Annonse
2024 ellaandil

Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Motivasjon

Motivasjon er som en skålvekt hvor det er om å gjøre å få den til å tippe i rette retning. I den ene skålen ligger ting som motiverer deg og i den andre skålen ligger ting som demotiverer deg og trekker motivasjonen ned.

Motivasjonen varierer hos de fleste over tid og det skjer regelmessig noe som påvirker motivasjonen enten opp eller ned.

I motivasjonsskålen kan det ligge elementer av det som kalles ytre motivasjon og elementer av indre motivasjon. For de fleste vil det være litt av begge deler og forholdet mellom og mengden av disse elementene vil variere fra person til person.

Typiske elementer som har en ytre kilde er belønning, penger/lønn, resultater og ros/anerkjennelse/oppmerksomhet fra andre, som treneren, lagkamerater, foreldre, publikum og media.

Typiske elementer som har en indre kilde er motivasjon som kommer fra ditt indre og som er uavhengig av andre og omgivelsene rundt deg. De klassiske elementene her er:

1) Egen utvikling.

2) Glede med aktiviteten.

3) Sosial trivsel.

Å ha det gøy med håndballen og gleden i selve spillet er for mange den viktigste motivasjonskilden. For andre er det å ha det gøy sammen med lagkameratene og utøve håndballaktiviteter sammen med dem det viktigste, det å være med på et lag og ha et meningsfullt og givende sosialt fellesskap med andre. Hvis noe av dette mangler, kan det for noen være nok til å drepe lysten til å spille håndball. Det samme kan skje hvis du av forskjellige grunner ikke opplever utvikling, mangler mestringsopplevelser eller faktisk opplever det motsatte – at det går feil vei.

Når du jobber med egenutvikling handler det mye om målsettingsarbeid som er beskrevet under målsettinger, det er for mange svært motiverende å nå mål du har satt deg.

Derfor er det viktig hele tiden å holde den indre motivasjonen levende, det trengs for å holde det gående over tid, og spesielt for å kunne være godt rustet den gangen det butter imot. Ha det gøy, ha det kjekt sammen med de andre på laget og sørg for at du alltid lykkes med noe.

Viktig for trivsel og motivasjon er at du aksepterer og trives med den rollen du har i laget, både på og utenfor banen. Hvis dette ikke er tilfelle, kan du snakke med treneren din. Det er allikevel ikke alltid mulig at dette blir optimalt for deg eller best for deg, da man også må ta hensyn til hva som er best for laget, noe som treneren har hovedansvaret for.

Det som ligger i den andre skålen er det som trekker vekten feil vei. Noen ganger er det ikke mangelen på motiverende elementer som tærer på motivasjonen, men det kan være andre forhold som spiller en sterk rolle i seg selv eller hindrer de motiverende elementene fra å virke.

Eksempler på dette kan være skade, press/forventninger/stress/forstyrrelser fra omgivelsene eller deg selv, motgang spillmessig eller resultatmessig, konflikter i laget, forholdet til treneren eller andre private eller personlige forhold utenfor håndballen, som for eksempel økonomiske bekymringer, problemer i skole/utdanning/arbeid, problemer i partnerforhold eller vonde opplevelser som sykdom i familien eller andre ting.

Når det gjelder å redusere demotiverende forhold, kan du enten forsøke å løse problemet eller du kan finne teknikker eller måter å forholde seg til problemet på, hvis du ikke kan løse det, slik at det ikke påvirker motivasjonen din på håndballbanen. Et ordtak sier noe om dette: ”det er ikke så viktig hvordan man har det, men hvordan man tar det”. I det ligger det at du selv har ansvaret for å løse problemet ditt eller å forholde deg til det på en god måte, og i mange tilfeller handler det om å fortelle om problemet ditt til noen, snakke med noen og få støtte og be om hjelp fra andre.

Hvis problemet er internt i klubben eller laget kan det være bedre å ta det opp enn å gå med det alene, selv om det ofte kan være vanskelig. Hvis problemet er utenfor håndballen, kan håndballen være et fristed for deg hvor du kan ta en pause fra problemet og også oppleve glede og kanskje du også opplever at det kan gi deg energi som du trenger for å forholde deg til problemer på andre områder i livet ditt.

Redusere demotivasjon - Praktisk øvelse: Parkeringsteknikk.

Dette er også beskrevet under punktet indre dialog. Hvis du har et problem eller noe som forstyrrer deg og som påvirker motivasjonen din negativt kan du som nevnt prøve å fjerne problemet ved å finne en løsning eller du kan snakke med noen og få hjelp. Hvis du ikke finner en løsning kan det være lurt å prøve å legge det vekk slik at det ikke påvirker deg.

Dette kan du gjøre ved å skrive det ned i en bok som du så legger vekk før du skal trene eller spille kamp. Du kan si til deg selv at du nå har lagt det vekk og at du nå vil fokusere 100% på håndballen og heller komme tilbake for å løse problemet senere. Hvis problemet dukker opp igjen og forstyrrer deg kan du minne deg selv på at du har lagt det midlertidig vekk og at det ligger i boken du har lagt vekk.