Landslagssjefens eventyrlige reise
På Thorir Hergeirssons 15 år som landslagssjef har Håndballjentene vunnet 11 mesterskap.
Dette intervjuet ble først publisert 9. september, samme dag som Thorir Hergeirsson kunngjorde sin avgang. Artikkelen er oppdatert 16. desember 2024 med korrekt antall gull.
Det første gullet med Thorir Hergeirsson (60) som Håndballjentenes landslagssjef kom i EM i 2010. Det ble fulgt opp med VM-tittel i 2011 og triumf i OL-finalen i London i 2012.
Siden har det blitt ytterligere fem gull i EM, to i VM og ett i OL – det siste i Paris i sommer.
Etter hjemkomsten fra Frankrike fikk Thorir Hergeirsson tid og ro til å koble av, la alle inntrykk synke inn. Da kom også konklusjonen:
Når den nåværende kontrakten løper ut 31. desember 2024, er epoken med Thorir Hergeirsson som Norges landslagssjef, over.
- Jeg har jobbet i og rundt landslagene på jentesida siden 1994. I sommer var det 30-årsjubileum. Det har vært en reise i ulike roller, fra trener på yngre landslag, analyse på senior, via rollen i Marit Breiviks trenerteam, før jeg fikk hovedansvaret i 2009. Det har jeg nå altså hatt i 15 år. Jeg har stor respekt for rollen og oppgavene som hører med den. Nå ser jeg ikke meg selv stå i et OL i 2028, sier Hergeirsson.
- Grunnen til at jeg har skjøvet på avgjørelsen, skyldes at jeg ikke var klar for å si stopp i januar, da vi begynte å snakke om dette. I vår var vi så nær oppkjøring til OL, at det bare ville være forstyrrende, så vi la det på is. Jeg ønsket å ta det etter OL, og kjenne hvordan jeg følte det da, forklarer han videre.
- De to ukene etter OL gjorde det ganske klart for meg at det er riktig for meg å stoppe nå. Jeg har kanskje 10-12 år igjen av yrkeslivet, og har lyst til å gjøre noe annet. Jeg har vært i håndballen på elitenivå siden begynnelsen av 1990-tallet, og det er en tid for alt. Det er riktig å avslutte etter EM i desember. Samtidig vil da en ny trener og et nytt team få en fireårsperiode, og det synes jeg er fair. Det har Norges Håndballforbund (NHF) alltid vært opptatt av, og det støtter jeg veldig.
- Eventyrlig reise
Avgjørelsen falt etter noen uker med betenkningstid.
- De aller første dagene rett etter et OL er ikke tidspunkt for store avgjørelser. Da er det mange følelser. De må få synke inn. Hjernen må få bearbeide inntrykk og tidligere refleksjoner. Jeg hadde et par uker ferie etter OL. Da jeg var ferdig med den, fremsto det klart for meg at det var riktig å stoppe. Samtidig vil jeg si: Jeg har bare gode ting å si om NHF. Det har vært en veldig god arbeidsgiver å ha, og er det fortsatt. Jeg er stolt av å representere norsk håndball. Det er en ære.
Thorir Hergeirsson skal lede laget i Posten Cup i Larvik i oktober, og igjen gjennom EM-perioden i desember.
- Hvordan vil du oppsummere det du har vært med på rundt Håndballjentene?
- En eventyrlig reise, svarer 60-åringen.
- Det har vært mange oppturer, og selvfølgelig noen nedturer. De har vært lærerike. Kanskje har nedturene flyttet både meg og andre rundt og laget, inkludert spillerne, et hakk eller to i riktig retning. Det er alltid smertefullt å rive lista, men i laget har vi en sterk kultur for å reise oss, gå videre, lære og prøve på nytt, sier Hergeirsson.
- Min største motivasjon har ligget i prosessene. Fra målene er satt, hvor vi må definere konsekvenser og arbeidsoppgaver, og videre være med og drive, dytte på og dra prosesser videre. Dette fører til utvikling for å nå mye mål. Det har vært gøy å måle seg mot de beste og konkurrere, som vi har gjort minst én gang i året. Det er selvsagt en sentral del av denne jobben, men arbeidet med de prosessene jeg nevner, har vært drivkraften for meg. Det er jo ikke hver dag det er kamp når du er landslagssjef.
Må stå i stormen
- Hva er du ekstra stolt av?
- Det ble bygget en kultur rundt dette laget på slutten av 80-tallet og begynnelsen av 1990-tallet. Vi har videreført og utviklet den, med nye spillere, og stadige fornyelser. Den kontinuiteten der, det kulturarbeidet som har vært gjort, har skapt et fundament for prestasjon og utvikling. Det har vært en utviklingskultur, og jeg er stolt av å ha vært med på den, og fornye den hele veien.
- Hva kjennetegner den kulturen?
- Det er at laget har et sett verdier, som vi jobber veldig grundig med, for å ha grunnmuren på bygget. Den grunnmuren skal tåle jordskjelv og storm. For slikt kommer med jevne mellomrom, både i medgang og motgang. Du skal kunne stå av stormen når det blåser. Det gjør det ofte i toppidrett, påpeker Hergeirsson.
- Gjennom helhetlig spillerutvikling har vi fått utviklet mange selvstendige utøvere, som både er gode til å lede seg selv, og andre. Det handler om å være god til å sette mål, og ta konsekvensene av de høye målene. Man må forplikte seg til de oppgavene man må gjøre, både individuelt og felles, for å nå målene. Skal en gjenskape gode resultater, må alle hele tiden være i utvikling. Å klare dette har vært en styrke hos Håndballjentene, og folkene rundt. Vi jakter de små prosentene hele tida.
