Respektere og begeistre
- Hva er egentlig et forbilde? Jeg tenker at som trener er det i alle fall å ha gode verdier.
Det sier Monica Lindstrøm, som vi har kåret til vårt Månedens Forbilde i februar. Den 48-årige håndballtreneren utdyper svaret sitt:
- Å begeistre, respektere og motivere, er viktig. Og som trener så handler det selvsagt om at du er engasjert, at du er faglig dyktig, at du viser romslighet og at du tenker helhet.
Harstad-kvinnen er ikke helt ukjent med å bli verdsatt også av andre enn spillerne sine og deres foreldre. I fjor kåret P4 henne til årets hverdagshelt, og i 2016 ble hun nominert som kandidat til årets ildsjel i Harstad:
- Den prisen vant en annen; jeg ble nummer to, men bare det å bli nominert, var en ære. Og nå å bli kåret til Månedens forbilde i Region Nord er selvsagt kjempeartig, sier Monica, som rett og slett ble «tatt på senga» da forslagsstiller Merethe Arstein på torsdag ringte på døren, avslørte kåringen og gratulerte med en blomsterbukett.
Monica i "arbeidsantrekk". Bildet ble tatt i 2016 da hun var nominert som "årets ildsjel" i Harstad. (Foto: HARSTAD TIDENDE)
Beholde flere lenger er en uttalt ambisjon i Norges Håndballforbund. For tenåringsjenta Monicas egen del kunne det gått skeis før håndball-tilværelsen hadde startet:
Gikk 30-40 minutter til trening – og ble avvist
- Jeg var 13 år, husker det som det var i går. Jeg hadde fått håndballsko og håndball av foreldrene mine og var klar for å begynne på håndball. Jeg måtte gå til trening, brukte over en halvtime til hallen. Da jeg kom frem, fikk jeg beskjed om at det ikke var plass til meg. Dermed måtte jeg gå hjem. Det gikk ett år før jeg forsøkte meg igjen, da var det plass.
Og siden har håndballen vært en svært viktig arena for Monica. Godt oppdratt sine to døtre har hun også. Både Karina og Malin, henholdsvis 27 og 22 år, er fortsatt håndballaktive – i Pors og i Harstad.
Trener i tre, snart fire klubber...
For månedens forbilde handler trener-oppgaven om å bidra til mange. I dag er hun trener både i Harstad HK (J14 og damelaget), i Lia Brage (for G10 og J12) og for Landsås (to lag i J13).
- I tillegg har Kvæfjord spurt om jeg kan hjelpe til med klubbens J15-lag.
I fjor ble Monica av P4 kåret til årets hverdagshelt. Her intervjuet av radiokanalens Sigurd Sollien. (Foto: HARSTAD TIDENDE)
Monica Lindstrøms trenerhverdag handler om langt mer enn å lære bort biter at håndballens mange finurligheter. Hun har et skarpt fokus på hele spilleren, på å se hver enkelt, ha omtanke for ungdommene både på og utenfor håndballhallen.
Psykiske utfordringer
- Som trener har jeg opplevd spillere som har psykiske utfordringer og også sliter med spiseforstyrrelser. Mange av dem har kommet til meg og betrodd seg. Det innebærer et stort ansvar, et ansvar som egentlig ikke burde ligge på en treners skuldre, men som fagfolk må håndtere.
Monica søkte derfor midler, og fikk 10 000 kroner, fra Sparebankstiftelsen for å lage et prosjekt som omhandlet lagidrett sett i relasjon til slike krevende utfordringer.
- Jeg mener at klubbene må ha en plan, lage seg en slags smørbrødliste, over tiltak som vi må sette i gang når slike krevende saker oppstår. Det blir ikke minst viktig når vi i dag får stadig flere unge trenere inn i håndballen. Vi kan hverken kreve eller vente at de er i stand til å takle slike saker alene. Jeg får nesten frysninger bare av å snakke om dette. Unge trenere, først og fremst, kan vi ikke regne med er i stand til å ta den vanskelige samtalen. Det må andre gjøre, sier Monica Lindstrøm
Respekt og tilhørighet
- Du er i håndballhall hver eneste dag. Du sier det for lengst er blitt en livsstil. Hva får du igjen?
- Mye. Ikke minst følelsen av å være en del av et viktig fellesskap. Og ungdommene gir meg så mye: Respekt, tilhørighet og følelsen av at jeg betyr noe for dem, sier Monica Lindstrøm.
Jeg gjør håndballpresidentens ord til mine. Kåre Geir Lio sa følgende da vi for én måned siden startet vår serie for å heise frem noen av håndballens mange flotte forbilder:
«Det ligger noe langsiktig i det å være forbilde. Man holder på over tid og setter en standard for adferd. Håndballen og all annen idrett er stadig mer avhengig av slike frivillige, som er forbilder for alle oss andre.»
En stadig voksende håndballfamilie trenger mange «monica’er»!
"Næææh, du tulle", var Monicas reaksjon da forslagsstiller Merethe Arstein dukket opp med blomster og nyhet om kåring som Månedens Forbilde i Håndballregion Nord. "Monica er ei dame som normalt bruker å ane at noe er på gang. Ektra hyggelig å kunne overraske," rapporterte Merethe. (Foto: PRIVAT)
Våre to første "Månedens forbilde" er kåret. Har du forslag til andre som fortjener å være kandidat til Månedens Forbilde, fyll ut skjemaet du finner bak dennne linken: