Annonse
2024 Ny landslagsdrakt

Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Lia-Brage-10_900.jpg

Var nedleggingstruet

Lia-Brage er blant de eldste norske idrettsklubbene. I 2013 var klubben truet av nedleggelse.

Denne saken er eldre enn ett år, og kan inneholde utdatert informasjon.

Takket være noen ildsjeler og håndballentusiaster ble trusselen fjernet. I dag kryr det formelig av små og ivrige ballkastere når trenerne Lisa Maria Hansen, Karianne Ytterstad, Egil Kallset og Warala Narkchuen står klare til å ta imot.

Lia-Brage1.jpeg
Utstyret må naturligvis på plass. Erle (t.v.) og Eline tar sin del av jobben.
(Foto: TOMAS ROLLAND)


Allerede på 50-tallet var det håndballaktivitet i den lille bygda Ervika nord for Harstad. I Harstad er det i dag tre håndballklubber. Harstad HK har nedslagsfelt sør i byen og er klubben som har byens seniorlag. HK Landsås er mest en sentrumsklubb, mens Lia-Brage holder til i den nordlig del av Harstad.

Bare et J13-lag

- Høsten 2013 var vi veldig nær ved å bli lagt ned. Vi hadde bare et jenter-13årslag. Vi bestemte oss for å se om vi klarte å rekruttere barn til håndballen, og satset på 2007-årgangen med tanke på et mix-lag. Vi fikk fort rundt 15 unger som ville begynne med håndball, forteller klubblederen.

Lia-Brage-7.jpg
Her har trener Warala samlet 08-spillerne - til kamprop...?
(Foto: TOMAS ROLLAND)


13-åringene gikk etterhvert som 14 åringer til Harstad HK, fordi det var for få spillere igjen i Lia-Brage. Men 14-åringene forlot ikke moderklubben helt:

- Flere av dem ble igjen som trenere for de nyoppstartede mini’ene. Noen tok også trenerkurs. Warala er én av dem som har fulgt ungene siden de startet for 4 år siden, forteller klubblederen og legger til:

50-60 små håndballspillere

- Etter at vi startet gjenreisningen av klubben har vi doblet antallet spillere hvert år slik at vi nå er mellom 50 og 60 spillere. Målet er å rekruttere rundt 15 barn fra hvert årstrinn. I tillegg har vi et lekeparti i gymsalen på nedlagte Ervik skole. Nå er det 10-12 gutter og jenter som er med på denne aktiviteten én gang i uken sammen med trener Kristin Almå.

Sosial kontakt viktig

For lederne i Lia-Brage er det selvsagt viktig å bidra til at stadig flere vil starte med håndball. Men ikke bare det. Siv Olsen sier:

Lia-Brage-9.jpg
Fra sist gang Lia-Brage-spillerne møttes til felles kveldsmat. F.h. Håkon, Pernille, Johanne T., Julie og Malin. (Foto: TOMAS ROLLAND)
På bildet under tre av støtteapparatet - f.v.: Siv Olsen, Henriette Mikkelsen og Silje Jenssen. (Foto: JANNIE NILSEN)

LIA-Brage-Siv.jpg

- Vi er opptatt av at ungene også skal knytte sosiale relasjoner. Ungene vil gjerne bli sett på som flinke individuelle spillere, men vi fokuserer på at laget er viktigst. Ingen kan vinne en håndballkamp alene, og alle må være med for å få til et godt lag. Vi vil ha et lag hvor man er venner, heier på hverandre og jubler for hverandres scoringer og andre gode prestasjoner.

- Derfor samler vi spillerne til felles kveldsmat hvor alle gruppene er med, også de aller yngste på lekepartiet. Én gang i måneden er ambisjonen, men vi har ikke fått til dette riktig så ofte.
Både foreldre og ungene synes det er stor stas og samles, og så får vi i tillegg fokusert på gode matvaner.

Håndball-disco

Det er for øvrig ikke bare felles kveldsmåltid som brukes som virkemiddel for å skape godt samhold i Lia-Brage. De leier fritidsklubbens lokaler i Ervika nord i Harstad og arrangerer håndball-disco. Det gjør de tre-fire ganger i løpet av sesongen. Det handler om å bli bedre kjent med hverandre også utenom håndballtreningene. Under VM har også flere av ungene sett kamp sammen.

Lia-Brage2.jpg
Ikke disco her, men masse moro og mange rytmiske bevegelser.
(Foto: TOMAS ROLLAND)


Samarbeider om kamper


”Småttisene” i Lia-Brage er foreløpig for små til å spille vanlige kamper. Det er noe de fem klubbene i Hålogaland sammen har gjort noe med:

Lia-Brage-5.jpg
Theo (t.v.) og Markus har det virkelig morsomt på trening med Lisa Maria Hansen som "sjef". (Foto: TOMAS ROLLAND)

- Vi arrangerer én helg hver med kamper. Da får ungene både spille kamper og ikke minst på stor bane. Det har vi merket spesielt de eldste synes er stor stas, forteller Siv Olsen.

 Savner forbilder

Midt opp i entusiasmen og fremgangene i Lia-Brage, savner klubbleder Siv Olsen veldig én ting:

- Vi gjør en del fremstøt slik som kamphelgene for å få med flere gutter, men vi mangler lokale forbilder. Guttene får stadig kommentarer på at de driver med en jentesport.

- Det skal bli spennende å se om Håndballguttas flotte prestasjoner i VM, som veldig mange har fulgt på tv, vil ha effekt på rekrutteringen av unge gutter. Håndballguttene har iallfall gjort sitt for å vise at håndball ikke er en ”frøkensport”.

Lia-Brage-4.jpg
Håndballtrening er gøy, ikke sant Natalie (t.h.) og Emilie...?
(Foto: TOMAS ROLLAND)

Lia-Brage3.jpg
Trener Warala har Elias (foran med ball) og de andre håndballspillernes hele oppmerksomhet. (Foto: TOMAS ROLLAND)

Lia-Brage-6.jpg

 Skuddtrening. Trener Egil er skyteskive, og Sigurd fyrer løs.(Foto: TOMAS ROLLAND)

Lia-Brage-8.jpg

Trener Egil Kallset med en del av Lia-Brages små håndballrekrutter.
 (Foto: TOMAS ROLLAND)

Lia-Brage-10.jpg
Heia, Lia-Brage, alt annet enn nedleggingstruet! Rekrutter og trenere har det tydeligvis kjekt sammen, og foran har Leander (t.v.) og Markus inntatt ønskeposisjonen...?
(Foto: TERJE ROLLAND)