Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Klassikeren Norge – Danmark i semifinalen

Så ble det Skandinavia og Frankrike i semifinalene for kvinner, nesten som «vanlig».

Da er kvartfinalene ferdigspilt og OL nærmer seg høydepunktet – finalene. Ikke helt overraskende er det de tre lagene fra Norges gruppe og vertsnasjon Frankrike som gjenstår, lag som har spilt en rekke finaler de siste årene.

I kvartfinalene Danmark hadde en treg start mot Nederland, men våknet utover formiddagen og sikret seg firemålsseier. Frankrike beseiret nabo Tyskland med tre mål i sin kvartfinale. Svenskene hadde alt på stell mot Ungarn som aldri ga seg, og kampen gikk til ekstraomganger. Da hadde de svenske jentene et ekstra gir å sette inn. Og Norges kvartfinale mot Brasil ble et langt gjesp med visstnok tidenes største seier i et OL.

Og vi står med fire erfarne finalelag. Frankrike og Norge møttes i VM-finalen i desember der Frankrike vant, i bronsefinalen sto Danmark og Sverige. Norge og Danmark var finalister i EM 2022, Norge og Frankrike i VM-finalen 2021 – her ble Danmark nummer tre, Norge og Danmark i finalen i EM 2022, Frankrike vant OL i 2021 – Norge nummer tre med seier over Sverige i bronsefinalen. Vi må helt tilbake til VM 2019 for at ingen av de fire lagene skal ta medalje.

Norge mot Danmark er den mest spilte kampen for Håndballjentene. Hele 170 ganger har de to lagene møttes. Norge har vunnet 86 kamper, 14 har endt uavgjort, mens danskene har 70 seire. Den første kampen ble spilt 6. september i 1947 – for over 70 år siden.

Norge og Danmark møtes ofte og har spilt 13 kamper på 2020-tallet. De fleste av disse kampene har vært svært jevne, selv om Norge har vunnet flest og vant også i åpningskampen i OL. Danskene regnes som et av favorittlagene i OL og har tre OL-gull fra 1996, 2000 og 2004.

Semfinalene spilles torsdag 8. august

Kl. 16.30 Sverige – Frankrike

Kl. 21.30 Norge – Danmark

Kampene ser du på MAX og hører på NRK radio.