Annonse
2024 Ny landslagsdrakt

Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Frank Abrahamsen.png

Mental trening i øvelsesbanken

Frank Abrahamsen har utviklet et sett mentale øvelser i øvelsesbanken til bruk for spillere og trenere.

Denne saken er eldre enn ett år, og kan inneholde utdatert informasjon.

Frank Abrahamsen jobber med trenerrollen og idrettspsykologi ved Norges idrettshøgskole, og har tidligere arbeidet i 10 år på Olympiatoppen med over 50 landslag.

Abrahamsen har utarbeidet en samling av øvelser som håndballspillere kan dra nytte av innenfor det mentale som er tilgjengelige i øvelsesbanken til NHF. Øvelsene er lette å ta i bruk og gir en god effekt, og innebærer blant annet visualisering, det å bygge lag og fokusflytting.

Målgruppen kan typisk være spillere i tenårene og deres trenere, hvor det ofte kan være forskjell i spilletid, antall treningstimer og personlige ambisjoner. Ofte i slike tilfeller vil det også være ulike motiver og ønsker i et lag. Da kan eksempelvis øvelsen «lagbygging» brukes i forkant av sesongen, for å hjelpe med å etablere felles spilleregler og definere hvordan laget skal samarbeide.

- Andre tiltak man kan gjøre er enkle visualiseringsøvelser. Spillere kan selv praktisere disse eller la treneren veilede dem. Det viktigste er at trenere tør å ta i bruk slike metoder og gradvis utvikle dem videre, fastslår Abrahamsen.

Et eksempel på hva man kan gjøre som spiller er å visualisere i økten. For eksempel kan en kantspiller som tidligere har bommet på et skudd, visualisere hvordan de skal score neste gang. I det tilfelle kan det være at man hoppet inn med for lav arm. Da kan man justere bildet ved å se for seg at de hopper med en høyere arm neste gang, samtidig som de holder ballen.

Det er små, enkle trinn som kan gjøres for å inkludere mental trening i treningsrutinene, og over tid vil det bli en vane. Visualisering, spesielt, er noe Frank trekker fram som et godt sted å starte.

- Mitt viktigste tips i forhold til mental trening er å praktisere det regelmessig. Noen utøvere prøver mental trening én gang og gir opp, litt som å trene én gang på styrkerommet. Det er en prosess hvor man bygger stein for stein. Det er også viktig å ikke starte for komplisert.

- For utøvere som ønsker å begynne med en mental teknikk, er visualisering en av de viktigste metodene. Som trener som ønsker å starte med mental trening for sine utøvere, kan man hjelpe utøverne med å sette egne mål og bli mer investert i egen utvikling. Det er viktig at utøverne forstår hvorfor de utfører de oppgavene de gjør, avslutter Abrahamsen.

I øvelsesbanken finner du mange øvelser innenfor dette feltet. Utøvere kan selv gå inn og finne øvelser, men det er også en fin mulighet for håndballtrenere på alle alderstrinn og nivåer å sette i gang med mentale og sosiale øvelser for sine spillere.

Er du interessert i å lære mer om mental trening? Da finner du mange gode øvelser i øvelsesbanken her!