Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

RosvoldEidhammer.jpg
Malene og Celine er et av dommerparene som er klare for dommergruppe 1 og 2. divisjon.

2. div-debutantene

Hardt og målrettet arbeid har gitt to av våre dommerpar sin debut i nasjonal 2. div. Vi gratulerer!

Denne saken er eldre enn ett år, og kan inneholde utdatert informasjon.

Våren nærmer seg med stormskritt og sesongen går mot slutten. Samtidig trer Håndball-Norge inn i kanskje den viktigste perioden både for lag, spillere, trenere og dommere. Gjennom en hel sesong har alle involverte lagt ned mye innsats for å avslutte sesongen i samsvar med sine ambisjoner. Dette er også tilfellet for dommerparene våre, hvor to av parene de neste to helgene skal få sine velfortjente debuter i nasjonal 2. divisjon.

- Dommerparet Julianne Kristine Fjær og Veronika Bostad ble satt sammen høsten 2016, og som før jul rykket opp fra regional dommergruppe 2 til 1. Julianne returnerte til oss etter ett år i Region Vest, mens Veronika kom tilbake etter endt utdannelse i Oslo. Paret fikk rask kjemi, noe også viste seg på prestasjonene, som ble bedre og bedre gjennom sesongen, forteller Morten Iscahsen. Han er fagansvarlig for dommere i Region Nord.

Skjermbilde 2017-03-22 kl. 14.37.27.png

08. april kl. 15:00 dømmer Julianne og Veronika lokaloppgjøret mellom Sverresborg og Byåsen Bredde i Åsheimhallen.

- Celine Eidhammer og Malene Rosvold har siden oppstarten for snart tre år siden vært i dommergruppe 2. Det er to jenter som sammen har jobbet hardt og målbevisst for å bli gode håndballdommere. De har tidligere dømt 3. divisjon herrer (M3), og jentene har gjort seg fortjent til denne kampen. Som et resultat av dette rykker de opp til regionens dommergruppe 1 fra neste sesong, påpeker Isachsen.

MALENE_CELINE2.jpg
Celine og Malene debuterer i damekampen mellom Byåsen Bredde og Levanger 2. Kampen spilles i Åsheimhallen 25. mars kl. 16:00.

Dommergrupper og oppfølging

Dommerne fordeles nivåmessig for å kunne arbeide med problemstillinger og fokusområdet knyttet til eget nivå.

Dommergruppe 1: Håndtere 2. divisjon
Dommergruppe 2: Håndtere 3. divisjon/18-årsklassen
Dommergruppe 3: Håndtere 16-årsklassen

 Dette er en ny arbeidsmetodikk som skal sikre bedre og tettere oppfølgning. Morten Isachsen er overbevist om at bevegelser oppover i gruppene er en virkning av at dommergruppeoppsettet fungerer godt:

- I løpet av sesongen har fire par gått fra gruppe 3 til 2, to par fra gruppe 2 til 1 – og hele tre par har tatt steget opp fra gruppe 1 til nasjonal ”trainee”-gruppe. Samtidig gjør dommerkoordinatene som leder regionens dommergruppe 3 en strålende jobb med å rekruttere og finne nye dommertalenter til regionen.

Dommergruppe 1, hvor begge disse dommerparene befinner seg fra neste sesong, får tett oppfølging gjennom sesongen. Det gjennomføres minimum fem samlinger for hver gruppe med dømming, observasjon og veiledning. Dette gir dommerne mulighet til å få progresjon i dømmingen sin, og få jobbe med aktuelle problemstillinger. Samlingene består av teori, dømming, observasjon, video og evaluering.

Denne oppfølgingen har vært nøkkelen for at dommerparene har kommet seg dit de er i dag, og dette kan Celine bekrefte:

- Det finnes mange spørsmål og situasjoner i håndballen som hele tiden oppstår, og oppfølgingen med observasjon hjelper oss å øke denne kompetansen for å finne svar og løsninger.

Ingen selvfølge

Det er ikke tilfeldigheter som skyldes fremgangen til de to dommerparene. Celine legger til at hun og sin dommermakker Malene har lagt ned mye arbeid for å utvikle seg som håndballdommere:

- Vi har et hovedfokus hver kamp, hvor vi i ettertid snakker om hva som har gått bra og hva vi må jobbe med. Vi forbereder oss, gjennomfører evalueringer og tar hver kamp på alvor. Det viktigste for oss er å ha det artig, og nyte det – samtidig som vi ønsker å utvikle oss som dommere.

 Det andre dommerparet har oppdaget hvor mye samarbeidet og kjemien har hatt å si for dømmingen. I følge Veronika er samarbeidet dommerne har seg i mellom det viktigste, og hun påpeker hvor viktig det er at dommerparet fungerer som et team:

- Det er avgjørende om man ”klaffer” og har lik forståelse på hva som skal gjøres ved de ulike situasjonene. Vi var litt overraska over hvor bra vi klaffet, selv om vi har måtte snakket en del om hvordan vi skulle løse ting vi så og opplevde forskjellig. Vi har lyktes fordi vi hele tiden har vært villig til å lære av hverandre, og har hatt en vilje til å løse det sammen.

En dommer må ikke bare være fokusert på sine arbeidsoppgaver på banen. Veronika og Julianne er bevisste på at det må gjøres en god del arbeid, også utenfor banen, for å utvikle seg som dommere.

- Vi tar regelprøver, for å passe på at vi alltid er oppdatert på reglene. Det kan skje at man glemmer noen, så det er viktig å minne seg selv på at reglene må vi kunne godt. Samtidig må man jobbe godt med den fysiske formen, for den påvirker hvordan man takler situasjoner og man oppnår større respekt fra utøverne ved at man har tempo og kondisjon nok til å følge kampens nivå.

Dommerparene ser ut til å være godt rustet for sine debuter, og vi ønsker de masse lykke til!