Annonse
2024 Ny landslagsdrakt

Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Økt aktivitet.jpg

Reduserte avgifter

Betydelig flere spiller håndball; det gir lavere avgifter for klubbene i Region Nord.

Denne saken er eldre enn ett år, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Den varianten har i alle fall ikke jeg hørt før, smiler Region Nord sin styreleder, Øyvind Togstad.

 - Vi har hatt en betydelig økning i antall påmeldte lag sammenlignet med antallet lag som avsluttet 2016/17-sesongen, supplerer Arild Stav, avdelingsleder for klubbservice i NHF Region Nord.

Togstad fortsetter:

- Når vi får en større masse, flere som spiller håndball, gir det inntekter som vi bruker på klubbene. 200 kroner i redusert påmeldingsavgift per lag er ikke et stort bidrag, men det er et viktig signal.

- Stor økning i antall lag, det tilsier også flere spillere...

- Ja, vi har økning i antall lisensierte spillere (spillere over 13 år), en økning som er generell i Håndball-Norge. Per i dag har vi i Region Nord et sted mellom 12 500 og 13 000 spillere som har løst lisens, forteller Stav.

Arild Stav.jpg
- God jobbing ute i klubbene og tett
kontakt mellom klubbene og 
regionens medarbeidere er viktig
årsak til aktivitetsøkningen vi 
opplever, sier Arild Stav, leder for
avdelingen klubbservice i regionen. 


For ett år siden, ved innledningen av inneværende regiontingperiode, satte regionen seg fore å få en økning på fem prosent i løpet av to år.

- Allerede etter ett år har vi passert det toårige ambisjonsnivået. Én konsekvens av dette er styrets vedtak om redusert påmeldingsavgift med 200 kroner per lag. Med den økningen vi har, klarer vi å holde våre budsjett selv med rundt 400 000 kroner mindre i påmeldingsavgift, sier Arild Stav. Han kan for øvrig vise til en nærmest eventyrlig økning i minihåndball og jenter og gutter 10-årslag i Trondheim de to siste årene:

- I den nylig avsluttede sesongen hadde vi 374 slike lag.

- Hva skyldes økningen?

- Først og fremst at det jobbes veldig godt ute i flesteparten av våre rundt 190 klubber. Jeg tror mange klubber nå er bevisst på å få de ”riktige” personene i de forskjellige vervene. I tillegg har det nok også sitt å si at vi er aktive på å besøke klubbene og bidra til å sette i gang positive prosesser, sier Stav og legger til:

- Håndballforbundets ”Klubbhuset”-prosjekt er bare et lite år gammelt. I regionen vår har vi drevet den type virksomhet i mange år hvor det å være tett på klubbene er det sentrale arbeidsområdet.

Styreleder Togstad benytter gjerne anledningen til å skryte av regionens administrasjon, ikke minst klubbrådgiverne som jobber tett både på klubbene og på lederne av de 17 sonene i regionen:

- Vi har utviklet en organisasjonsmodell som gjør at vi er tett på klubbene, både de store og de små. Vi er hele tiden på tilbudssiden, og det skal vi være. Vi er til for klubbene, og med økte ressurser er det noe som skal komme klubbene til gode.

- Nå gjennomfører vi sonemøter i hele regionen og hvor ikke minst avdelingsoppsett for kommende sesong er tema. Tilbakemeldingene vi får tyder på at det er god dialog, gode diskusjoner og ”riktige” beslutninger som blir tatt.

- Region Nord er en stor region med mange klubber med høyst ulike behov. Med den tette kontakten vi etterstreber, er vi bedre i stand til å avhjelpe behovene.

Og når det gjelder ytterligere en forklaringsmodell for den store aktivitetsveksten i så å si hele regionen, er Stav og Togstad enige om at:

- Nå har vi to seniorlandslag i verdenstoppen. Det både smitter og inspirerer. Mange unge får lyst til å begynne med håndball – noe vi ikke minst ser blant guttene, takket være Håndballguttas flotte prestasjoner de siste par årene.

- To av regionens soner har ”rødt” utviklingstall. Hva gjør dere med det?

 - Vi må selvsagt se hva som skjuler seg bak disse tallene selv om det er ganske få lag det er snakk om. For begge sonene – Namdal og Fosen - er det ca. 60 lag og en nedgang på tre-fire lag. Én årsak for sone Namdal sin del er at det både i Flatanger og Terråk har vært bare ett lag denne sesongen, begge steder et J16-lag. Nå står spillerne på spranget fra ungdomsskole til videregående skole. Det finnes ikke på noen av disse stedene. Altså må jentene flytte på seg, og lagene i Flatanger og Terråk blir lagt ned. Da blir det viktig å bidra til at jentene finner seg en ny klubb når de må flytte slik at de ikke er tapt for håndballen.

- I Fosen har vi for øvrig stor tro at på den nye storhallen på Ørlandet skal ha positiv innvirkning på rekrutteringen. Hallen er ment å stå ferdig i løpet av neste år, forteller klubbservice-leder Arild Stav.

 ØyvindT.jpg
Vi opplever en fantastisk og gledelig
aktivitetsøkning i regionen. Det gjør
arbeidet med hallsituasjonen enda
viktigere, sier Øyvind Togstad, 
regionens styreleder

Økende hallbehov

 Den økende aktiviteten blant barn og unge er ikke bare, bare for regionen å håndtere. Hallmangel er kjerneordet:

- Økningen i antall påmeldte lag bare i Trondheim tilsier at vi trenger fire-fem nye hallflater bare for å gi de ”nye” lagene en mulighet til å trene i hall. Flere steder i regionen er hallsituasjonen prekær. Av mange viktige arbeidsoppgaver er halljobben – både med hensyn til hallflater og hall-leie - den aller viktigste. Dette er noe som krever drastiske tiltak, og utover høsten kommer vi til å jobbe intensivt med dette.

- Gledelig er det å se at vi enkelte steder i regionen har stor fremgang i de ”utsatte” aldersgruppene fra 13 til 16 år. Og når samfunnsoppdraget vårt er å rekruttere til idretten og holde dem der lengst mulig, da sier det seg selv at vi må ha kommuner som skjønner sin del av oppdraget; nemlig skaffe til veie anlegg hvor idrett kan drives, sier håndballregionens styreleder, Øyvind Togstad. 

Håndball e artig.jpg

FAKTA REGION NORD

* Fra mai 2016 til (12.) mai 2017 har antallet lag økt med 17,5 prosent til 1918 lag. (1)
* Salten med 37,3 prosent økning og Stjørdal med 31,5 prosent er sonene med størst vekst
* Bare to av sonene – Namdal og Fosen viser negativ utvikling, henholdsvis 6,9 og 3,2 prosent, i antall spillende lag.
* Trondheim er den største sonen med 446 lag (1)
* Sunnmøre (233), Nordmøre og Romsdal (149), Innherred (129) og Orkdal (105) er øvrige soner med over 100 lag.
* Nord-Østerdal og Øst-Finnmark er regionens minste soner i antall lag med henholdsvis 38 og 39 lag.
* Region Nord er håndballens største region og har nå 33 208 registrerte medlemmer – en vekst på 1857 det siste året (2)
* NHF har nå passert 125 000 medlemmer (2)

(1) mini og J/G 10 i Trondheim er ikke med i dette tallet
(2) tall hentet fra Idrettsforbundets medlemsregistrering