Annonse
Samarbeidet med Gjensidige

Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac).

Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

NHF Logo Isbjørn

- Vi vil gi dem all informasjon de ønsker

Generalsekretær Erik Langerud ser frem til å få avklaringer fra NHFs kontrollkomité og NIF.

Denne saken er eldre enn ett år, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag ble Norges Håndballforbunds (NHF) innkjøp av personlighetstester gjenstand for oppslag i TV 2. Kanalen satte også søkelyset på håndballpresident Kåre Geir Lios tilknytning til Nord-norsk lederutvikling (NNL). I etterkant av oppslaget ble det opprettet kontakt mellom NHFs administrasjon og forbundets uavhengige kontrollkomité, samt med Norges Idrettsforbund (NIF), med mål om å få en ekstern vurdering av NHFs prioriteringer.

- Det er veldig naturlig at uavhengige instanser får ta en gjennomgang av saken. Vi vil gi dem all informasjon de ønsker og trenger for å ta stilling til våre habilitetsvurderinger. Hvis de mener at vi har håndtert dette feil, så skal vi ta deres konklusjon til etterretning, følge den opp og ta de nødvendige lærdommer, sier generalsekretær Erik Langerud.

Den pågående medieoppmerksomheten stammer fra enkelte ansettelsesprosesser NHFs administrasjon gjennomførte i perioden 2016-2022, forklarer Langerud. I fire slike oppdrag ble det kjøpt inn personlighetstester til en samlet verdi av kr 73 800.

Verktøyet ble levert av stiftelsen Nord-norsk lederutvikling. Samtidig, men uavhengig av dette, har håndballpresident Kåre Geir Lio hatt en oppdragsavtale med stiftelsen. Denne tillot ham å la seg engasjere av NNL ved siden av sitt hovedvirke som håndballpresident.

- Vi har gjort innkjøp av totalt åtte personlighetstester og én samtale i forbindelse med ansettelse av ulike toppledere til norsk håndball. I alle tilfeller har NHF selv gjennomført hele rekrutteringsprosessen, sier Langerud.

- Innkjøpene fra NNL stammer i sin helhet fra administrative beslutninger. Det er snakk om utgifter på rundt kr 12.000 pr. år i snitt over en seksårsperiode. Vi anså dette som uproblematisk siden summene var langt under grensen for hva som kreves for at innkjøpene må ut på anbud, og selv om håndballpresidenten har en oppdragsavtale med NNL, var han ikke involvert i beslutningene om innkjøpene. Han ble heller ikke økonomisk begunstiget som følge av dem, sier Langerud videre.

- Sett i ettertid er vi åpne for at dette kan ha vært en for uklok tankegang fra oss. Derfor ser vi frem til behandlingen i kontrollkomiteen og NIF. Vi vil naturligvis innrette oss etter deres konklusjoner i vår framtidige praksis, sier generalsekretæren.

Om Lios avtaler

Kåre Geir Lio ble valgt som håndballpresident i 2015. Frem til 2017 var han administrerende direktør i NNL, mens presidentvervet i NHF var en deltidsgeskjeft. Da håndballtinget i 2017 vedtok å innføre en ordning med fulltidspresident, og Lio ble gjenvalgt, ble NHF hans hovedarbeidsgiver. Samtidig fikk Lio nedfelt i sin presidentavtale fra 2017 at han kan gjøre oppdrag for NNL, så lenge dette gjøres på en måte som ikke er i konflikt med fulltidsstillingen som håndballpresident.

- Det dreier seg om oppdrag for NNL innenfor arbeidsledelse og organisasjonsutvikling for eksterne kunder. Min samlede inntekt består av lønn og ytelser fra Norges Håndballforbund, av pensjon, samt lønn fra NNL. Jeg ønsket å bevare en tilknytning til NNL med tanke på at jeg kanskje skulle tilbake dit, og fordi jeg ønsket å ivareta kunder jeg hadde hatt over flere år. Dette har jeg hele veien hatt forbundsstyrets aksept for, sier Lio.

- De siste fire årene har jeg jobbet i snitt 35 dagsverk pr. år for NNL. På disse dagene har jeg også jobbet med håndball, enten på morgenen, kvelden eller midt på dagen. Jeg har god samvittighet for det arbeidet jeg har lagt ned for Norges Håndballforbund, samtidig som jeg har respekt for at jeg blir sett i kortene av både medier og andre, sier håndballpresident Kåre Geir Lio.