Annonse:
2024 Opel
Annonse:
2024 Opel

Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Jørum og Kleven.jpg
Lars Jørum og Håvard Kleven i aksjon under OL i Paris.

Norsk delegat og dommerpar i aksjon i OL

Delegat Øyvind Togstad og dommerparet Lars Jørum og Håvard Kleven fikk ærefulle oppdrag under OL.

Det var ikke bare håndballandslagene som representerte norsk håndball under lekene i Paris. Vi hadde også delegat Øyvind Togstad og dommerparet Lars Jørum og Håvard Kleven i aksjon i håndballarenaene i Paris og Lille.

Stort å være i OL

- Å bli nominert til OL er en stor ære. En ting er at du som person blir det, men på samme måte som blant annet utøverne og dommerne så representerer du landet ditt Norge, forteller Togstad.

Delegaten har mye erfaring fra store mesterskap både som dommer og delegat under VM, EM og Final 4, i tillegg til at han for 20 år siden dømte OL i Athen i 2004. Han legger ikke skjul på at det er gjevt å få jobbe i OL.

- OL er selvsagt noe helt eget – drømmer realiseres, drømmer knuses. Derfor er det ekstra viktig å gjennomføre delegatjobben på en korrekt måte. Klart det er et visst press for å unngå og gjøre feil. Men hvis du tenker for mye på slikt, så vil feilene komme.

Også Jørum og Kleven er enige i at det er ekstra spesielt å få være med og dømme i et OL:

- Vi var debutanter, og vi var spente på forhånd på hvordan vi kom til å takle presse og rammene. OL er jo det ypperste av det ypperste, også for håndballens del, sier de.

- Heldigvis traff vi godt med forberedelsene inn mot mesterskapet, vi dømte blant annet Norge-Danmark på Gjøvik uken før OL. Når vi stod på banen i første OL-kamp hadde vi virkelig godfølelsen. Vi treffer godt, og gjør en god prestasjon, som da løfter troen på at vi hører hjemme på denne arenaen.

Viktig å nyte OL-opplevelsen

For Togstad ble det ikke mye tid til å oppleve mye annet rundt OL, men Jørum og Kleven benyttet muligheten til å nyte lekene mellom slagene:

- Vi ble enige om at vi samtidig skulle tillate oss selv å prioritere egentid gjennom å virkelig oppleve resten av OL. Vi så blant annet to av kampene til Casper Ruud, vi så Beach-volleyball gutta herje, fikk med oss fekting i Grand Palais, og en dag ute på golfbanen og så Viktor og Kristoffer representere Norge.

Å finne en balanse mellom å prioritere kampforberedelser og legge til rette for optimal kampgjennomforing, og det å nyte OL, traff de godt på.

- Vi tror at det å tillate seg å slappe helt av, bidro til at vi klarte å fokusere fult og helt når det var kamp-dager. Ved å gå litt ut av "håndball-boblen" fikk vi energi og overskudd til å skjerpe oss når det gjaldt.

Delegat i EM 2022 i Ungarn og Slovakia
Delegat Øyvind Togstad sitter igjen med gode opplevelser etter lekene.
Foto: Tamas Kovacs

Gode erfaringer og positive tilbakemeldinger

Togstad hadde oppdrag alle kampdagene under lekene, og fikk æren av å være delegat under finalen mellom Tyskland og Danmark.

- Det er selvsagt helt fantastisk – rett og slett en gigantisk tillitserklæring fra IHF, med et voldsomt ansvar lagt på skuldrene til en orkdaling og trønder. Det tyder på at IHF stoler på at jeg utfører jobben på en slik måte at også spillere og trenere føler seg godt ivaretatt og blir behandlet rettferdig og upartisk, forteller Togstad.

Han oppsummerer perioden på denne måten:

- 3 uker av ferien brukt på OL, fantastiske kamper, stor opplevelse, et voldsomt trykk rundt kampene – som endte opp med nominasjon til OL-finale.

Dommerduoen sitter igjen med gode opplevelser etter mesterskapet. Også de fikk kjenne på tillit, og har fått gode tilbakemeldinger både under og etter lekene.

- OL ble vel nærmest en eneste stor opptur for oss. Vi er selv mer enn godt fornøyde med egne prestasjoner og fikk meget positive tilbakemeldinger på de kampene vi dømte. Som høydepunkt for oss står selvsagt at vi fikk dømme gruppefinalen i gruppe A på herresiden, Tyskland-Slovenia, at vi fikk dømme Frankrike på hjemmebane i damenes kvartfinale, og selvsagt at vi fikk æren av å dømme bronsefinalen for damene, Danmark-Sverige, på OLs siste dag, sier de.

Spesielt bronsefinalen mellom Danmark og Sverige står igjen som en spesiell opplevelse for det norske dommerparet:

- Bronsefinalen lørdag var vanvittig kult, hvor vi går inn i kampforberedelsene med visshet om at kun ett av lagene skal få en olympisk medalje. Det er en ekstra påkjenning, og noe vi brukte i forberedelsene for å virkelig stille skjerpet på banen. Det vekket en ærefrykt, minnet oss på viktigheten av kampens utfall, men så var vi enige om at når vi blåser kampen i gang, skal vi håndtere det som en hvilken som helst annen kamp, noe vi klarte, forteller de.

- Vi setter denne kampen på "mer enn godkjent" for vår del, og satser på at dette var den første av flere morsomme, viktige og avgjørende kamper i slutten av mesterskap. Én milepæl og høythengende målsetning er oppnådd, og vi skal selvsagt evaluere mesterskapet i etterkant, men må vel innrømme at lysten til å legge nye hårete målsetninger definitivt er til stede, avslutter Jørum og Kleven.

2022 Jørum Kleven.jpg
Dommerduoen kan være godt fornøyd med egen innsats under OL i Paris.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB