Spenningsnivået er tenningen du trenger for å være klar til kamp og prestere optimalt. Spenningsnivået er både en mental og kroppslig aktivering og bygges opp og justeres gjennom forberedelsene på kampdag og tilslutt gjennom den mentale og fysiske oppvarmingen rett før kampen starter.
På kampdag varierer spenningsnivået, det er smart å ikke ”svi av for mye krutt” før kampen starter. Derfor er det lurt å ha gode rutiner for når du skal slappe av og fokusere på andre ting og når du skal fokusere på kampen. Til kampen trenger du energi, så det er viktig at det ikke lekker energi ved feil fokus, overdrevent fokus eller uhensiktsmessig høyt spenningsnivå når det ikke trengs.
Noen trenger å være litt ”nervøse” før kamp, men for mye nervøsitet og hvis det går så langt at du har frykt og redsel, kan det gå ut over evnen din til å prestere når det gjelder.
Spenningsnivået kan også variere under en kamp. I avgjørende øyeblikk, for eksempel i de siste minuttene av kampen kan spenningsnivået gå så mye opp at det går ut over konsentrasjon, teknikk og motorikk, vurderingsevne og selvtillit. Du kan se dette i for eksempel i straffekastsituasjoner eller siste angrep i viktig kamp i mesterskap hvor det skjer tekniske feil. Gode spillere kaster kanskje bort ballen eller gjør feil de vanligvis ikke gjør. Å ha gode teknikker, som på forhånd er innøvd og automatiserte, kan være til stor nytte i slike situasjoner. Det viktigste er nok allikevel at du er godt forberedt og har trent nok på disse situasjonene på forhånd, på en så realistisk måte som mulig.
Når du jobber med å finne det optimale spenningsnivået, går du gjerne tilbake i tid for å lete opp gode erfaringer fra tidligere, gjerne ved bruk av visualisering. Du finner da ”knagger” som du kan finne fram i igjen, både mentale og kroppslige.
Spenningsnivået er individuelt fra person til person og det er viktig å kunne kjenne når spenningsnivået er innenfor referanseområdet og når det er utenfor, slik at du kan gjøre noe med det.