Annonse
2024 Posten Cup

Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

ØIF-BSK
Sondre Gjerdalen i aksjon mot Bækkelaget.
Foto: Helge N. Olsen

La opp - så ble han årets mann og landslagsspiller

Sondre Gjerdalen blir en mann å følge i fremtiden. Hvem skulle trodd det for syv år siden?

Forrige sesong ble formidabel for hamarsingen, som gikk fra Fjellhammer til ØIF Arendal. Det førte til kåring som årets linjespiller i REMA 1000-ligaen, uttak til landslaget og 15. plass på toppscorerlisten. Og mandag signerte han for Elverum neste sesong. Det høres nokså vilt ut når vi forteller at han la opp som 18-åring og var borte fra håndballen i halvannet år.

- Etter videregående sluttet jeg og dro i militæret. Det var ikke så rart, for Wang-laget jeg hadde spilt for gikk i oppløsning, og folk dro hvert til sitt. I ettertid tror jeg det var en riktig avgjørelse. Det motiverte meg, og det kjentes sunt med en pause etter videregående.

Da han kom tilbake, var det for LFH09 (Lillehammer/Faaberg) før turen gikk til Fjellhammer. Der ble bamsen på 1,95 og 105 kilo i tre år før ØIF ville ha ham til Sørlandet før forrige sesong. Der gjorde han det så bra at Jonas Wille ønsket å se ham i landslagsdrakten.

- Det var kult! Et stort øyeblikk for meg og familien. Jeg har jo gått en annen vei enn mange andre, ettersom jeg sluttet som 18-åring. Da var jeg langt unna å ha ambisjoner om landslaget. Med flagget på brystet, var det en drøm som gikk i oppfyllelse. Nå får jeg drømme om andre opplevelser, forteller 25-åringen, som debuterte mot Argentina i mai og scoret fire mål.

- Drømme om å få spille VM på hjemmebane i januar?

- Det er et veldig godt spørsmål. Å komme med i troppen hadde vært stort, men jeg vet ikke helt hvordan jeg ligger an. Jeg håper jeg blir vurdert i alle fall. Men konkurransen er tøff. Vi har Gullerud som spiller her i Norge og et par ordentlige gode linjer både i Tyskland og Danmark. Blir jeg ikke tatt ut til VM, er det ikke noe slag i ansiktet. Da er det bare å jobbe videre. Jeg har ambisjoner om landslaget. Om det blir i januar, det får vi se på.

- Du ble kåret til årets linjespiller?

- Det var kult å få den. Konkurransen på linjeplassen i Norge er bra, med Gullerud, linjene til Elverum og de to i Runar er også vanvittig bra. Den type utmerkelser er motiverende. Det betyr at man gjør noe riktig.

Portrett
Foto: ØIF Arendal

- Hva har oppholdet i Arendal gjort med deg?

- Da jeg ble hentet av ØIF, var forsvaret min sterkeste side. Jeg er ikke blitt dårligere i forsvar, men har tatt enda større steg i angrep. Forrige sesong scoret jeg flere mål enn jeg har vært i nærheten av på en sesong tidligere.

- Og nå er du allerede klar for Elverum fra neste sesong?

- Det blir spennende. Jeg synes det er deilig å være ferdig med de tingene der når du er på utgående kontrakt, sier Sondre, som også hadde tilbud fra utlandet.

- Jeg tenker at Elverum er bra for veien videre, og så er det bra å kunne ha fullt fokus på ØIF resten av sesongen, sier gutten som til daglig jobber på kundesenteret i Sparebanken Sør.

- I Elverum er de vel helproffe?

- Ja, i utgangspunktet blir jeg det. Så får jeg se om jeg kan ha en liten jobb på si. Det er OK å ha noe å drive med.

- Lokalbefolkningen sier at nå kommer du hemmat?

- Ja, det er bare en halvtime fra Hamar til Elverum. Innlandet er mitt strøk, og dette er så nær som jeg kan komme hjem innen toppidretten. Selv om jeg spilte for Storhamar i sin tid, fulgte jeg Elverum i topphåndballen, sier Sondre, som håper at kjæresten i Oslo også lar seg lokke inn i de dype skoger.

ØIFs bortekamp mot Elverum er unnagjort allerede. Også den mot Kolstad. Det gjør at Sondre heretter håper på en poengfangst som kan bringe laget med de mange utskiftningene opp fra niendeplassen og inn i sluttspillområdet.

- Ja, de to verste er allerede unnagjort, men også bortekampen mot Runar (onsdag kveld) pekte vi på forhånd ut som en av de tøffeste.

En av de tøffeste er også Sondre Gjerdalen.

Arne Hole er tidligere sportsjournalist i Aftenposten. Han har mange års erfaring med å skrive saker om håndball og er nå tilknyttet handball.no som skribent.

Les mer om REMA 1000-ligaen