
- Gleder meg grådig til å komme i gang
Nils Kristian Hansen er ny landslagssjef for Rullestollandslaget. I slutten av april har han sin første samling.
55-åringen er godt bevandret i miljøet rundt rullestolhåndballen. Spesielt i bergensområdet der han er født og oppvokst. Han har drevet med håndball i en eller annen form siden han var ti år. Da kona Mette fikk diagnosen spastisk paraparese, ble det mer og mer rullestolhåndball.
- Det var akkurat da de startet opp med rullestolhåndball i Årstad i Haukelandshallen. Det satt nok litt langt inne for henne å prøve det da, men jeg ble med og satt meg i stolen ved siden av henne. Hun likte det veldig godt og har spilte siden, forteller Hansen, som er utdannet tømrer og jobber til vanlig i Brann og redningstjenesten i Avinor.
Sju år og 100 håndballhelger senere skal Nils Kristian nå ta fatt på jobben som landslagssjef for Rullestollandslaget i håndball.
- Jeg gleder meg grådig til å komme i gang. Jeg er jo litt nervøs med tanke på at det er noe helt nytt, men jeg kjenner de fleste folkene i miljøet og tror vi skal få et ganske fint resultat ut av det, sier Hansen.
Da Håndballforbundet skulle finne ny landslagssjef til Rullestollandslaget, dukket navnet til Hansen fort opp.
- Nils Kristian Hansen er et kjent navn i miljøet, og han får veldig gode skussmål fra andre, forteller Jeanette Nilsen, leder av Spill og trening i NHF.
Hansen var, i likhet med Nilsen, en god målvakt i sin tid og har vært trener og målvaktstrener i flere år, men det er rollen som lagleder på Mathopens to rullestollag som gjorde Nils Kristian aktuell for jobben. Da han for noen år siden ble trener i rullestolhåndball for første gang, var det for å redde miljøet i Mathopen. Nå er det for å lede et lag i en idrett i vekst – denne gang med flagget på brystet.
- Hva blir det viktigste for deg i din nye rolle nå?
- Først og fremst må vi bygge en gruppe som fungerer fint sammen. Det er jo det viktigste; å få ut potensialet i alle sammen. Gjengen er veldig motiverte, og det er jo en kjempefordel. Vi skal bruke første landslagssamling på å stake ut kursen sammen med spillerne. Vi har bare tre samlinger før EM i november, og på de samlingene må vi lære oss å spille fra 6-a-side til 4-a-side, forklarer Hansen.
For i EM spilles det nemlig med fire spillere på banen, noe den norske gjengen ikke er veldig vant med. Da kan det være greit å ha et godt team i ryggen.
- Jeg har vært så heldig å få med meg Erik Horgen som assistenttrener. Det er jo helt supert. Han har jo, sammen med Laila Horgen, vært i håndballmiljøet i Follo hele veien, jubler Hansen. I tillegg er også Follos trener Leon Lorange Moe med på første samling.
- Hvordan er du som trener?
- Jeg kan nok være ganske tydelig til spillerne, hvordan de skal løse ting under kamper og sånt. Kanskje litt direkte, men det pleier å hjelpe. Ellers tror jeg at jeg er god på å få ut potensialet til spillerne, sier den ferske landslagssjefen.
- Du har ditt første landslagsuttak nå i april. Hvor god oversikt har du over spillerne?
- Noen av dem traff jeg på for første gang i fjor. Jeg kjenner ikke alle sammen så godt, men regner med å få god oversikt etter Salto cup i juni. Da kommer spillere fra hele Norge, forteller Hansen.
Årets første samling for Rullestollandslaget er på Olympiatoppen 24.-27. april.
Les mer om Rullestollandslaget