Annonse
Samarbeidet med Gjensidige

Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

2023 Claus Dalgaard Hansen 640 x 360.jpg

- De defensive kvalitetene må verdsettes

Kommende sesong vil pasningsteknikk og defensivt arbeid stå øverst på tavla for talentene på guttesiden.

Denne saken er eldre enn ett år, og kan inneholde utdatert informasjon.

En ny sesong med spillerutvikling settes nå i gang for de yngre landslagsmiljøene på guttesiden – i samtlige av Norges Håndballforbunds seks regioner.

Temaene for årets samlinger er de samme uansett om det er årgang 2008, 2007, 2006 eller 2005. De eldste årgangene vil ha en samling før jul og  én samling etter jul, med landslagstrenere på plass hver gang, forteller talentsjef på guttesiden, Claus Dalgaard-Hansen.

- Årgangene 2006 og 2007 vil også se landslagstrenerne to ganger i løpet av året, mens 2008-årgangen vil se landslagstrenere hver gang – altså fire ganger totalt. Når 2008-spillerne følges tettere, så er det fordi at man har vedtatt å utsette de nasjonale samlingene ett år. Nå får man muligheten til å se flere oftere innen landslagsarbeidet innledes høsten 2024, sier Dalgaard-Hansen.

Rent håndballfaglig er planen klar: 

- Det er noen grunnleggende elementer av spillernes individuelle ferdighetsutvikling vi gjerne vil fokusere på. Elementer der vi både nasjonalt og internasjonalt kan se at vi har litt å jobbe med for å gjøre spillerne klare til den seniorverdenen som venter dem, sier han videre.

Et gjennomgående tema vil være pasningsteknikk, med kast og mottak.

- Her sliter mange spillere med de helt grunnleggende ferdighetene. Vi er nødt til å gå i dybden på dette feltet, hvis vi skal kunne klare å spille angrepsspill under sterkt fysisk press uten å begå for mange tekniske feil, utdyper Dalgaard-Hansen.

Det neste temaet er de defensive aspektene av duellspillet.

- Guttene i denne alderen er generelt dyktigere offensivt enn defensivt. Det er ikke noe nytt, og det er heller ingen skade skjedd, men i denne alderen må støtet settes inn. Hurtig avkast har satt ytterligere fart på spillet, og slik det ser ut nå kommer toveisspillerne til å stå enda høyere i kurs i årene som kommer. Det er vår plikt å forberede spillerne på fremtiden. Derfor vil forsvarsspillet fylle mye av tiden i RLM (regionalt landslagsmiljø)-samlingene, sier han videre.

Dette gjelder også for de to siste temaene - krysspill og linjespill. For selv om det lukter av angrepstrening, så vil nok spillerne oppleve det annerledes.

- Vi kommer til å ha like så stort fokus på hvordan man dekker opp for linjespilleren og krysspillet, som hvordan man jobber med disse elementene offensivt. Vi har alltid flere trenere til stede, og har derfor muligheten til å korrigere på begge deler samtidig. Det skal vi utnytte, poengterer talentsjefen.

- I vår idrett kan man alltid se hvem som har scoret målene, men vi skal huske å anerkjenne forsvarsspillet også.  Vi skal løfte de som er i stand til å fylle store rom på kantene, som kan komme seg rundt linjespillerne og som kan forutse mostanderens neste trekk. Forsvarsspill krever like stor spilleforståelse som angrepsspillet gjør. Det man anerkjenner får man mer av, og jeg er sikker på at vi sammen med klubbene og skolene kan løfte forsvarsspillet hvis vi bare verdsetter det høyere. For hvem vil vel ikke bli verdsatt?

- Sist, men ikke minst, så er det i denne alderen at vi – for å hjelpe spillerne godt på vei – kan plassere dem der de kan bli best. Dermed kan de øve seg på de deler av forsvarsspillet hvor deres fremtid ligger. Det kan være det er som kanter som dekker opp innover i banen, men jeg ser også en hel del lag hvor man med fordel kunne byttet rundt på 2-ere og 3-ere. Man behøver jo ikke å løpe rett frem og tilbake over banen lenger når man er 16, 17 eller 18 år gammel, fastslår Claus Dalgaard-Hansen.