«Derfor er Pride nødvendig»
Benedicte Fjeldberg, ny inkluderingsansvarlig i NHF, deler sine tanker om mangfold og inkludering.
7. august starter Benedicte Fjeldberg som inkluderingsansvarlig i Norges Håndballforbund (NHF) - en jobb hun ser frem imot med stor entusiasme.
- Jeg kan ikke tenke meg noe mer meningsfylt enn å få jobbe med inkludering. Det er et særlig viktig tema, og det innebærer et stort samfunnsansvar for oss alle. Jeg gleder meg til å kunne bidra inn i dette arbeidet. Jeg ser også frem til å få møte de ulike ansatte ute i regionene og bli enda bedre kjent med håndballfamilien, sier Fjeldberg.
Inkludering - året rundt
I disse dager vaier regnbueflaggene over hele landet. Det arrangeres Pride-parader, -konserter og -debatter for å sette søkelyset på inkludering.
- Pride er nødvendig, fastslår Fjeldberg.
- Samtidig handler Pride om mer enn parader en gang i året. For meg handler Pride om mennesker, menneskerettigheter og likeverd. Vi vet dessverre altfor godt hva hat og intoleranse kan føre til, så derfor blir det vårt felles ansvar å være tolerante, sier hun.
- Jeg velger å ta frem noe jeg skrev i en kronikk for rundt ett år siden: Du får ikke mindre rettigheter fordi en annen står frem som skeiv. Du blir ikke mindre heterofil om en mann er homofil. Du innskrenkes ikke på noen måte om transpersoner kan leve som normalt. At andre grupper i samfunnet får rettigheter, fjerner ikke dine. At andre grupper i samfunnet synes, gjør ikke deg usynlig. At noen får aksept i stedet for hat, rokker ikke ved din trygghet, sier Fjeldberg, og oppsummerer der hun startet:
- Derfor er Pride nødvendig.
- Viktig ansvar for oss alle
Norges Håndballforbunds visjon er håndball for alle.
- For meg betyr håndball for alle at du som er en del av dette laget og en del av håndballfamilien, skal kunne være akkurat den du er. Uansett. For meg skal håndballen være et sted som bidrar til motivasjon, glede og samhold. Alle har noe å bidra med. Og det skal man også få gjøre uavhengig av hudfarge, funksjonsnedsettelse, legning eller andre faktorer, sier Benedicte Fjeldberg.
- Hvordan skal vi sørge for at det slagordet etterleves i praksis?
- Mitt håp er at alle som arbeider med og for håndballen, er seg dette bevisst. At man hele tiden har med seg i tankene at dette skal føles og oppleves inkluderende for alle. Noe jeg tror at de fleste også er opptatt av, sier hun.
- Dette er et særlig viktig poeng da man gjennom håndball og for eksempel aldersbestemte lag når mange barn og unge. Barn og unge formes av gode, positive opplevelser og gjennom mestring. Derfor blir dette avgjørende for om man ønsker å fortsette i sporten eller ikke. Det er et viktig ansvar for oss alle.