Annonse
2024 Ny landslagsdrakt

Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

IDE-1.jpg
Euro 2020 - Håndballregion Nord sin styreleder, Øyvind Togstad (t.v.) og Per Olav Hopsø, som er leder for den lokale organisasjonskomiteen deltok sist fredag på seminaret "Fra idé til virkelighet". (Fotos: Tore Sæther/Region Nord)

Håndball-ideen 2020

Ideen om å få et håndball-EM for herrer til Norge ble unnfanget for flere år siden.

Denne saken er eldre enn ett år, og kan inneholde utdatert informasjon.


På EHF-kongress i Dublin i 2014 ble Norge tildelt Euro 2020 (sammen med Østerrike og Sverige), og Trondheim var utpekt til å spille en sentral rolle. Ideen var i ferd med å bli en virkelighet.

Nye Nidarøhallen blir Håndballguttas hjemmearena i gruppespillet, og ytterligere en innledende pulje skal avvikles i Trondheim. Euro-arbeidet i Trondheim er godt i gang, og Per Olav Hopsø er for lengst på plass som leder for den lokale organisasjonskomiteen.

Fredag deltok Hopsø sammen med Øyvind Togstad, styreleder i Region Nord, på en konferanse i regi av Sør-Trøndelag Idrettskrets i samarbeid med Trondheim kommune, SpareBank1 SMN og Næringsforeningen i Trondheimsregionen med tema ”Fra idé til virkelighet”.


Hopsø fortalte at Euro-arrangørene i Trondheim har to hovedmålsettinger:

- Vi ønsker naturligvis å fylle hallen med publikum til alle kampene. Vi vil også arrangere flere forskjellige ting i tillegg til kampene. Euro 2020 i Trondheim arbeider vi for skal involvere både kultur, næringsliv og det offentlige i tillegg til håndballen, sa lederen for den lokale organisasjonskomiteen og la til:

 IDE-3.jpg

God stemning da Øyvind Togstad (t.v.) og Per Olav Hopsø fortalte om arbeidet med og ambisjonene for håndball-EM i Trondheim i 2020.


- Vi ser også på Euro 2020 som en egnet anledning til å benytte oss av kompetanseoverføring idrettene imellom.

Det var et moment også håndballregionens styreleder understreket betydningen av:

- For å gjøre slike store arrangement vellykket, er det viktig at idretten står sammen og heier på hverandre. Vi håper på den støtten, og jeg kan forsikre om at vi i håndballen heier på skifolket i deres arbeid med å skaffe ski-VM til Trondheim i 2023.

På fredagens møte var ski-VM-søknaden et viktig innslag. I en paneldebatt var både idrettsminister Linda Hofstad Helleland og trondheimsordfører Rita Ottervik deltagere, sammen med skipresident Erik Røste, Berit Rian, administrerende direktør i Næringsforeningen, og Adresseavisens sportskommentator, Kjetil Kroksæter.

Paneldeltagerne viste til den store entusiasmen som ble skapt i forbindelse med ski-VM i 1997 og mente det er noe som trønderne vil kunne gjenta: - Det er bare som å tenne på en fyrstikk, og vips så er engasjement og entusiasme i fyr og flamme, sa Rian.

Idrettsministeren understreket at Høyre er klar for en ny folkefest i Trondheim:

- Vi vet hvor stor betydning det vil ha for regionen, ikke bare for idretten, men også for næringslivet og infrastruktur-utbygging.

 IDE-2.jpg

Paneldeltagerne i diskusjon om Trondheims søknad om ski-VM 2023 - f.v.: skipresident Erik Røste, Berit Rian leder av Næringsforeningen i Trondheimsregionen, Kjetil Kroksæter - sportskommentator i Adresseavisen, idrettsminister Linda Hofstad Helleland, trondheimsordfører Rita Ottervik og Espen Graff, Norges Skiforbund, som ledet debatten. 


Skipresident Røste sa at han har tro på trondheimssøknaden, også fordi det nå er enighet i ski-Norge om at Trondheim skal være landets VM-søker.

Det ble også påpekt betydningen et ski-VM vil få for turismen i trondheimsregionen:

- Men ikke bare turismen. Store idrettsarrangement vil også være viktig for omdømme-bygging og teknologi-utvikling, påpekte Berit Rian, mens trondheimsordføreren fant grunn til å understreke at Granåsen-utbyggingen ikke bare gjøres for å få anlegget i ”VM-form”, men vel så mye som et anlegg for hverdagsidretten når VM-lyskasterne slåes av.

17. mai neste år offentliggjør Det internasjonale skiforbundet (FIS) hvem som får ski-VM i nordiske grener 2023.

Andre innslag på fredagens konferanse:

* Den fantastiske historien om Arctic Race of Norway, fra idé til virkelighet, forbilledlig fortalt av gründer og arrangementssjef Knut Eirik Dybdahl.

* En av Toppidrettsvekas grunnleggere, Harald Fladseth, tok forsamlingen gjennom en reise fra den spede starten i Aure på Nordmøre til dagens arrangement som ender med mange eliteløpere og stort publikumsoppmøte i Trondheim sentrum.

* Nils Skutle og Roar Munkvold fortalte om ideen til å få den europeiske supercupen 2016 til Lerkendal og Trondheim og gjennomføringen av dette inntil da Monaco-baserte UEFA-arrangementet.

* Historien om å få Starmus til Trondheim etter initiativ fra nobelprisvinner Edvard Moser ble fortalt av møteleder og trondheimsrådmann Morten Wolden.