Til breddeidrettens beste
- Det er ingen som helst tvil om at en storhall på Nidarø blir både til nytte og glede for breddeidretten.
Det sier Anne-Lise Bratsberg, styreleder i Idrettsrådet i Trondheim, som har ansvaret for og er talerør for alle idrettsgrener.
Under bystyredebatten i går ble det hevdet at storhallen bare ville bli til nytte for toppidretten, noe Bratsberg avviser:
- Det hverdagslige hallbehovet i byen er akutt. På Nidarø er det en rekke idretter som holder hus. Ikke minst er de såkalte E-hallene viktig i den sammenhengen. Disse hallen blir også mye brukt til minihåndball, for de aller minste.
Idrettsrådet har i et notat til kommunen gått gjennom alternativene på Sluppen og Sorgenfri og konkludert med at begge disse ikke vil avhjelpe det eksisterende hallbehovet. Mens storhall på Nidarø vil gi 2,5 ekstra hallflater i forhold til dagens, vil Sorgenfri-alternativet gi en netto økning på en halv flate.
På Sluppen vil det bli en halv flate mindre, fremgår det av notatet, hvor det også stilles et stort spørsmålstegn rundt grunnforholdene: En storhall på Sluppen medfører bygging over tidligere avfallsdeponi. Erfaringer fra tilsvarende i Finland viser at det kan medføre økte fare for kreft og allergi.
Idrettsrådet i Trondheim har også gått gjennom alternative forslag til bruk av Nidarø dersom nåværende hall blir revet. Disse forslagene vil medføre at tennis- og friidrettsfolket mister sine arenaer, noe som er fullstendig uakseptabelt.
- Idrettsrådet i Trondheim er ikke i tvil om at storhall på Nidarø er det beste alternativet ut fra kapasitet både til hverdagsidretten og til store arrangement, sier Anne-Lise Bratsberg (bildet), som selv satt på tilskuerplass under torsdagens bystyrebehandling av Nidarø-saken.
- Det som kom av argumenter fra motstanderne av en storhall på Nidarø, overrasket meg ikke. Men jeg er skuffet over ordbruken slik som ”idrettspamper”. Jeg kjenner meg overhodet ikke igjen i en slik karakteristikk, sier styreleder Bratsberg og tilføyer at man har vært i samtaler med de fleste politiske partiene for å komme med idrettens innspill i arbeidet med budsjett for Trondheim for 2017.
- Ett parti har ikke en gang svart på vår henvendelse om å få legge frem idrettens syn, forteller Anne-Lise Bratsberg.
Politiker-respekt
Øyvind Togstad, styreleder i Håndballregion Nord, er naturligvis godt tilfreds med bystyrets ”ja” til Nidarø-utbygging:
- Jeg vil også tilføye at vi har respekt for politikere som står ved sine løfter, gitt ved en lang rekke enstemmige vedtak under tidligere politisk behandling av denne saken.
- Nå både håper og tror vi at man finner de løsninger som må på plass, ikke minst for regulering av trafikken ned til Nidarø-området. Det er dags for fagmiljøenes uttalelser og ikke mer synsing, som det har vært mer enn nok av.
- Vi i idretten skal også være med på å tilrettelegge for en smidig trafikk-avvikling. Ingen kan regne med å få kjøre helt frem til døren i egen bil når det er store arrangement, enten det gjelder idrett, konsert eller messe, sier Togstad og legger til:
- Med gårsdagens vedtak i Trondheim bystyre kan vi nå for alvor begynne å planlegge arbeidet med Euro 2020.
Ikke tre-fire EM-kamper, men 24!
I gårsdagens bystyre-debatt ble det fra talestolen snakket om ”tre-fire kamper” i EM og også reist tvil om hvorvidt man vil klare å få særlig mange tilskuere til hallen.
Det første er direkte feil. Det andre virker være en høyst ubegrunnet skepsis.
Til EM i håndball i 2020, både for menn (i januar) og kvinner (i desember) har Trondheim fått Norges innledende kamper. Det betyr tre Norge-kamper både i januar og i desember og 12 kamper i begge mesterskapene, altså 24 kamper totalt.
Det ble videre fra bystyrets talestol påpekt at det var heller stusslig med folk i de svenske EM-hallene. Det er riktig at flere av kampene trakk lite folk. Men hjemmelagets jenter trakk fulle hus. Scandinavium i Göteborg har solgt alle sine 12 000 billetter – ca 5000 til nordmenn – til kveldens to semifinaler. Bronsefinalen og finalen på søndag har vært utsolgt i lang tid.
I herrenes VM i Frankrike i neste måned er det lenge siden de siste billettene til hjemmelagets kamper ble solgt, inklusive kampen mot Norge. Billettene til finaledagen har vært utsolgt i månedsvis – selv med billettpriser opp mot 2500 kroner.
Med håndballjentenes popularitet hos det norske folk, og den store interessen for herrehåndball i de fleste av de store idrettsnasjonene i Europa, burde det være liten grunn til stor skepsis med hensyn til publikumstilstrømningen til disse to mesterskaps-arrangementene i Trondheim.