- Vi tar dette på største alvor
Dommeransvarlig Espen Modahl ber alle dommere som utsettes for hets, om å rapportere hendelsen.
Hets og tilrop mot dommere er dessverre ikke noe nytt fenomen i verken håndballhaller eller i øvrige idretter. Den siste tiden er temaet kommet på agendaen igjen, etter reportasjer publisert hos TV 2, samt sterke vitneprov i sosiale medier.
- Vi tar dette på største alvor. Det som er kommet frem er direkte forkastelig. At elitedommere nå tar bladet fra munnen og forteller om sine opplevelser, og dermed setter søkelyset på utfordringene, ser vi i Norges Håndballforbund på som veldig positivt, sier dommeransvarlig i Norges Håndballforbund (NHF), Espen Modahl.
- Vi har denne uken minnet våre dommere og delegater på at dersom de opplever hets, skal dette rapporteres, slik at vi kan følge opp med de ansvarlige klubber. Det har også gått ut beskjed til alle regioner, om å ta tak i dette for sine regionale dommere. Alt av uønsket atferd, hets og trakassering må rapporteres inn, slik at det kan følges opp. Ulike saker kan få ulik oppfølging, sier Modahl videre.
Artikkelen fortsetter under bildet.
- I Håndball-Norge er vi helt avhengige av dommere for at spillerne skal få spille håndball innenfor de rammer og regler som foreligger. Men da må også dommere på alle nivåer få den respekten de fortjener. Inntrykket er at det dessverre har vært en negativ utvikling på denne fronten etter pandemien. Vi er derfor glade for at flere toppspillere er så tydelige på at de fordømmer den uønskede oppførselen, fastslår dommersjefen.
Parallelt fortsetter arbeidet i dommerkollegiet med å heve kvaliteten på dommerne, gjennom bruk av dommerutviklere, fagtreff og utsendelse av retningslinjer.
- All utdanning er forsterket, og vi driver nå et videreutviklingsløp med instruktører og dommerutviklere, forteller Espen Modahl.
NHF nedsatte i år en gruppe som jobber med et tiltak kalt #Verdiløftet. Gruppeleder Marte Smistad forteller at Fair Play-arbeid og ivaretakelse av dommeren er helt sentrale punkter i arbeidet som nå legges ned.
- Blant annet jobber vi med å lage en ny instruks til Fair Play-vert i breddehåndballen, som vil ha som utgangspunkt å legge til rette for et godt samarbeid mellom alle aktører før, under og etter kamp. Verten vil ha ekstra oppmerksomhet rettet mot dommeren. Vi har også et håp om å få implementert liknende ordning i topphåndballen, forteller Smistad.
Artikkelen fortsetter under bildet.
- Den gjennomgående tanken med #Verdiløftet er å ansvarliggjøre alle aktørene i norsk håndball. Vi er glade for å ha med oss Norsk Tipping som prosjektpartner for #Verdiløftet de neste fire årene. Sammen vil vi understreke at alle har et ansvar for å skape rammer og opplevelser som er basert på NHFs fire verdier – Begeistring, Innsatsvilje, Respekt og Fair Play, sier Smistad.
- Dette gjelder helt fra barnehåndballen til seniorhåndballen, det gjelder bredde og topp, og det gjelder både spillere, trenere, dommere og publikum – før, under og etter kamp. Både i det virkelige liv i hallen, og i sosiale medier i etterkant. Derfor skal kampanjen gå bredt ut. Vi skal vise tydelig hvordan vi ønsker å ha det, sier Marte Smistad.