Annonse
2024 Posten Cup

Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Elverum 20240525. 
Endre Langaas feirer etter håndballkampen i sluttspillet mellom Elverum og Kolstad i Terningen Arena i Elverum.
Foto: Frederik Ringnes / NTB
Foto: Frederik Ringnes

Begrenset talent, men Endre ble stjernespiller

Født til håndball? Nei, men Endre Langaas har fått oppleve "alt" etter at han kom til Elverum i 2018.

Lørdag spilles sesongens første storkamp i REMA 1000-ligaen for herrer. Utfordrer Elverum møter seriefavoritt Kolstad i Håkons Hall. At Endre Langaas skulle være deltager der, var det ikke så mange som ville ha tippet da Trondheims-gutten godt opp i tenårene begynte med håndball. Han var nemlig ikke noe utpreget talent.

- Nei, det kan du si. Jeg var en "late bloomer" som hadde holdt på med mye annet før jeg begynte med håndball. Jeg var godt opp i årene før jeg fikk spilletid og god utvikling.

- Hva vil du si til ungdommer med lite talent, men stor lyst?

- Det handler om å finne gleden i det. Selvfølgelig er det ikke så morsomt å sitte på benken og se på de andre, men det handler om å være en del av et lag. Ha det moro. Det trenger ikke å være så mye alvor på trening og i kamper, men ha det gøy å være sammen, sier 33-åringen, som har utgående kontrakt med Elverum denne sesongen.

Endre startet i Rapp og fortsatte i Nidelv og Strindheim, før han begynte både som idrettslærerstudent og håndballspiller i Bodø. Der fikk han nåværende Elverum-trener Børge Lund både som medspiller og trener. Hos nordlendingene ble Endre etter hvert en bauta, og Børge karakteriserte ham slik: Han er krigeren med hjertet utenpå drakta.

I 2018 ville Elverum-trener Michael Apelgren ha Endre ned til de dype skoger. Endre blomstret ytterligere i Norges beste lag, og det ble seriemesterskap, NM-gull og seier i sluttspillet. Med det siste fulgte Champions League. Fire A-landskamper ble det også.
Nå har Kolstad overtatt Champions League-plassen, mens Elverum i forrige måned fikk sjansen i Europaliga-kvalifiseringen.

- Vi var ikke akkurat heldig med trekningen og røk ut mot Melsungen. Nå får vi se det positive i det. Vi får bedre tid til å utvikle laget og forberede oss på de hjemlige oppgavene, sier Endre, som sammen med Kristian Hübert Larsen stort sett tar seg av strekplassen. Svenske Theodor Uliana Starck (20) er læregutten i trioen.

- Jeg ser ikke på oss som konkurrenter, men som en trio som skal prøve å gjøre hverandre gode, sier Endre, som også er en viktig mann i forsvar. I sine yngre dager tok han 150 kilo i benkpress og 200 i knebøy, så du må'kke komme her og komme her!

- Det er ikke akkurat noen smågutter du møter. Når jeg ikke er så høy - 1,85 på en god dag - er det greit å ha litt muskler, sier idrettslæreren som så vidt har vært innom yrket. I Elverum er det proffhåndball som gjelder. Endre har ikke tid til å jobbe. Avhengig av kampprogrammet, men det kan ofte være trening to ganger om dagen. Fritiden brukes på fruen Mathilde og barna Vilje (7) og Mie (2).

- Hvordan er det som trønder å bivåne Kolstads fremgang?

- Jeg er ikke fornøyd med at de har overtatt rollen som vi hadde. For meg som trønder er det litt spesielt, for da jeg var 19 år spilte Kolstad i 2. divisjon i Husebyhallen foran få tilskuere. Nå har de fått masse penger og hall som tar 9000. Men det har tent en gnist her også. Vi kan ikke sitte og være fornøyd med tingenes tilstand. Elverum ønsker å ta tilbake tronen som det beste laget i Norge.

- Hvordan er sjansene for det?

- Vi står foran store utfordringer, men håndball drives med en rund ball - ikke budsjetter. I fjor var vi svært nære, men hadde ikke marginene med oss.  

- Kolstad kommer trolig til Håkons Hall uten Sander Sagosen?

- Det er kjedelig for Kolstad og kampen. Sander er en kjempegod spiller som har vært viktig for håndballproduktet i Norge. Håndballinteressen i Trondheim har skutt i været etter at han kom hjem.

- Har trønderen Endre noen glede av å se Kolstad i Champions League?

- Nei, det er ikke noe morsomt. Vi skulle gjerne vært det laget som spilte de kule kampene. De kulissene er noe både vi og tilskuerne savner, avslutter Endre Langaas.

Ja, da er det jo "bare" å gå seirende ut av sluttspillet.

Arne Hole er tidligere sportsjournalist i Aftenposten. Han har mange års erfaring med å skrive saker om håndball og er nå tilknyttet handball.no som skribent.