Annonse
2024 Posten Cup

Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Simon Aulen, trener for Kristiansand Topphåndball
Foto: Kristiansand Topphåndball

Håndballen ble redningen for Simon

Kristiansands assistenttrener Simon Aulén snakker om mer enn taktikk. Han har også en forhistorie å fortelle.

- Selv om utgangspunktet er dårlig, så har alle muligheten til å få noe ut av livet sitt. Man kan velge selv. Jeg er et bevis på det, sier 35-åringen som gjør at Kristiansand Topphåndball (KRS) nå har helsvensk ledelse. Victor Skillhammar er hovedtrener, Aulén assistent og Emil Berggren sportssjef.

Victor og Simon gikk i samme klasse på skolen, men oppveksten var tøffere for Simon. I et åpenhjertig intervju med Fædrelandsvennen tidligere i høst fortalte han om sin vanskelige bakgrunn. Foreldrenes liv var preget av kriminalitet og rus, og veien til skråplanet var kort også for Simon.

Som 12-åring ble han et offer for kriminelle som brukte ham som kurer for narkotika. Han prøvde selv også, men fortsatte ikke. Belønningen for narkoleveransene brukte han til å kjøpe mat. Det var ikke alltid det sto noe på bordet hjemme. Også biltyverier ble en del av hverdagen. Så kom redningen. Håndballen.

- Jeg har holdt mange foredrag. Der påpeker jeg at det er viktig ikke å gi opp. Har man det tøft hjemme, kan man få hjelp enten i skolen eller i idretten. For meg ble håndballen redningen. Mine idrettsledere var utrolig viktige. Jeg fikk rammer, regler og struktur. Det å være leder for de unge - ikke bare håndballtrener - er utrolig viktig. Å være til stede for spillerne, det har jeg tatt inn i mitt lederskap, forteller Simon, som i den forbindelse skryter av vår egen landslagstrener på herresiden, Jonas Wille.

- Jeg spilte under Wille i Halden fra 2014 til 2017. Jonas er flink til å se alle og få deg til å forstå at selv om du ikke spiller 60 minutter, så er du en del av laget.

Selv ble Simon en del av laget i mange svenske toppklubber, selv om starten var litt tøff der også - om enn av den litt mer humoristiske sorten.

- Jeg hadde et "jævla" temperament, og det ble mange røde kort - også i min debut i eliteserien. Ystad hadde bortekamp, og vi kjørte 16 timer i buss. Etter to minutter fikk jeg rødt kort.

Men etter hvert fikk den fintesterke kantspilleren med det store skuddrepertoaret plass som publikumsyndling.

- Jeg vet ikke hvor jeg hadde vært uten håndballen, sier Simon. Men nå er han i alle fall i Kristiansand - gjenforent med sin gamle skolekamerat og lagkamerat på mange lag, Victor Skillhammar.

For et snaut halvår siden måtte KRS - etter en sesong med mange skader - spille kvalifisering mot Melhus for å berge plassen i eliteserien. Nå er optimismen større - og den ble ikke svekket av seire over Bækkelaget (b) og Fjellhammer (h) i de to første seriekampene. At det ble tap mot Drammen onsdag kveld, var som KRS realistisk hadde regnet med.

- Denne sesongen har vi som mål å nå sluttspillet. Så får vi bygge stein på stein, år for år. Jeg og Victor gikk på skole sammen og har spilt i fire klubber sammen. Vi tenker ganske likt, ser signalene hos hverandre og er ærlige med hverandre. Det kjennes "jättebra", fastslår svensken, som i tillegg til å være assistent i KRS også er hovedtrener i farmerklubben AK28.

- Målet er å få opp så mange lokale spillere som mulig. Vi har også en gjeng fra AK28 som er med KRS og trener. Vi kjører en tydelig linje, så overgangen skal bli enkel.

Og skulle noen få trøbbel enten på banen eller utenfor, har Simon Aulén de rette perspektivene til å hjelpe.

Arne Hole er tidligere sportsjournalist i Aftenposten. Han har mange års erfaring med å skrive saker om håndball og er nå tilknyttet handball.no som skribent.