Lærte kroatene kontra
- Det blir nesten det samme som å dra til Frankrike og lære franskmennene å lage konjakk.
Zeljko Tomac smiler når han bruker konjakk-sammenligningen med det han i midten av mai gjorde i Umag, nord i Kroatia.
I dagene 12. til 14. mai arrangerte det kroatiske håndballforbundet topptrener-seminar. 600 trenere var på plass, de aller fleste fra Kroatia, men også noen fra naboland som Slovenia og Italia. Kroat-trønder Zeljko Tomac var invitert for å foredra om Håndballguttas kontringsspill, et moment som har tatt håndballverdenen med storm. Rett og slett!
Under VM fikk det norske trener-teamet mange klapp på skulderen for det hurtige spillet de har bygd de norske fremgangene rundt. Én av verdens aller beste spillere, Domagoj Duvnjak, kom bort til Tomac og la ikke skjul på sitt syn på Norge-spillet: ”Dere spiller håndball slik det skal spilles”, sa THW Kiels kroatiske playmaker blant annet. Og kroatenes nå avgåtte landslagstrener, Zeljko Babic, har sagt det samme.
Derfor var det kanskje ikke så rart at det kom en invitasjon til Norge om å fortelle nærmere om det norske hurtige angrepsspillet; hva og hvordan.
Tomac hadde to økter i hallen. Først en teori-sekvens, deretter en praksisøkt hvor Kroatias 1998-landslag var utøverapparat. Og temaet var ”hurtig håndball slik Norge spiller det”.
- Jeg viste flere sekvenser fra VM-håndballen hvordan vi omstiller hurtig fra forsvar til angrep, altså kontringsspillet vårt inklusivt hurtig avkast.
Én av kampene Tomac visste klipp fra, var oppgjøret mot Japan, et lag som er kjent for sitt hurtige spill. Mot Norge var asiatene sjanseløse:
- I den kampen hadde vi 68 angrep, og 35 av dem var kontrings-/ankomst-angrep. Vi kom til avslutning i 31 av disse hurtige angrepene, og vi scoret 23 mål, en rekordgod uttelling på 74 prosent. Raske Japan klarte bare 13 slike angrep mot oss, forteller Zeljko Tomac.
Også i EM-kvalifiseringskampen i Oslo mot verdensmester Frankrike, en kamp vi vant 35-30, var vi meget effektive på kontra; på 17 avslutninger scoret vi 13 ganger – 76 prosent uttelling.
Hvordan var responsen blant de 600 trenerne som var til stede på dine innlegg?
- Den hyppigste kommentaren var at vi med vårt hurtige angrepsspill viser en håndball som vekker publikums interesse. Ingen, bortsett kanskje fra noen ganske få håndball-fagfolk, ønsker å se et angrepsspill med masse pasninger. Vi står for den moderne håndballen, fikk jeg høre fra mange.
Men den kommentaren som kanskje ga treneren Tomac aller mest grunn til å smile, var tilbakemeldingen fra én av guttene i utøverapparatet. Unggutten er fast inventar på kroatenes 1998-landslag, men er to år yngre og regnet for én av kroatenes aller mest talentfulle. Gutten er fra Rijeka (Tomac’ hjemby), og kommende sesong skal han spille for toppklubben Zagreb.
Guttens foreldre er venner av Tomac, og de kunne fortelle at Tomac sin økt var den klart beste:
- Det likte jeg veldig godt å høre, at spillere selv ser på økten som verdifull, sier Tomac.
Hva tenker Norge-trener Tomac om å få så stor plass på et toppseminar i håndballens Mekka?
- Selvsagt er det skikkelig gøy. Det er jo en anerkjennelse av det arbeidet vi gjør.
- Håndballgutta spiller nå det mange altså kaller fremtidens angrepshåndball. Hvordan utvikle dette?
- Statistikken viser at vi allerede nå er i stand til å score mellom 20 og 25 mål på hurtige angrep, mot hvilken som helst motstander. Nå handler det ikke minst om å redusere antallet tekniske feil slik at vi får det ned på et stabilt lavt nivå. Husk at vi har et ungt lag. Med ytterligere tre-fire års internasjonal erfaring, er vi garantert der.
- Et annet forbedringspotensial er å ta enda flere kontringsmuligheter. I VM-finalen for eksempel var det 11 ganger vi ikke tok de kontringsmulighetene som vi kunne og kanskje burde. Dersom vi også får redusert det tallet, da blir det krevende å spille mot oss, sier Zeljko Tomac med en godt trøndersk uttrykksform; ”understatement”...