Sa først nei til Euro 2020
I desember fikk Per Olav Hopsø en henvendelse han ikke hadde regnet med.
Det var Øyvind Togstad, styreleder i NHF Region Nord, som var på tråden. Og spørsmålet var like enkelt som det kom overraskende på 31-åringen fra Melhus: Kan du tenke deg å bli leder for den lokale organisasjonskomiteen (LOC) for Euro 2020?
- Jøss, såpass, var min umiddelbare reaksjon, forteller Hopsø. – Jeg var både beæret og overrasket. Det man i håndballregionen ikke visste, var at jeg var i ferd med å skifte jobb, fra heltidspolitiker i Sør-Trøndelag fylkeskommune til stilling som fagligpolitisk rådgiver i Arbeiderpartiet, en jobb som gjør at jeg blir ukependler mellom Oslo og Melhus. Den nye arbeidssituasjonen min gjorde at jeg måtte takke nei til tilbudet.
Men lederne i håndballregionen var ikke innstilt på å ta et nei for et nei – i alle fall ikke i første omgang. Håndballens folk hadde fått et veldig godt inntrykk av melhusbyggen blant annet i møter med fylkeskommunen hvor Hopsø som heltidspolitiker er komiteleder for kultur, idrett, friluftsliv og folkehelse.
- Vi opplevde Hopsø som en ung mann med god organisasjonserfaring noe som kommer godt med i den jobben vi ønsket ham inn i. Dessuten er han håndball-entusiast og opptatt av at vi skal være i stand til å gjennomføre to gode Euro-arrangement i 2020. Vi har også fått klare signaler fra mange miljøer om at han nyter stor respekt og er en mann som evner å motivere folk. Det er klart at en sånn person, det har vi veldig god bruk for, sier Øyvind Togstad, styreleder i NHF Region Nord og regionens daglige leder, Svein Olav Øie, legger til:
- Vi ble ordentlig kjent med Per Olav Hopsø i forbindelse med EM i Krakow i fjor og fikk umiddelbart sansen for en ung og spennende ledertype. Våre tanker om at han kunne være en god kandidat til å lede den lokale organisasjonskomiteen, begynte der og da.
Håndballregionen gjorde derfor et nytt fremstøt. I månedsskiftet februar / mars ble det avtalt et møte mellom Hopsø, styreleder Togstad og regionens daglige leder Øie.
På møtet la håndballens to representanter frem hvilke forventninger man har til lederen av dem lokale organisasjonskomiteen, et frivillig verv.
- Jeg tenkte der og da at siden jeg var så sterkt ønsket som LOC-leder, så var det i alle fall verdt å tenke svært nøye gjennom. Jeg følte også at jeg behøvde å gå en runde med samboeren min i tillegg til min nye arbeidsgiver for å høre deres holdning til dette. Derfor ba jeg om tenkepause.
I Arbeiderpartiet møtte Hopsø en positiv holdning. Partisekretær Kjersti Stenseng, for øvrig samboer med idrettspresident Tom Tvedt, mente at dette måtte la seg gjøre. Det var forsikringen Hopsø trengte for denne gangen å gi håndballfolket et positivt svar; ”jeg er klar”.
På sitt styremøte i NHF Region Nord i går ble det formelt bestemt å tilsette Hopsø i Euro 2020-jobben, som altså omfatter to mesterskap; herre-EM i januar og dame-EM i desember.
Det er gått kort tid siden han sa ”ja”; hvilke tanker har han likevel rukket å gjøre seg om de to store håndball-begivenhetene i Trondheim i 2020?
- Selv om jeg har sagt ja til et verv som innebærer en stor grad av frihet, så opplever jeg at det ligger klare forventninger til selve gjennomføringen av mesterskapene, både fra NHF og Det europeiske håndballforbundet (EHF). Det er både greit og oversiktlig. Men Euro 2020 skal bli noe langt mer enn to håndballarrangement. Vi ønsker at de to mesterskapene skal gjøre at vi sitter igjen med noe mer varig i Trondheim og i regionen.
- Jeg er spesielt opptatt av at vi skal klare å involvere barn og unge i klubbene. For eksempel arrangere turneringer med euro-profilering og gi gutter og jenter sjansen til å se mange av verdens beste spillere på nært hold og dermed forhåpentligvis inspirere dem til å holde på med håndballen.
- Det blir også viktig å vise frem i hele regionen at det skjer noe stort i Trondheim disse januar- og desember-dagene i 2020. Jeg husker forresten godt en episode fra 2008 da det ble arrangert EM-kamper for herrer i Trondheim. Jeg stakk innom Rema-butikken i Olav Trygvassons gate. I kassen foran meg sto en stor kar. På ryggen av jakken sto det ”France”. Det var Nikola Karabatic. Jeg tipper at jeg var den eneste som visste hvem det var. Slik skal det ikke være i 2020. Da skal vi vise frem både våre norske favoritter og utenlandske toppspillere, sier Per Olav Hopsø. Han har også store ambisjoner for et annet aspekt ved LOC-jobben:
- Jeg har jo sett og forstått at også i internasjonal håndball er det i stort monn gamle menn som styrer. Selvsagt er det viktig med erfaring og kompetanse. Men der det er mulig å rekruttere yngre folk, folk på min alder, da er det viktig å få med slike. Min erfaring er at folk vokser med å bli vist tillit, selv om de ikke kan skilte med imponerende fullskrevet cv.
Hopsø ser det også som svært viktig å få en god kjønnsmessig balanse i staben som skal jobbe med Euro 2020. Én av de første oppgavene blir sammen med regionens ledere å rekruttere folk til de forskjellige oppgavene i den lokale organisasjonskomiteen. Selve organisasjonskomiteen ser LOC-lederen for seg vil være på plass i løpet av høsten.
Og om jobben han nå går til:
- Den blir både spennende og lystbetont. Jeg har spilt håndball siden jeg var seks-syv år og har også trent lag, blant annet et Heimdal-lag med nå Kolstad-profil Håkon Følstad, sier den nytilsatte LOC-sjefen Per Olav Hopsø.
FAKTA
Per Olav Hopsø
31 år
Samboer med ex-Byåsen-spiller Inga Berit Svestad
Tobarns-pappa
Bor i Melhus – ukependler til Oslo
Har nettopp startet i stillingen som fagligpolitisk rådgiver i Arbeiderpartiet sentralt.
Utdannelse:
Fagbrev i laboratoriefag og har studert samfunnsøkonomi og statsvitenskap ved NTNU
Yrkesbakgrunn:
Frem til 2007 ved Veterinærinstituttet i Trondheim.
Fra 2007 til 2015 – ungdomssekretær i LO
2015-2017 – heltids fylkespolitiker
Fra 1. mai i år – fagligpolitisk rådgiver i Arbeiderpartiet
EURO 2020
EM for herrer
10. – 26. januar
* Arrangementet deles mellom Norge, Sverige og Østerrike.
* Trondheim eneste norske arrangementsby.
* Første gang tre land samarbeider om et mesterskap.
* Første gang sluttspill med 24 lag.
* Norge spiller sine gruppekamper i Nye Nidarøhallen.
* Det spilles 12 kamper, to kamper hver dag, fra 10. til og med 15. januar.
* Finalen spilles i Stockholm
EM for kvinner
4. – 20. desember
* Arrangementet deles mellom Norge og Danmark.
* 16 lag deltar i sluttspillet.
* Norge spiller sine tre gruppekamper i Nye Nidarøhallen.
* I Trondheim spilles 12 kamper, to kamper hver dag fra 4. til 9. desember.
* Finalen spilles i Telenor Arena (Oslo).