Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Action
Halden og Jørgen Jansrud har fått en god start på sesongen.
Foto: Hans Petter Wille

Så fint i Halden at Jørgen takket nei til utlandet

Er proffliv i utlandet det eneste saliggjørende for en god håndballspiller? Nei. Bare spør Jørgen Jansrud.

Nå kunne det godt ha hendt at Jørgen hadde havnet både på landslaget og i utlandet, men når han ikke har endt opp med noen av delene, ser han verdien av det også.

- Man skal ikke undervurdere det å ha det bra der du er. Jeg har hatt muligheten for utlandet, men i REMA 1000-ligaen og Halden har jeg det veldig fint, sier den reflekterte 28-åringen fra Eidskog - og legger til enda en fordel med tilværelsen i "byen under Fredriksten Festning".

- Mamma og pappa er veldig glad i å se håndball. Når jeg spiller i Halden, betyr det at de har bare to timer og et kvarter å kjøre fra Eidskog.

Med litt mindre uflaks kunne Jansrud fort ha vært en av dem som løper utpå til VM-kamper på Fornebu i januar. Han var ambisiøs som få. Etter ungdomsskolen flyttet han til hybel på Elverum mens han tok videregående og spilte håndball.

- Det var masse god læring, sier 1996-modellen, som var fast på juniorlandslaget. Hele 53 kamper på yngre landslag har han på CV-en. Så kom håndballspillernes verste motstander, skadene.

- Det ble mye belastningsgreier, og etter at jeg hadde dratt til Falk Horten måtte jeg stå av en hel sesong på grunn av skulderen. Da måtte jeg enten bruke god tid og trene meg opp, eller operere. Heldigvis valgte jeg det første. Det er jeg glad for nå. Da jeg rykket opp med Fold/St. Hallvard, sto jeg en halv sesong på sidelinjen på grunn av lyskeproblemer. I Halden måtte jeg først operere håndleddet og nå sist tommelen. Det har vært mye greier. Akillesen også.

- Har du gitt opp drømmen om A-landslaget?

- Det er ikke noe jeg legger mye tankekraft i, men det hadde jo vært kult. Situasjonen er at  det er mange gode folk på venstrebacken,  og det kommer mange unge. Jeg har trua på at Jonas Wille kan få til noe. Mange spennende spillere er tatt ut nå. Uansett er det gøy å følge med på, sier pluggen på 1,95 og 100 kilo, som ikke er glemt av landslagsledelsen. I fjor var han på rekruttsamling.

Når Jørgen gleder seg over at det kommer opp andre gode folk på "hans" plass, sier det også litt om mennesket Jansrud. Sammen med syv andre Halden-spillere stiller han opp for ungdommer som trenger litt støtte i hverdagen.

- Vi håndballspillere kan være gode forbilder, og det er veldig fint å være sammen med disse ungdommene. Vi drar på kino og fisketurer og gjør hyggelige ting sammen, sier gutten fra Innlandet. Han får også tid til å være lærer på toppidrettslinja - etter å ha tatt en bachelor i kroppsøving og idrettsfaglære. Nå jobber han med en master i spesialpedagogikk.

- Jørgen er flink med mennesker. En fin mann å ha i gruppa, rolig og profesjonell. Og så er han en god toveisspiller, sier trener Jan Thomas Lauritzen.

- Tilfreds med det som skjer på banen, Jørgen?

- Vi har fått en start vi kan være fornøyd med, selv om vi måtte starte med to minuspoeng. Jeg har en veldig god følelse for Halden og utviklingen her. Jeg mener at det er noe på gang. Da vi hadde kronekamp  mot Drammen, kom det 2300 tilskuere! Når folk bryr seg om oss, da er det kult å være spiller. (Kronekamp betyr gratis adgang for publikum, men sponsorene tar på spanderbuksene.) Og så er det fint å spille under Jan Thomas. Man kan være seg selv og slippe å spille med høye skuldre. Det er varmt og godt her, og assistent Sigvald Veim Andreassen gir også gode tilbakemeldinger.

Jørgen var så god forrige sesong at han ble årets spiller for "Ulvene". Da hadde han en uttelling på 70 prosent! Det er mye som bakspiller. Da Bækkelaget ble slått i Halden Arena tidligere i høst, scoret han ti og hadde en uttelling på 83! Snittet er 63.
På MEP-statistikken (most efficient player) som innbefatter alt unntatt tannpussen, er han nummer 14 av ca. 250 spillere.

- Å ja, er jeg det? Det er vel ikke så verst?

Og det er vel heller ikke så verst å møte bunnlaget hjemme i neste kamp - Haslum, som også startet med to minuspoeng. Skjønt, trener Lauritzen ber om skjerping.

- Et lag som slår Drammen har kapasitet til å slå hvem som helst. Vi kan ikke ta lett på noen.

Og Haslum bør ikke ta lett på Jørgen Jansrud.

Arne Hole er tidligere sportsjournalist i Aftenposten. Han har mange års erfaring med å skrive saker om håndball og er nå tilknyttet handball.no som skribent.

Les mer om REMA 1000-ligaen