Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

2016 Arild Gulden foto thomas brekke sæteren nff 640 360.jpg
Foto: Thomas Brekke Sæteren / NFF

Arild Gulden 1941-2024: Den første stjernen

Vi minnes ballartisten og hedersmannen Arild Gulden, som gikk bort 9. oktober.

Arild Gulden var den første håndballspilleren i Norge som oppnådde stjernestatus. Allerede som 16-åring debuterte han på landslaget, og i 13 sesonger var han lagets viktigste spiller.

Arild Gulden døde 9. oktober, 82 år gammel. Ved hans bortgang er det tid for å stoppe opp og minnes prestasjonene på håndballbanen, så vel som på fotballbanen. I en aktiv oppvekst var han i tillegg innom både ishockey og bandy.

Det var Sportsklubben Arild som ble Guldens klubb og det var for Arild at han sikret seg sitt eneste norgesmesterskap. Han var bare 16 år og fire måneder da det første NM i innendørs-håndball ble arrangert i 1958. Unggutten var blant målscorerne da Nordstrand ble slått 20-9 i finalen.

Da han debuterte på landslaget senere samme år, fikk han raskt betegnelsen «norsk håndballs største talent». I årene som fulgte var det Arild Gulden som ble trukket fram i både forhåndsomtaler og referat fra landskampene. Norges Håndballforbund var ikke snauere at det hendte at annonsene før landskamper ble illustrert med et bilde av Gulden.

«SE HAM! Ball-artisten Arild Gulden» var budskapet det ble lokket med i en annonse foran en landskamp.

På tross av sin unge alder ble han umiddelbart fast på landslaget. Laget kunne ikke vise til de største triumfene, men VM i 1961 endte med en 7.plass, mye takket være Arild Guldens spill i den avgjørende kampen mot Frankrike. Han storspilte foran 14.000 tilskuere i Westfalenhalle i Dortmund.

«Arild Gulden var halve Norges lag. Han scoret fire mål og var den sentrale spilleren» sto det i Dagbladets omtale etter mesterskapets siste kamp. Etter VM ble Arild Gulden tatt ut på det som den gang ble kalt «verdenslaget».

Han behersket alle spillets finesser – så vel elegante og utspekulerte innspill og skudd med snert og kraft. Han har også fått æren av å finne opp kringleskuddet, hvor han kastet seg mot venstre for å skyte med høyrearmen forbi forsvareren. I dag er det ikke mange som forsøker noe lignende.

Sveits 1964.
Arild Gulden. Spiller håndball for Sveitsiske Grasshoppers.
Foto:Comet / Aktuell / Scanpix

Aktuell nr.18/1964: "Den norske idrettsstjernen i Sveits".
Foto: NTB

KRINGLESKUDDETS FAR: Arild Gulden i aksjon i 1964. Foto: Comet/Aktuell/NTB

Samtidig med at han utmerket seg på håndballbanen, leverte han gode prestasjoner på fotballbanen. Allerede i 1959 hadde han debutert på Lyns A-lag og ble stadig mer sentral på Oslo-lagets midtbane.

Sommeren 1963 debuterte han på A-landslaget i den «berømte» kampen mot Skottland hvor Norge vant 4-3. I løpet av to sesonger ble det ni landskamper i fotball.

Høsten 1963 viste den sveitsiske klubben Grasshoppers interesse for Arild Gulden. Klubben var i toppen både i håndball og i fotball og etter at den norske fotballsesongen var over, flyttet han til Sveits for å studere – og for å spille håndball og fotball.

Det førte i løpet av årene til mange turer mellom Zürich og Oslo. Noe som ikke bestandig var like enkelt. Allerede den første høsten oppsto det en dramatisk situasjon. NHFs styre mente at forbundet ikke hadde råd til å hente hjem Gulden til en dobbellandskamp mot Sverige.

Det førte til at UK-sjefen og landslagets lagleder truet med å trekke seg fra sine verv. De mente det var avgjørende at Gulden var med da kampene ble sett på som viktige i forberedelsene til det kommende verdensmesterskapet. Det endte med at de to garanterte personlig for at de skulle skaffe 1400 kroner, som flybilletten kostet. Det hører med til historien at Arild Gulden selv var innstilt på å kjøre bil fra Sveits til Oslo for å spare forbundet for utgiftene.

I årene som fulgte maktet han å kombinere fotballspill for Lyn og håndball for Grasshoppers. Arild Gulden ble i løpet av sine mange år i utlandet sveitsisk mester i håndball hele ni ganger. På norsk jord var han med på å vinne seriemesterskapet i fotball med Lyn i 1964, og to år senere opplevde han å tape cupfinalen på Ullevaal i Lyn-drakta.

Etter at han flyttet tilbake til Norge, var han fortsatt aktiv både innen håndball og fotball. Han spilte sin 52. og siste landskamp i 1971, men han fortsatte sin aktive karriere som håndballspiller for Herulf og Haslum hvor han også var spillende trener etter at han hadde passert 40 år.

I 1999 mottok Arild Gulden Håndballstatuetten.

Med et tilbakeblikk med beundring og stor takknemlighet minnes vi en ballartist og en hedersmann. Vi lyser fred over Arild Guldens minne.

På vegne av Norges Håndballforbund
Kåre Geir Lio
Håndballpresident