Annonse
2024 Ny landslagsdrakt

Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Spørsmål og svar

Utviklingen til den enkelte dommer er avhengig av å få kamper på riktig nivå, oppfølging fra dommereutviklere under kamp, kurs og utdanning. Norges Håndballforbunds dommerutdanning er delt inn i fire nivå. I NHF Region Nord har vi utdanningsfordeling på kurs, der kurskostnadene fordeles mellom alle regionens klubber uavhengig antall påmeldte pr. klubb.

NHFs dommerutdanning:

  • Dommer barnehåndball
    Kurset har som mål å gi deltakerne en verdibasert innføring i ideen bak barnehåndballen og det å veilede unge utøvere i sine første møter med håndballen. Forstå betydningen av god kommunikasjon samt skape forståelse for bruken av de tilpassede spillereglene. Dommer barnehåndball består av en e-læringsmodul, samt praksis i hall med instruktør.

    Kan dømme følgende klasser etter endt kurs: Mini og J/G 10-11

  • Dommer 1
    Dommerne skal tilegne seg kunnskap om kampledelse av yngre aldersklasser hvor det spilles på full bane og hvor spillet stort sett foregår etter det ordinære regelverket. Dommer 1 består av to e-læringsmoduler og to moduler i henholdsvis i klasserom og hall.

    Kan dømme følgende klasser etter endt kurs: J/G 12-14

  • Dommer 2
    Dommerne skal videreutdannes for økt kunnskap og forståelse for spillet, fordypning i eksisterende kunnskaper i bruk av regler, samarbeid og kommunikasjon med spillets aktører.

    Kan dømme følgende klasser etter endt kurs: J/G 15-18, 4. og 5. divisjon

  • Dommer 3
    Dommerne skal videreføre kunnskapen for å være kampleder for 2. og 3. divisjon, samt i NHFs yngre mesterskap/serier. Bevisstgjøring rundt kamplederfunksjonen og hva som kreves av forberedelser og etterarbeid.

    Kan dømme følgende klasser etter endt kurs: 2. og 3. divisjon, samt NHFs yngre mesterskap/serier.

Hvordan melde seg på kurs?

Dommerne kan via sin profil på MinIdrett melde seg på kurs, på samme side kan de melde seg av om de er forhindret i å delta. Oversikten over planlagte kurs i regionen finner du her.

Dommere vil til enhver tid har tilgang til sine kamper via TurneringsAdmin. Det ligger også en snarvei til nettbasert dommerdagbok via våre nettsider.

Vi anbefaler alle dommere å laste ned MinHåndball-appen til mobil eller nettbrett. Denne appen gir oversikt over dommeroppdrag, kampinformasjon, veibeskrivelse til hallen.

Vær oppmerksom på at man som dommer må logge på sin profil i appen for å få opp dommeroppdrag. Det er mulig å synkronisere kalederen din i MinIdrett med kalenderen på telefon.

 

Uforutsette ting kan oppstå og det er viktig at dommere tidlig læres opp til å gi beskjed i god tid. Gjør det til en vane for dine dommere og ofte sjekke dommerdagboka i MinHåndball-appen eller TurneringsAdmin.

Det er viktig at dommere planlegger for uker fremover, og det forventes at de har kontroll på når de har anledning til å dømme og ikke. Oppstår det kollisjoner, skal dommere ta kontakt med deg som dommerkontakt. Din oppgave blir da og sjekke om andre dommere i klubben kan overta disse kampene.

Forfall til kamp under 10 dager

Er det mindre enn 10 dager til kampstart må dommer ordne erstatter selv. Forfall som kommer innenfor de 10 dagene, som skyldes dårlig planlegging, kampkollisjon med terminfestet seriekamp (som spiller) er ikke å regne som godkjent forfall. Disse kampene er det klubbens ansvar å finne dommere til.

Akutt sykdom eller skader kan oppstå nærmere kampstart enn de 10 nevnte dagene. Vi ber da deg som dommerkontakt om fortsatt å forsøke å finne andre dommere i klubben. Har du ingen, kontakter du oppsettsmedarbeider i din sone enten pr. telefon eller e-post.

Se oversikten over våre soneteam her.

Dommere er ofte aktive på flere områder. De både trener og spiller på et lag i klubben, de har andre aktiviteter som krever sitt, og har dermed ikke tid til å dømme håndball hver uke eller hver helg. Denne informasjonen har ikke regionskontoret, og det er viktig for regionen at dommerne registrerer sine sperrer via TurneringsAdmin (TA).

I TA kan dommerne registrere datoer de er forhindret fra å dømme, hvilke lag de spiller for og antilag. Dette gjøres ved å gå inn på "Min dommerprofil", og deretter "Beramming". Dommere får ikke dommeroppdrag samtidig som laget de spiller for har kamp.

På Min Idrett skal dommerne i tillegg legge inn oppdaterte personlige opplysninger som adresse, mail og telefonnummer. Kontonummer må legges inn i TA.

Vi forventer at aktive dommere tillater publisering av personlig info som mobil og e-post. Dette for at klubbene kan få kontakt med dem ved eventuelle endringer.