Mange glade ansikt
Hva har Ole Gunnar Solskjær og Averøy HU til felles mer enn å være nordmøringer og naboer?
Begge bidrar til å lokke frem smilet i ansiktet hos spillerne – kristiansunderen Ole Gunnar i Manchester og averøyingene når det er trening i Averøyhallen.
Gjeste-treneren og Averøy-spiller har funnet tonen.
Mandag innledet vi i Håndballregion Nord en besøksrunde i midtre del av håndballregionen, et prosjekt utarbeidet sammen med samarbeidspartner TrønderEnergi og som vi rett og slett har kalt TrønderEnergi-prosjektet.
Hensikten er å oppsøke noen av våre mange aktive og dyktige håndballmiljøer, gi dem et klapp på skulderen og inspirasjon til å stå på med det gode arbeidet de gjør.
Her gjelder det "ut å stjæle ball"...
Første stopp på besøksrunden var altså på Averøya hvor den unge håndballklubben er i ferd med å inkludere også et HU-lag i sin virksomhet. Hilde Kjær Futsæter og ektemannen Kristian er de som står bak dette initiativet. Hilde forteller:
- Ideen fikk vi under et opphold på Beitostølen sammen med datteren vår. Der kom vi i kontakt med noen fra Stavanger som blant annet fortalte om Landsturneringen.
Vi tok med oss Marte Løkken (bildet over) for å gi det nyfødte HU-prosjektet litt drahjelp og inspirasjon. Marte har selv håndballbakgrunn, men måtte på grunn av en skulderskade gi opp planene om en spillerkarriere før hun var 20 år. For to år siden ble lærerutdannede Marte engasjert av klubben sin, Utleira, til å være trener for klubbens HU-lag:
- Også i Utleira er HU-laget ganske ferskt, tre år. Jeg synes det er artig å se at tilbudet samler stadig flere. I dag er vi rundt 20 spillere fordelt på to grupper og med fire trenere, to på hver gruppe, forteller Marte. I Averøy har HU-gruppa foreløpig under halvparten så mange, men det kan jo endre seg når dette tilbudet blir mer kjent. Kanskje kan det også inspirere til at det blir dannet HU-lag i flere kommuner i Møre og Romsdal, i nabokommunen Kristiansund for eksempel...
Mandagens besøk ble innledet med et møte med foreldre, trenere, spillere og ledere hvor Marte fortalte om sine opplevelser og tanker rundt håndball for utviklingshemmede:
- Resultater er ikke viktig. Det som teller er å ha det artig sammen, ha fokus på det vi får til og ikke det vi ikke mestrer, sa Marte og minnet også om betydningen av å se alle, av å være rause med klapp på skulderen.
- Derfor er det så viktig å være mange voksenpersoner på treningene. Jeg vil mer enn gjerne at foreldre og foresatte kommer ut på banen og bidrar, ikke bare sitter på tribunen. HU-spillere har gjerne flere og litt mer krevende behov enn «vanlige» håndballspillere. Og disse behovene er det viktig at vi dekker så godt vi kan - «håndball for alle».
For Marte, hva er drivkraften bak engasjementet som HU-trener?
- Spillernes ekte glede. At jeg kan bidra til å gjøre dem glade, utgjøre den lille forskjellen; det er stort for meg.
Pep talk med trener Marte...
Men apropos «banen». Da vi besøkte Averøya, var det første gang(!) HU-spillerne fikk trene i hallen. Til vanlig må de nøye seg med en liten gymsal; altså ingen 6-meter, ingen mål.
- Hallkapasiteten er sprengt, forklarer Andre Veiset, som er trener for klubbens J14-lag og sportslig leder i Averøy IL håndball. - Vi har rett og slett ikke plass, men håper det skal bli bedre neste sesong, hvis det går som planlagt at fotballen flytter ut og inn i en plasthall det er planer om å bygge.
Skudd mot mål, fra seksmeteren, en ny opplevelse for de ferske HU-spillerne.
At HU-spillerne setter stor pris på å få trene i hall, det var det lett å registrere denne mandagen. Det var mange glade ansikt og brede smil – akkurat som på Old Trafford i Manchester...
"High five". Treningen er over, sportslig leder i klubben, André Veiset, takker deltagerne for treningen.