Annonse
2024 Posten Cup

Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Målvakt Haslum TH
Foto: Hege Bjanes

Lite forbilde har gjort Thea til stor målvakt

Spanias målvakt Silvia Navarro har fått oppmerksomhet for sin høyde. Men hun var stor nok for Thea Granlund.

- Jeg fikk beskjed om at jeg var for lav til å bli målvakt, men det hadde jeg lyst til å motbevise. Derfor har jeg studert andre lave målvakter for å se hva de gjør, forteller Haslum-keeper Thea Granlund.

Etter syv sesonger i 1. divisjon har 29-åringen endelig fått kjenne på nivået i REMA 1000-ligaen. Debuten for Haslum Topphåndball endte med hjemmetap 28-29 mot Fana, mens det i bortekampen mot Tertnes ble tap 26-31. I søndagens bortekamp mot Oppsal ble det nok et tap for Thea og laget, (29-26).

- Vi er tippet på sisteplass av de fleste, men jeg synes vi har hengt godt med i de to første kampene. Målet er å holde seg i eliten i år. Så får vi ta steg senere.

- Hva er det som mangler?

- Vi får gi oss selv litt tid til å venne oss til eliteserienivået. Det vi merker er at vi blir straffet enda hardere enn i 1. divisjon for feilene vi gjør. En annen forskjell er at vi fikk  betalt for å stå godt i forsvar i 1. divisjon, men nå opplever vi at motstanderne er bedre til å løpe hjem, oppsummerer Thea, som selv er kommet godt fra det, med 28 prosent på redningsstatistikken i den første kampen og 31 i den andre. Mot Tertnes ble det også en scoring for den 1,67 høye keeperen.

Det er ulike versjoner av hvor høy Silvia Navarro er, men Aftenposten pleier å ha solid bakgrunn for egne meninger og påstår at hun er 1,65.

- 1,67 er gjennomsnittet for jenter i Norge, men til å være målvakt er det lavt. Helt siden jeg var yngre har jeg sett på Navarro for å studere hva som gjør henne god. Jeg har lyst til å være et forbilde for yngre målvakter i Norge. Det går an å være god selv om du ikke er så høy, sier Thea, som er engasjert i håndballen som få andre.

Til daglig jobber hun på NTG, et par langpasninger fra Nadderud Arena. Der har hun ansvaret for den fysiske treningen til håndballspillerne. I tillegg er hun instruktør på Målvaktskolen, som i sin tid ble startet av Christian Thue Bjørndal på NIH. Kurs settes opp hvert halvår, og målvakter fra alle klubber kan melde seg på.

- Der driver vi fysisk og teknisk trening. I tillegg er jeg med litt i regionen på ulike kurs i landslagssammenheng, forteller den aktive Haslum-jenta. Og vi er ikke ferdig ennå. Hun har også tatt en master på NIH i fysisk form og skadeforekomst blant junior elite håndballspillere, etterfulgt av pedagogikk. Hun har også vært litt med på beachhåndball og har crossfit som hobby. Puh!

Målvakt Haslum TH
Thea Granlund vokter buret for nyopprykkede Haslum Topphåndballforening.
Foto: Hege Bjanes

- Men også Haslums stramme økonomi fører til litt ekstra aktivitet for dere?

- Vi hadde en tøff høst i fjor og måtte ha positiv egenkapital ved jul for ikke å rykke ned. Det klarte vi. Men om vi har fått orden nå? Det blir nok tøft fremover også. Sponsormarkedet har vært nokså tørt siden coronaen. Vi jobber dugnader og står på det vi kan.

Før Thea kom til Haslum var hun i Fjellhammer - etter å ha vært i Oppsal før det.

- Da har du vel litt eliteserieerfaring?

- Nei, Marie Tømmerbakke sto for Oppsal den gangen, og hun var så god at det ble lite spill på meg.

- Spesielt å møte Oppsal søndag?

- Nei, jeg har møtt dem et par ganger etter at jeg dro. Det er ingen igjen fra den gangen jeg var der. Men vi har en bøtekasse i Haslum. Der må du bidra hvis du taper mot en klubb du har spilt for tidligere, røper Thea som dermed må gi et tilskudd til lagskassen.

Arne Hole er tidligere sportsjournalist i Aftenposten. Han har mange års erfaring med å skrive saker om håndball og er nå tilknyttet handball.no som skribent.

Les mer om REMA 1000-ligaen