Annonse
2024 Posten Cup

Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

2024 Anette Sundfær.jpg
Foto: Idrettsbilder.no

Follos Anette stortrives på "feil" bakspillerplass

Er det en ulempe å måtte bruke en høyrehendt spiller på høyrebacken? Det skjønner ikke Sundfær Johnsen.

Follos damer måtte ut i tre kvalikkamper mot Volda forrige sesong for å berge plassen i REMA 1000-ligaen. Nu går alt så meget bedre, som Kåre Willoch sa.

På hele fjorårssesongen tok Follo 12 poeng. Etter fire kamper denne sesongen er det allerede blitt fire. Det ble seier i åpningskampen borte mot Fredrikstad, så tap hjemme mot Gjerpen, seier borte mot Byåsen og tap hjemme mot Sola.

- Vi er fornøyd med seriestarten, selv om vi burde tatt poeng mot Gjerpen, sier Anette som måtte stå over kampen mot Sola på grunn av en liten kjenning.

Kunne hennes deltagelse ha gjort kampen enda jevnere? I alle fall hadde 27-åringen scoret 20 mål på Follos tre første kamper. Og i fjor var hun lagets toppscorer med 100 mål - noe Anette "unnskylder" med at det var en del straffekast. Spillemålene kommer fra en høyrehendt spiller på høyre back.

- Det var en tilfeldighet at jeg havnet der, men i hele min seniorkarriere har jeg vært på høyre. Jeg kan spille venstre også, men er blitt mer trygg på høyre, sier Follo-jenta, som ikke helt skjønner at det skal være noen stor ulempe.

- Det er mye lettere å spille ut til kanten når du er høyrehendt, og så har jeg hørt at keeperne ikke er så glad i skudd fra høyrehendte høyrebacker, sier Anette, som får de beste skussmål fra trener Thomas Engen (34).

- Hun er en viktig spiller for oss - både på og utenfor banen. Anette er en morsom og livlig type, og hun er med i kapteinsteamet (sammen med Tilde Alræk og Aleksandra Mandic), forteller Engen, som er inne i sin første hele sesong som eliteserietrener. Den tidligere rekrutteringsansvarlige i Fredrikstad, og treneren i Levanger, kom inn da Follo i mars ble enige med Michael Rehnquist om å terminere trenerkontrakten.

13 spillere forsvant ut (deriblant den hardtskytende veteranen Jeanett Kristiansen) og 14 nye kom inn. Til tross for de store endringene har Engen og assistenttrener Ingvill Helland Anderson fått Follo til å fremstå som ganske samkjørte.

- Vi har hatt fokus på å bygge lag, og vi er blitt godt kjent både på og utenfor banen, fastslår Anette, som med sitt smittende humør er med på å skape det hun synes er viktig; en god garderobekultur.

- Og så blir det god stemning av å drive teambuilding gjennom å ligge i hengekøye i Engelsviken mens regnet plasker ned?

- Ha, ha - ja, det ble en heftig fredagskveld!

- Så måtte dere ringe på dører i Fredrikstad og spørre om å få se OL-kampen mellom Norge og Argentina på TV?

- Ja, vi hadde forskjellige oppgaver, og det var en av dem. Det er ikke så flaut når det er konkurranse, og alle klarte å få det til. Hyggelig å bli kjent med folk. Og så snakket vi spillerne om målene vi skulle sette oss.

- Og det er å gjøre en bedre sesong enn Follo har hatt noen gang før?

- Ja, nå skal ikke det så mye til. Eller, jo - det skal jo det - men Follo har ikke hatt noen gode plasseringer tidligere år. Vi har ikke lyst til å være et lag som rykker opp og ned hele tiden.

- I tillegg har dere lyst til å komme lengre i cupen enn noen gang før?

- Det hadde vært gøy å komme noen steg videre, og jeg mener vi har gode sjanser til å slå Romerike i neste runde (2. november), sier Anette, som var med på å sette Reistad og Kjelsås ut i de to første rundene.

Til daglig jobber Anette Sundfær Johnsen med HR og regnskap. Mye tyder på at Follos poengregnskap kommer til å se bedre ut etter denne sesongen enn den forrige.

Arne Hole er tidligere sportsjournalist i Aftenposten. Han har mange års erfaring med å skrive saker om håndball og er nå tilknyttet handball.no som skribent.