Ingen ny trenerjobb
På spørsmål om hva landslagssjefen vil savne når han om noen måneder trer av, svarer han:
- Det er sikkert mange ting. Jeg vil nok savne atmosfæren og spenningsforholdene som er i toppidretten. Det å sette høye mål, og risikere å rive lista, er noe spesielt. For du er ikke alene. Det er mange andre gode som utfordrer deg. De prosessene hvor vi skal lete etter nye løsninger, og jeg får et ansvar for å jobbe og motivere frem utvikling, vil jeg også savne.
- Hva er det viktigste du har lært av jentene?
- Det er mye. Jeg har hatt spillere som tør å gi tilbakemeldinger til meg som leder, trener og coach om hvordan våre prinsipper virker på dem. Det ligger også en viktig lærdom i at man må spørre, i stedet for å anta eller tolke. Jeg har lært at på seg selv kjenner man ikke andre. Det å være tydelig i kommunikasjonen er opplagt også viktig: Sjekke at budskapet er forstått, og at man har samme forståelse. I tillegg har dedikasjonen mange av dem har, vært til inspirasjon. Det har vært svært lærerikt.
Det finnes knapt mer meritterte trenere i håndballen enn Thorir Hergeirsson. Med hans kunnskaper og lagbyggingsevner vil det ikke være noe sjokk om 60-åringen kobles til ledige jobber når han henger fra seg Hummel-jakka for siste gang.
- Hva gjør du etter at du har takket av som landslagssjef?
- Foreløpig har jeg ikke tenkt så mye på hva jeg gjør i 2025. Tiden får vise hva som skjer.
- Ekstremt viktig
- Hva står øverst i fet skrift i overføringsdokumentet du etterlater til din arvtager?
- Teamarbeid og involvering. Først teamarbeid: Hva det medfører i spillergruppen og rundt laget. Involvering, det handler om å involvere de som er med, at det blir deres, og ikke bare treneren sitt. Det er ekstremt viktig, og en av suksessfaktorene fra tidlig 1990-tall og fremover. Det var noe vi tok med oss og forsterket og videreutviklet i min periode.
Landslagssjefen nikker til antydningen om at det han her sier, minner om de ord han selv hadde med seg på veien da han overtok for Marit Breivik som 45-åring i 2009.
Nå er han 15 år eldre – og på enkelte områder en annen trener og person. På mange andre er han den samme.
- Jeg er naturlig nok mange erfaringer rikere. Jeg har opplevd mye, og stått i mange situasjoner som har gjort meg klokere. Jeg har gjort feil, og forsøkt å lære av dem. Jeg har også ønsket å ta med meg erfaringer videre der vi har lyktes. På de 15 årene håper jeg at jeg har fått mer erfaring og blitt klokere, og at det også har vært synlig i lederskapet, sier han.
- Som person er jeg i stor grad den samme, tror jeg, men der må kanskje andre svare. For eksempel de som har vært utsatt for mitt lederskap de siste 15 årene. Jeg tror jeg har mer ro i meg i hektiske situasjoner enn jeg kanskje hadde i starten. Det er vel naturlig gjennom økt erfaring, men jeg håper og tror at engasjementet har vært like stort hele veien.
Roser partnerne
Mot slutten av intervjuet ønsker Thorir Hergeirsson å takke Norges Håndballforbund for rammene han har fått jobbe innenfor.
- NHFs ro, langsiktighet og fokus på kontinuitet synes jeg har vært veldig viktig. I toppidretten er det slik at hvis resultatene uteblir, så vil «alle» rundt at det skal skje noe. Men de gangene vi har snublet, så har det vært god støtte og ro fra ledelsen. Da mener jeg også i de årene jeg var i teamet til Marit. Det står det veldig respekt av, sier han.
- Her er også samarbeidspartnerne viktige. Jeg vil trekke fram spesielt Gjensidige, Håndballjentenes hovedsponsor. De har alltid stått ved oss, også når det ikke har gått veien, sammen med blant andre NHFs langsiktige forbundssponsor Posten Bring. Slike partnere passer perfekt til den jobben vi har gjort, sier Hergeirsson.
- Takk også til kollegene mine i trenerteamet og til ressurspersonene rundt laget. De har vært med på å holde meg oppe i alle disse årene, fortsetter islendingen.
- Til slutt har jeg lyst til å si noe om den jobben som gjøres der breddehåndballen er, i hallene rundt omkring. Den legger et viktig grunnlag for landslagene. Norsk håndball har gjort en fenomenal jobb siden jeg ble med på starten av 1990-tallet, med å få fram gode utøvere fra alle kroker og kriker av landet. Eliteklubbene har også vært dyktige på fostre fram nye typer, sier den avgående landslagssjefen.
- Jeg håper det fortsetter, slik at norsk håndball får frem flere gode spillere i årene som kommer.
FAKTA
Thorir Hergeirsson
Født: 27. april 1964 på Selfoss, Island
Bosted: Klepp
Trener for klubb: Elverum herrer (1989–94), Gjerpen kvinner (1995–97), Nærbø herrer (1999–2001).
Trener for landslag: Trener for yngre landslag (1994–2001), medlem av Håndballjentenes trenerteam under Marit Breivik (2001–2009), landslagssjef for Håndballjentene (2009-2024).
Medaljer som landslagssjef:
OL: To gull (2012 og 2024), pluss to bronse
VM: Tre gull (2011, 2015, 2021), pluss to sølv og en bronse
EM: Seks gull (2010, 2014, 2016, 2020, 2022, 2024), pluss en sølv