim-Berge3.jpeg


Berge er også opptatt av at man ikke bruker krefter på «talent-identifisering» i tidlig alder. Det er ikke gitt noen å peke ut med sikkerhet hvilke barn som blir toppspillere.

- De som når til topps, de har ikke minst stor glede av å konkurrere. Så har de også høyst sannsynlig hatt miljø hvor trenerne ikke har satset på systemhåndball i tidlig alder. Det er med på å drepe spillernes kreativitet. De har også vært i miljø hvor det er toleranse for å feile.

Landslagstreneren fortalte også at han ikke er skeptisk til å slippe 13-åringer inn i styrkerommet – for å lære seg teknikkene.

- Jeg mener det er viktig å trene mye og variert. Ingen må tvinges på trening. Ungene skal komme på trening fordi de har lyst, understreket Christian Berge og la til at alt han gjør av trening i hall, det foregår med ball.

 

Trondheim-Berge4.jpeg

Etter foredraget benyttet flere seg av muligheten til å få landslagstrenerens autograf i "Ubuntu", boka om Håndballgutta under Christian Berges ledelse.