Vold og trusler
Norsk idrett står samlet om å ta et felles grep mot vold og trusler i idretten.
Se veilederen for håndtering av vold og trusler i idretten på Idrettsforbundets temaside.
Derfor har nå Norges idrettsforbund, i samarbeid med Norges Fotballforbund, Oslo idrettskrets og Politidirektoratet, laget en veileder for idrettslag som skal gjøre det lettere å rapportere, håndtere og reagere på vold og trusler i idrettssammenheng.
- Norsk idrett speiler samfunnet. Det er vold i samfunnet og det vil finnes vold i idrettssammenheng. Og det er nettopp derfor vi må være vårt ansvar bevisst. Vold hører ikke hjemme i idretten, sa idrettspresident Berit Kjøll under et lunsjmøte om forebygging og håndtering av vold og trusler – arrangert av Norges Fotballforbund. Hun var klar på at idretten må bli bedre og løfte seg i dette arbeidet, og at idretten tar problemet på største alvor.
- I flere år har vi satt et sterkt søkelys på seksuell trakassering og overgrep – nå gjør vi det samme når det gjelder vold og trusler. Derfor har vi laget en veileder der idrettslag og deres medlemmer får vite hva de skal gjøre dersom noen blir utsatt for vold eller trusler, sier Kjøll.
Kjøll sier de tre viktigste tiltakene for å få redusert vold og trusler i idretten er:
- Vold og trusler skal alltid få en konsekvens.
- Kroppsskade og grove trusler skal alltid politianmeldes
- Veilederen for håndtering av vold og trusler gir alle idrettslag råd om hvordan saker skal håndteres
Håvard B. Øvregård, rådgiver verdi i Norges idrettsforbund, understreker at i saker med kroppsskade, eller grove trusler, skal saken alltid meldes til politiet av idrettslaget dersom ikke den utsatte selv anmelder saken. Det vil si at alle slike saker SKAL politianmeldes!
Norsk idrett har også utarbeidet egne veiledere for håndtering av henholdsvis seksuell trakassering og overgrep og rasisme og diskriminering i idretten.