Våre nøkkelspillere
Én av "ukens nøkkelspillere" har aldri spilt håndball, men soneleder Frank er både trener og dommer.
Bildet: Fornøyde spillere og trener Frank Jakobsen. Det kan virke som Sørreisa har vunnet den nettopp avsluttede kampen... Bildet er fra Bravos høstcup i 2015. (FOTO: Privat)
Både Frank Jakobsen, Stine Isaksen Sandø og Marit Hegseth hører til gruppen nøkkelspillere i regionen, sonelederne.
For Stine var det nesten ingen vei utenom; det måtte bli håndball:
- Jeg vokste opp med håndball. Begge foreldrene mine var aktive. Far spilte på Sørild i Kirkenes da det var et stort håndballmiljø i byen. Jeg begynte å spille tidlig og holdt på til jeg var 27-28 år, forteller sonelederen i Øst-Finnmark.
Utdannelse til sykepleier førte henne til Trondheim og så vidt innom Byåsen i håndballsammenheng. 21 år og ferdigutdannet, gikk turen tilbake til hjembyen. Det ble det de nærmeste årene tid til både å være spiller og trener. Men hvorfor soneleder?
- Som leder i min egen klubb så jeg behovet og utfordringene vi sto overfor. Jeg hadde lyst til å gjøre en jobb for klubbene i sonen. Av geografiske grunner er det lett å føle seg langt unna der ting skjer, der ting bestemmes. Med den nye organisasjonen i Region Nord, med soneledere og klubbrådgivere, føler jeg at vi ikke er så langt unna. At nærmeste naboklubb, Vadsø, for eksempel er 17,5 mil unna, det er noe vi ikke får gjort noe med, sier Stine.
Bildet er noen år gammelt ("minst 20 år", tror Stine). Kirkenes-spiller Stine i vellykket gjennombrudd. (FOTO: Privat)
Og det morsomste med sonelederjobben?
- Det er muligheten til å påvirke vår håndballhverdag og også realitetsorientere resten av Håndball-Norge hvordan vår hverdag i nord er, ikke bare for oss i Øst-Finnmark. Så synes jeg det er skikkelig moro at vi har fått i gang to nye klubber. Det vil si Karasjok er gjenoppstått etter lang ”landligge”, mens Tana er helt nytt. Slik spiring synes jeg det er artig å oppleve.
Utfordringene, da?
- De store avstandene gjør det naturligvis vanskelig å få til hyppige møter med klubbene. Vi må ta i bruk turneringer hvor mange er på plass i tillegg til skype og egen gruppe på facebook, forteller soneleder Stine. Hun kan glede seg over god rekruttering også i egen klubb:
- Det vil foreløpig si på jentesiden hvor vi har lag fra seks til 16 år. Vi sliter mer blant guttene. Der har vi et G10 og forhåpentligvis et G14-lag, det siste ”opprykk” for G12-laget som var nystartet i fjor. Jeg håper at Håndballguttas store fremganger kan virke motiverende på unge gutter og få dem til å starte med håndball, sier Stine Isaksen Sandø.
Får møte nye lag
For regionens lag i Nord-Østerdal er én av utfordringene at det i flere klasser er få lag, og dermed blir det å spille mange kamper mot samme motstander, som ikke er veldig inspirerende. Og hvis nivåforskjellen i tillegg er stor, er det behov for å ta grep. Det har man også gjort. Soneleder Marit Hegseth i Nord-Østerdal forteller:
- 12-årslagene våre skal spille i puljer sammen med lag fra Gauldal. Det mener jeg er artig for spillerne og viktig for å kunne beholde dem i håndballen lengst mulig.
Marit spilte selv håndball for Utleira og Vestbyen frem til slutten av tenårene. I dag er sonelederjobben hennes eneste håndballengasjement, men hun har ”naturligvis” vært trener for lagene til sine tre barn og også vær leder i håndballavdelingen i Ålen IL.
Så hvorfor soneleder?
- Utgangspunktet var at det ikke var noen som ville ta på seg vervet. Som klubbleder hadde jeg sett hvor viktig en slik jobb er, ikke minst med å få klubbene i sonen til å trekke i samme retning. Og så kunne jeg på denne måten igjen få kontakt med håndballmiljøet, forteller Marit.
Det morsomste med jobben?
- Å treffe likesinnede og prate om alt som har med håndball å gjøre. Dessuten er det morsomt å oppleve det store engasjementet hos mange, engasjement på forskjellig nivå. Når jeg registrerer at klubber klarer å rekruttere nye folk til lederverv, er også det noe jeg synes er positivt.
Utfordringene i Nord-Østerdal, Marit?
- Ett forhold er å få nye haller til å gi økt spiller-rekruttering. I Ålen fikk vi hall for tre-fire år siden, og det har gitt en positiv utvikling på aktiviteten. I Os har man så langt ikke maktet det samme. Jeg er spent om vi klarer å få økt aktiviteten i Alvdal når det kommer en ny hall der. Vedtak er gjort, og jeg tror hallen skal stå ferdig i 2018/19. I dag er Alvdal ikke med over 14-årslagseriene.
Aldri selv spilt håndball
De fleste av regionens 17 soneleder har selv spilt håndball. Frank Jakobsen har ikke det:
- Det var ungene mine som dro meg inn i håndballen. I dag er jeg trener for yngstemann som spiller på Sørreisas G18-lag, og i tillegg tok jeg dommerkurs i fjor, forteller sonelederen i Troms.
Hvorfor soneleder?
- Jeg engasjerte meg for et par-tre år siden i arbeidet med å få klubbene i sonen til å samarbeide, til å bli enige om at konkurrere det gjør vi på banen – ellers samarbeider vi. Jeg ble foreslått som aktuell til soneleder-jobben av folk i andre klubber, og når jeg generelt har problemer med å si ”nei” til utfordringer, ble det så jeg tok på jobben.
Geografiske utfordringer?
- Det er klart; når vi vet at det er en fire timers kjøretur fra den ene ytterkanten til den andre i sonen, blir det ikke lett å ha hyppige møter. I tillegg skaper vær og føreforhold sine spesielle utfordringer, først og fremst på vinterstid naturligvis. Men når det nå er slik, så får vi i alle fall testet teknologien...
Og på sonemøtet i Troms som skal holdes i overmorgen, der har alle bortsett fra én klubb meldt at de blir representert!
Hva er artigst med jobben for sonen?
- Utvilsomt det å være i hallen og treffe andre medlemmer av håndballfamilien. Så var det veldig bra å være på Håndballtinget og også der oppleve så mange som er så opptatt av håndballens ve og vel. Under tingdagene i alle fall lot de fleste kjepphestene få hvile på stallen, sier Frank Jakobsen og uttrykker tilfredshet med systemet med klubbrådgivere:
- Eirik (Engelsen) gjør en kjempejobb selv om han er veldig presset på tid for å kunne serve det store området som er hans, Troms og Finnmark.
FAKTA
MARIT HEGSETH
Soneleder Nord-Østerdal
Alder: 48 år.
Egen klubb: Ålen IL.
Håndballaktiv i dag:
Bare sonelederjobben.
Antall klubber: 10.
FRANK JAKOBSEN
Soneleder Troms
Alder: 49 år.
Egen klubb: Sørreisa
Håndballaktiv i dag:
Trener for klubbens G18-lag og dommer.
Antall klubber: 10.
STINE ISAKSEN SANDØ
Soneleder Øst-Finnmark
Alder: 38 år.
Egen klubb: Kirkenes IF
Håndballaktiv i dag:
Trener for J16-lag og leder i håndballavdelingen i flere år.
Antall klubber: 5.