Annonse:
2024 Opel
Annonse:
2024 Opel

Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

20240807 U-gutta EM før NOR-UKR 2.jpg
Foto: Mario Matkovic

- U-gutta viste NHFs strategi i praksis

Det var helt bevisst at Norge verken byttet spillere forsvar/angrep, eller spilte 7 mot 6 i Montenegro.

Det forklarer talentsjef for de yngre landslagene på guttesiden, Claus Dalgaard-Hansen, i kjølvannet av U18-EM i Montenegro.

- Naturligvis vil det være noen som undrer seg, og naturligvis vil noen være uenig. Vi har ingen fasit på spillerutvikling, men vi har noen klare tanker om hvordan vi kan utvikle flest spillere best mulig. Målet på sikt er å øke bredden av toppspillere i norsk herrehåndball, sier Dalgaard-Hansen.

Han ble selv headhuntet til stillingen av landslagssjef Jonas Wille. Oppgaven hans er klar – å implementere noen av de samme strategiske punktene som har vært med på å skape den store bredden i dansk guttehåndball de siste 20 årene.

- Vi ønsker å utvikle toveisspillere. Håndball er blitt hurtigere og hurtigere. Ikke minst etter at regelen om hurtig avkast ble innført har man sett at det er blitt vanskeligere å skifte spillere mellom forsvar og angrep, sier talentsjefen.

Det hadde vært mulig for U-guttas trenerduo Kristoffer Froestad og Rasmus Hauge å løfte lagets prestasjoner i Montenegro, hvis de gjorde utskiftninger mellom forsvar og angrep, tror Dalgaard-Hansen.

- Men det hadde i så fall gått utover spillernes langsiktige utvikling. Det er ganske enkelt en kortere vei til å få en internasjonal karriere, som igjen vil styrke seniorlandslagets utvikling, hvis man lærer seg å dekke opp bakover.  Det er vanskelig for flere av gutta, men det ER krevende å nå toppen. Det å stå i vanskelige prosesser kan også være med på å skape mental robusthet hos spillerne. Det er i så fall en viktig bonusgevinst for den enkelte.

Målet er å utvikle spillernes individuelle ferdigheter i 6 mot 6-spill.

- I 6 mot 6-spillet må bakspillerne lære å angripe rom, vinne dueller, krysse og spille i høyt balltempo. Linjespillerne må lære å rykke kort og langt, og de må sette sperrer i alle soner. Kantspillerne må i 6 mot 6-spillet lære å gjøre innløp både med og uten ball, sier Dalgaard-Hansen.

- U-gutta, og alle andre, vil tidsnok kunne lære seg spill 7 mot 6. Da denne muligheten ble lansert til OL i Rio i 2016, var spillere som Dean Bombac og Mikkel Hansen 27 og 28 år gamle. De lærte seg det. Har du basisferdighetene på plass, lærer du deg raskt å spille 7 mot 6.

- Det er dessuten viktig å poengtere at det er helt bevisst at det rulleres mye, både i startoppstillingen og underveis i kampene. Vi tar ikke ut 17-18 år gamle spillere til Sverige og Montenegro i tre uker for å la dem sitte på benken. De ble tatt med fordi vi tror på dem, og fordi de skal lære noe. Det gjør man kun dersom man får erfaringer på banen. Man lærer ikke hvilken fysikk som kreves i internasjonal håndball hvis man ikke føler det på sin egen kropp. Man lærer ikke å spille mot Spania ved å sitte på benken. Så enkelt er det, fastslår talentsjefen, og fortsetter:

- Vi spiller altså for å vinne hver eneste kamp i mesterskap, men vi gjør det ikke på en måte hvor vi risikerer at det går utover spillernes langsiktige utviklingsmuligheter. Når vi har som mål at yngre landslag skal kvalifisere seg for mesterskap, er det først og fremst for at de skal skaffe seg erfaring. Spillerne skal være i sentrum. Det er de det hele dreier seg om. Selv om det ble et EM med flere nederlag enn seire, så er årgangen i topp 8, og allerede kvalifisert for U19-VM og U20-EM, konkluderer Dalgaard-Hansen.

Mer om LM06 (U-gutta)